Doskonałe ciasto na pizzę to podstawa idealnej, pysznie wypieczonej pizzy. Takie danie będzie bardziej sycące. Jak zrobić pyszne ciasto na pizzę, jeśli lubisz ją bardzo cienką, bardzo grubą lub nie masz w domu ani grama drożdży? Możesz przygotować także doskonałe ciasto na pizzę na bazie ciasta francuskiego.
Spis treści:
- Ciasto na pizzę bez drożdży
- Cienkie ciasto na pizzę
- Jak zrobić ciasto na grubą pizzę
- Pizza na cieście francuskim
Ciasto na pizzę bez drożdży
Jakie są zalety przygotowania ciasta na pizzę bez drożdży? Przede wszystkim jest to ogromna oszczędność czasu. Ta wersja nie musi przecież wyrastać! Smak jest nieco inny niż w klasycznej wersji, ale warto spróbować. Pizza bez drożdży może być przygotowana zarówno jako cienka, jak i gruba.
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.
- Zagniataj rękami, aż powstanie gładkie i sprężysta masa.
- Placek rozwałkuj i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i poukładaj dodatki.
- Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut (zależnie od grubości ciasta).
fot. Przepis na ciasto na pizzę bez drożdży/Adobe Stock, matttilda
Cienkie ciasto na pizzę
Cienkie ciasto na pizzę to kwintesencja prawdziwej włoskiej pizzy - właśnie w taki sposób serwują ją mieszkańcy słonecznej Italii. Cienkie ciasto musi być sprężyste i uginać się pod naporem składników, a jednocześnie być łatwe do chwycenia w jedną dłoń. Idealne cienkie ciasto na pizzę wymaga bardzo dokładnie wybranych składników i ich proporcji.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki letniej wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Z cukru, drożdży, 2 łyżek mąki i połowy wody przygotuj rozczyn.
- Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, sól, rozczyn drożdżowy i pozostałą część letniej wody.
- Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie łatwo odklejać się od rąk. Odstaw je na chwilę, ale nie pozostawiaj do długiego wyrastania - wystarczy ok. 15 minut.
- Cienkie ciasto na pizzę musisz teraz porządnie rozwałkować, aż osiągnie pożądaną grubość.
- Tak przygotowane ciasto posmaruj sosem i udekoruj dodatkami.
- Piecz przez 10 minut w 220 stopniach.
fot. Jak zrobić ciasto na pizzę/Adobe Stock, GreenArt Photography
Jak zrobić ciasto na grubą pizzę?
Trudno jest przygotować idealną pizzę na grubym cieście - masa często staje się gliniasta i zbyt ciężka. Z tym przepisem jednak na pewno się to uda. Jeśli masz wśród swoich domowników albo gości fanów pizzy na grubym, puszystym cieście, to jest idealny sposób na jej przygotowanie.
Składniki:
- 500 g mąki (najlepiej tortowej),
- 40 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 250 ml letniej wody,
- 100 ml letniego mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn z drożdży: zasyp je cukrem, odrobiną mąki i zalej letnim mlekiem.
- Odstaw na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Mąkę przesiej do dużej miski, zrób w niej wgłębienie na środku. W dołeczku umieść rozczyn z drożdży i szybko go "zasyp".
- Wstępnie wyrób ciasto. Teraz dodaj sól i wlej powoli letnią wodę.
- Wyrabiaj ciasto stanowczymi ruchami - musi się teraz mocno napowietrzyć. Mocno trzymaj miskę (warto poprosić też kogoś o pomoc).
- Puszyste ciasto na pizzę najlepiej wyrabiać przez 10 minut, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza.
- Po tym czasie stwórz z niego kulkę, natłuść olejem i odstaw na 20 minut, aby podrosło.
- Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto na pizzę musisz wyrobić ponownie.
- Obłożoną składnikami pizzę piecz przez 10 minut w 190 stopniach, a następnie przez 30 minut w 170 stopniach.
fot. Jak zrobić ciasto na pizzę na grubym cieście/Adobe Stock, FV Photography
Pizza na cieście francuskim
Coraz popularniejszym rozwiązaniem staje się też pizza na cieście francuskim. To najlepszy pomysł na szybkie ciasto na pizzę - ekstremalnie szybkie.
Jak zrobić pizzę na cieście francuskim? Wystarczy kupić gotowy arkusz, lekko rozwałkować ciasto i ułożyć na nim składniki, a potem zapiekać w 200 stopniach przez mniej więcej 20 minut. Taka pizza jest lekka i chrupiąca. Idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe oraz szybka przekąska w ramach kolacji.
fot. Ciasto na pizzę z ciasta francuskiego/Adobe Stock, Надежда Литовка
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.07.2018.
Czytaj także:
Klasyczne calzone
Pizza z kalafiora
Dietetyczna pizza