Sos winegret wykonany w dobrej jakości oliwy z oliwek stanowi świetna bazę do klasycznego winegretu z musztardą i sokiem z cytryny. Możemy ją zastąpić też jogurtem greckim czy zmiksowanym awokado, które będzie doskonałym nośnikiem smaku.
Sos winegret z miodem
Oto składniki na sos winegret z miodem:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
Jak zrobić sos winegret z miodem?
Na początku dokładnie myjemy i szorujemy cytrynę. Następnie wyciskamy sok tak, aby do miski nie wpadły pestki. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z pomarańczy oraz płynny miód. Jeżeli mamy w postaci stałej, wystarczy przez parę sekund podgrzać porcję w mikrofali. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Sos winegret musztardowy
Oto składniki na sos winegret musztardowy:
- 2-3 oliwy z oliwek
- łyżka musztardy Dijon
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół mango
Jak zrobić sos winegret musztardowy?
Mango obieramy ze skórki. Następnie wykrawamy pestkę. Przekładamy do miksera i dodajemy musztardę Dijon, oliwę z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos winegret zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Sos winegret bez octu
Oto składniki na sos winegret bez octu:
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sok z cytryny
- szczypta cynamonu
Jak zrobić sos winegret bez octu?
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt grecki. Wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Sos winegret z malinami
Oto składniki na sos winegret z malinami:
- garść malin
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sos winegret z malinami?
Maliny dokładnie myjemy i przecedzamy przez sitko. Usuwamy pestki. Do musu dodajemy ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy. Miksujemy dokładnie. Przekładamy do lodówki na 2 godziny.
Sos winegret z awokado
Oto składniki na sos winegret z awokado:
- średnie awokado
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sos winegret z awokado?
Awokado obieramy dokładnie ze skórki, przepoławiamy i wyciągamy pestkę. Ugniatamy za pomocą widelca lub miksujemy na gładką papkę w mikserze. Dolewamy stopniowo oliwę z oliwek, sok z cytryny i łyżkę musztardy. Dokładnie miksujemy całość. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do lodówki na 2 godziny.