Jak zrobić piernik bez jajek? Zrób w wersji z dżemem, kefirem lub maślanką!

piernik świąteczny fot. Adobe Stock
Szykujesz piernik na święta? Twoi bliscy są uczuleni na jajka? Sprawdź, jak zrobić ekspresowy wypiek last minute, który smakuje wyśmienicie!
Sylwia Kazimierczuk / 07.11.2018 11:52
piernik świąteczny fot. Adobe Stock

Piernik bez jajek z dżemem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła
  • Pół szklanki gęstego dżemu lub powideł śliwkowych
  • Mielony cynamon
  • Mielony kardamon
  • 2 łyżki kakao
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Pół tabliczki czekolady

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni lub w rondelku.
  2. Wsyp cynamon, kardamon i sól. Wymieszaj dokładnie.
  3. Powoli dodaj połamane kostki czekolady i kakao.
  4. Gotową masę wymieszaj z dżemem lub powidłami.
  5. Ostudź i dodaj do przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia.
  6. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
  7. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu możesz polać domową polewą czekoladową.

Na kefirze bez jajek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • Kostka masła
  • Pół szklanki kefiru
  • Pół szklanki powideł śliwkowych
  • Mielony cynamon
  • Mielony kardamon
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni lub w rondelku.
  2. Wsyp cynamon, kardamon i sól. Wymieszaj dokładnie.
  3. Powoli dodaj połamane kostki czekolady i kakao.
  4. Gotową masę wymieszaj z maślanką i dżemem lub powidłami.
  5. Ostudź i dodaj do przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia.
  6. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
  7. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeżeli chcesz urozmaicić domowy piernik, wystarczy dodać do masy posiekane orzechy włoskie lub laskowe.

Z maślanką bez jajek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • Pół szklanki maślanki
  • Pół szklanki dżemu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • Pół tabliczki czekolady
  • Mielony cynamon
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni lub w rondelku. Wsyp cynamon, kardamon i sól. Wymieszaj dokładnie.
  2. Powoli dodaj połamane kostki czekolady i kakao.
  3. Gotową masę wymieszaj z dżemem lub powidłami i dodaj kefir.
  4. Ostudź i dodaj do przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia.
  5. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
  6. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Zobacz też:
Doskonały puszysty sernik na święta i nie tylko! Sprawdź! Idealny makowiec na biszkopcie! Zobacz, jak go przygotować!

Tagi: piernik

Redakcja poleca

REKLAMA