Piernik bez jajek z dżemem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ¾ kostki masła
- Pół szklanki gęstego dżemu lub powideł śliwkowych
- Mielony cynamon
- Mielony kardamon
- 2 łyżki kakao
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Pół tabliczki czekolady
Przygotowanie
- Masło rozpuść na rozgrzanej patelni lub w rondelku.
- Wsyp cynamon, kardamon i sól. Wymieszaj dokładnie.
- Powoli dodaj połamane kostki czekolady i kakao.
- Gotową masę wymieszaj z dżemem lub powidłami.
- Ostudź i dodaj do przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia.
- Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu możesz polać domową polewą czekoladową.
Na kefirze bez jajek
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- Kostka masła
- Pół szklanki kefiru
- Pół szklanki powideł śliwkowych
- Mielony cynamon
- Mielony kardamon
- Szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Masło rozpuść na rozgrzanej patelni lub w rondelku.
- Wsyp cynamon, kardamon i sól. Wymieszaj dokładnie.
- Powoli dodaj połamane kostki czekolady i kakao.
- Gotową masę wymieszaj z maślanką i dżemem lub powidłami.
- Ostudź i dodaj do przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia.
- Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeżeli chcesz urozmaicić domowy piernik, wystarczy dodać do masy posiekane orzechy włoskie lub laskowe.
Z maślanką bez jajek
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- Pół szklanki maślanki
- Pół szklanki dżemu
- Szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- Pół tabliczki czekolady
- Mielony cynamon
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Masło rozpuść na rozgrzanej patelni lub w rondelku. Wsyp cynamon, kardamon i sól. Wymieszaj dokładnie.
- Powoli dodaj połamane kostki czekolady i kakao.
- Gotową masę wymieszaj z dżemem lub powidłami i dodaj kefir.
- Ostudź i dodaj do przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia.
- Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Zobacz też:
Doskonały puszysty sernik na święta i nie tylko! Sprawdź! Idealny makowiec na biszkopcie! Zobacz, jak go przygotować!