Fot. Fotolia
Pączki z serka homogenizowanego
Składniki:
- 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (po 150g)
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Mąkę przesiej. Jajka rozkłóć i wymieszaj z serkiem homogenizowanym.
- Stopniowo dodawaj mąkę cały czas mieszając, dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
- Olej rozgrzej w garnku.
- Nabieraj masę łyżką i kładź na rozgrzany olej.
- Małe porcje ciasta nabieranego łyżką nie wymagają długiego smażenia – wystarczy, że się przyrumienią.
- Po usmażeniu oprósz pączki cukrem pudrem.
Czym zastąpić serek homogenizowany, aby były nadal wilgotne i puszyste?
Jeżeli masz wątpliwości co do składu niektórych serków homogenizowanych lub nie masz akurat ich pod ręką, wystarczy użyć niektórych zamienników, które sprawdzą się równie dobrze:
Jogurt naturalny gęsty - wystarczy, że dodasz do niego ulubione zmiksowane owoce lub ziarenka wanilii, aby uzyskać aromatyczny wypiek
Jogurt grecki - gęstszy odpowiedni zwykłego jogurtu. Nieco tłustszy, ale dobrze sprawdzi się podczas połączenia reszty składników. Dodaj cynamon oraz odrobinę kakao dla zróżnicowania smaku.
Ser biały trzykrotnie mielony z wiaderka - występuje w wersji naturalnej, jak i waniliowej. Nie tylko świetnie smakuje, ale i poprawia konsystencje zbyt rzadkiego ciasta. Pączki są dłużej wilgotne i świeże.
Co dodać do nadzienia?
Jeżeli chcesz iść o krok dalej i wypełnić niewielkie pączki nadzieniem, wystarczy sprawdzić niezawodne połączenia, które zawsze się udają!
Banan i czekolada - wypełnij wnętrze zmiksowanym bananem i czekoladą. owoc ten może służyć również jako zamiennik w pączkach bez jajek, skutecznie zlepiając i łącząc resztę składników
Dżem lub twarda marmolada - klasyk używany do tradycyjnych drożdżowych wypieków. Wykorzystaj niewielką szprycę do dekorowania i wciśnij niewielką ilość nadzienia tak, aby nie wypływała
Krem budyniowy - zrób go na bazie masła i ugotowanego budyniu. Gdy zgęstnieje i wystygnie, nadziej nim jeszcze ciepłe pączki, zaraz po smażeniu
Zobacz także:
Najłatwiejszy przepis na pączki drożdżowe Sprawdź idealny przepis na pączki wiedeńskie!