Pierniczki

Mąkę z sodą dodajemy do stopionego, ale ostudzonego miodu z cukrem i tłuszczem ( najlepiej w garnku z grubym dnem). Dodajemy całe jajo oraz przyprawy i zagniatamy jak ciasto na pierogi, aż do lśnienia.

Składniki
4 szkl. mąki,
20 dag miodu,
20 dag cukru,
12 dag margaryny,
2 dag tłuszczu do formy,
1 jajo,
2 łyżeczki sody,
1 paczka przypraw do piernika (40g)

Sposób przygotowania
Mąkę z sodą dodajemy do stopionego, ale ostudzonego miodu z cukrem i tłuszczem (najlepiej w garnku z grubym dnem). Dodajemy całe jajo oraz przyprawy i zagniatamy jak ciasto na pierogi, aż do lśnienia. Można od razu rozwałkowywać i wykrajać, ale lepiej, gdy poleży w chłodzie 1-6 godzin. Podczas wałkowania staramy się dojść do jak najcieńszego placka (2-3 mm), bo wtedy ciasteczka nabierają wspaniałej kruchości. Pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem ok. 10-15 minut w temp. 175 stopni. Po wystygnięciu lukrujemy bądź dekorujemy stopioną czekoladą.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)