Choinka z pierników fot. Adobe Stock

Choinka z pierników - efektowna dekoracja i pyszny wypiek w jednym

Jeśli masz zamiar zrobić domek z piernika, warto postawić obok tej dekoracji choinkę z pierników. Nie jest to trudna konstrukcja, warto rozłożyć ją na dwa dni: pierwszy to pieczenie, drugi dekorowanie lukrem. Możesz też ozdobić choinkę z piernika cukrem pudrem.
Edyta Liebert / 11.12.2020 13:38
Choinka z pierników fot. Adobe Stock

Okres bożonarodzeniowy sprzyja eksperymentom w kuchni - możesz stworzyć pyszny makowiec czy piernik staropolski, ale gwarantujemy, że to kruchy domek lub choinka z pierników, najbardziej spodobają się najmłodszym i gościom.

Choinka z piernika wymaga odrobiny kreatywności oraz precyzji. Do jej wykonania potrzebujesz foremek do wycinania kształtów: mogą to być gwiazdy lub kwiaty w różnych rozmiarach - jeśli posiadasz tylko jeden rozmiar foremki, nie przejmuj się - trzymając się odpowiednich odległości, sama utworzysz mniejsze elementy i będą one symetryczne i efektowne. Ponadto - choinka z pierników nie powinna być nader foremna, bo to jej nieregularny kształt sprawia, że wygląda na bardziej rzeczywistą.  

Podobnie jak w przypadku przepisu i szablonu na domek z piernika, składniki na choinkę z pierników to przede wszystkim dobrej jakości masło, miód, kakao oraz korzenne przyprawy. Z poniższych ilości wyjdzie ci kilka dorodnych piernikowych choinek. 

Choinka z piernika - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 jajo,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 100 g miodu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika,
  • 30 g kakao,
  • biały lub kolorowy lukier wg przepisu na lukier z białek,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku na małym ogniu palnika, dodaj miód oraz przyprawy korzenne. Mieszaj do rozpuszczenia.
  2. Do masła wsyp kakao, sól i sodę.
  3. Gdy masa ostygnie, dodaj rozbełtane jajko.
  4. Do mieszanki wsyp przesianą mąkę. Ciasto na choinkę z pierników zagnieć dokładnie i przełóż do lodówki.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawaj gwiazdki lub kwiaty. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz ok. 15 minut. Ostudź.
  6. Z elementów, które się upiekły, spróbuj „na sucho” ułożyć choinkę z piernika i zaplanuj każdą z nich. Następnie zrób lukier, którym będziesz sklejać elementy jeden na drugim w sposób rotacyjny - czyli tak, by wyszła piękna choinka z piernika. 
  7. Tak zrobioną choinkę możesz ozdobić lukrem, cukrem pudrem. Może być biała lub kolorowa - w tym celu użyj naturalnych barwników do lukru

Piernikowa choinkafot. Adobe Stock

Jak skleić choinkę z pierników, aby się nie rozpadła

Najczęstsze problemy, które pojawiają się przy tworzeniu choinki z piernika, to niemożność utrzymania jej w stabilnej, pionowej pozycji. Jak uniknąć przewracającej się ozdoby?

  • Pierniczki nie powinny być zbyt grube, aby nie obciążały konstrukcji wypieku.
  • Jeżeli nakładasz lukier jako dekorację postaraj się, aby nie był za rzadki i nie wypływał poza ranty ciastka.
  • Najwięcej ozdób w postaci owoców kandyzowanych lub orzechów, nakładaj na dolne piętra, natomiast np. imitujące śnieg wiórki kokosowe, na wyższe partie choinki.

Tekst na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 16.11.2018.

Zobacz też: Kruche ciasteczka idealne do lukrowania - proste i szybkiePrzepis na ciasteczka pierniczkowe idealne do lukrowania12 potraw wigilijnych i przysmaków - zobacz listę przepisów