Spis treści
- Sernik na zimno
- Tiramisu – ciasto bez pieczenia
- Tarta owocowa
- Z czego zrobić spód do ciasta bez pieczenia?
Sernik na zimno
Składniki:
- 500 g sera twarogowego z wiaderka,
- szklanka cukru pudru,
- 3 żółtka,
- listek żelatyny,
- jagody lub inne owoce jagodowe,
- opakowanie ciastek owsianych,
- pół kostki masła,
- owoce do dekoracji.
Przygotowanie
- Ciastka owsiane lub herbatniki dokładnie pokrusz za pomocą wałka.
- Przełóż je do miski i zalej roztopionym w rondelku masłem.
- Włóż do formy na dno i lekko wklep.
- Żelatynę rozpuść w letniej wodzie i zagotuj przez parę minut.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
- Stopniowo dodawaj biały ser. Umyj jagody i włóż do reszty składników. Dokładnie zmiksuj. Wlej żelatynę.
- Dodaj masę serową do formy i włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Na koniec udekoruj dowolnymi owocami i miętą.
- Jeżeli nie chcesz używać żelatyny, w to miejsce dodaj agar-agar.
fot. Adobe Stock
Tiramisu bez pieczenia
Składniki:
- opakowanie biszkoptów,
- opakowanie serka mascarpone,
- pół szklanki cukru,
- likier kawowy,
- mocny napar z kawy rozpuszczalnej,
- 3 żółtka,
- kakao.
Przygotowanie
- Wyjmij naczynie żaroodporne lub dowolne szklane.
- Napar z kawy połącz z odrobiną wody i likierem kawowym.
- Biszkopty zanurz i przełóż na dno naczynia.
- Ułóż tak, aby zapełniły całą powierzchnię. Serek mascarpone zmiksuj i dodaj śmietanki kremówki, jeżeli będzie zbyt gęsty.
- Utrzyj żółtka na parze na puszystą i białą masę. Połącz masy i ułóż na biszkoptach.
- Powtarzaj czynność do wyczerpania składników.
- Na koniec posyp kakao z wierzchu. Przełóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
fot. Adobe Stock
Tarta owocowa
Składniki:
- opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych,
- pół kostki masła,
- szczypta soli,
- pomarańczowa galaretka,
- 300 g owoców jagodowych,
- opakowanie śmietanki kremówki,
- owoce do dekoracji.
Przygotowanie
- Herbatniki dokładnie zgnieć za pomocą wałka do ciasta.
- Przełóż do miski i połącz z rozpuszczonym masłem.
- Włóż do formy na tarte i delikatnie uklep tworząc spód.
- Do galaretki owocowej wlej wrząca wodę i pozwól, aby trochę przestygła.
- Owoce umyj, oczyść i dokładnie zmiksuj.
- Połącz ze śmietanką kremówką. Dolej zimną galaretkę i poczekaj aż całość lekko stężeje.
- Przelej do formy i udekoruj dowolnymi owocami. Przełóż do lodówki na 2 godziny.
fot. Adobe Stock
Z czego zrobić spód do ciasta?
Jeżeli przygotowujesz ciasto bez pieczenia na spodzie, warto pamiętać o kilku ułatwieniach:
Biszkopty – wykorzystaj te okrągłe lub podłużne do namaczania w naparze z herbaty lub kawy. Możesz je pokruszyć i połączyć z roztopionym olejem kokosowym
Herbatniki – wybierz maślane lub kakaowe. Pokrusz je i połącz z roztopionym masłem lub margaryną. Świetnie sprawdzą się także jako kruszonka na wierzch ciasta
Ciastka owsiane – zarówno te bez cukru, jak i tradycyjne sprawdzą się do tart z owocami lub serników na zimno. Wystarczy połączyć je z masłem lub olejem kokosowym i lekko ugnieść na dnie formy
Orzechy i migdały – zmiksuj je na gładko lub pozostaw niewielkie kawałki. Jeżeli nie chcesz dodawać tłuszczu, skorzystaj z pasty z daktyli lub rodzynek. W ten sposób utworzą delikatną warstwę podtrzymującą ciasto
Zobacz też:
Ciasto ze śliwkami bez pieczenia Przepis na szarlotkę bez pieczenia