Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- skórka otarta z cytryny
- żółtko
Masa:
- 45 dag jogurtu naturalnego
- szklanka schłodzonej kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- miąższ z laski wanilii
- 50 dag truskawek
Dodatkowo:
- 3 zmiksowane i przetarte przez sitko truskawki
- 1/4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Zagnieść na gładką masę składniki na ciasto. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy ok. 20 centymetrów. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i upiec na mocno złoty kolor w temperaturze 190 st. Ostudzić.
- Blat przełożyć na paterę, wokół zacisnąć obręcz do tortów. Żelatynę namoczyć w mleku i rozpuścić na parze.
- Kremówkę ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i miąższem wyskrobanym z laski wanilii.
- Truskawki opłukać i osuszyć. Część przekroić na pół i ułożyć wokół wewnętrznej strony obręczy. Resztę pokroić w kostkę.
- Jogurt wymieszać z żelatyną i kremówką, a następnie wymieszać z truskawkami, przełożyć masę na blat ciasta. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
- Przecier truskawkowy wymieszać z żelatyną, rozpuścić na parze, lekko przestudzić i udekorować ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.