Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 herbatników
Na krem:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15 dag masła
- 10 dag białej czekolady
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szklanka wiórków kokosowych
- opcjonalnie: małe owoce do obłożenia, np. jagody lub maliny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kokosowe ciasteczka bez pieczenia!
- Przygotuj krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką.
- Powstałą mieszankę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- Odstaw do wystudzenia.
- Czekoladę połam na kostki.
- 12 odłóż do dekoracji, resztę zetrzyj na tarce.
- Miękkie masło zmiksuj i dodawaj do niego partiami, ciągle miksując, ostudzoną masę budyniową.
- Na koniec dodaj wiórki kokosowe (nieco zostaw do posypania) i startą czekoladę. Wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią.
- Na folii ułóż warstwę herbatników 4 na 3 sztuki.
- Posmaruj warstwą kremu, a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników. Znowu ułóż krem i herbatniki.
- Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą.
- Odstaw do lodówki, aby deser dobrze stężał.
Zobacz więcej przepisów bez pieczenia:
Charlotte - deser bez pieczenia
Jak zrobić serową stefankę?
Sernik miętowy - przepis