mus czekoladowy fot. Adobe Stock

Czym najlepiej przełożyć piernik? Zobacz, co dodać oprócz powideł i dżemu!

Chcesz odmiany? Zwykłe powidła śliwkowe do przekładania Ci się znudziły? Wykorzystaj nasze pomysły na inne smarowidła do przełożenia!
Sylwia Kazimierczuk / 13.11.2018 15:09
mus czekoladowy fot. Adobe Stock

Czym przełożyć piernik?

Masa z kaszy manny

Przygotujesz ją na bazie masła lub ugotowanego budyniu. Masło utrzyj razem z cukrem na gładką i puszystą masę. Grysik ugotuj w rondelku na mleku lub na wodzie do miękkości. Dodaj po łyżce wystudzonej kaszy manny do masy maślanej. Poczekaj, aż zgęstnieje. Innym sposobem jest zagotowanie na gęsto budyniu waniliowego lub śmietankowego i stopniowe dodawanie ugotowanego grysiku na mleku.

Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła na bazie śliwek węgierek lub renklody, przygotowane podczas letnich zbiorów użyj do przełożenia piernika lub innych ciast kruchych. Jeżeli nie miałaś czasu, wystarczy zrobić ekspresowy dżem ze śliwek. Podsmaż w rondelku śliwki z dodatkiem cukru i cynamonu aż będą miały głęboki, bordowy kolor. Zmiksuj je i przełóż ciasto po ostygnięciu. Możesz dodać ulubione przyprawy, które wzmocnią ich smak – kardamon, anyż lub pieprz.

Nutella śliwkowa

Zdrowsza alternatywa dla klasycznej nutelli. Zrobisz ją na bazie powideł śliwkowych poprzez dodanie kakao lub gorzką czekoladę podczas gotowania. W zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać, możesz wybrać również spośród gotowej gęstej czekolady do picia. Ważne, aby nutella śliwkowa nie była zbyt wodnista, by pozostała na powierzchni ciasta, a nie wsiąknęła wgłąb placka.

Masa marcepanowa

Możesz kupić ją w sklepie lub przygotować w prosty sposób własnoręcznie. Wystarczą 2 szklanki zmielonych na gładko migdałów, cukier, olejek migdałowy lub woda różana, odrobina wody oraz syrop kukurydziany czy z agawy. Konsystencja powinna być gładka i lekko plastyczna, aby uformować zgrabną płachtę do przełożenia ciasta. Pamiętaj, aby resztę zawinąć szczelnie folia aluminiową, ponieważ masa szybko wysycha.

Galaretka

Do dżemu dodana galaretka na bazie owoców cytrusowych podkreśli smak i poprawi konsystencję. Wystarczy do musu owocowego lub dżemu niskosłodzonego dodać lekko tężejącą masę i dokładnie wymieszać. Po schłodzeniu w cieście będzie trzymać formę i nie rozpadnie się podczas krojenia.

Marmolada

Twarda marmolada przygotowana własnoręcznie lub kupiona w sklepie sprawdzi się w połączeniu z masą grysikową. Wystarczy, że podzielisz piernik na dwie części i górną warstwę wysmarujesz białym kremem, a dolną marmoladą. W ten sposób ciasto będzie świeższe na dłużej bez obawy o wyschnięcie.

W jaki sposób przełożyć piernik, aby nie pękł?

Jeżeli chcesz uzupełnić ciasto o nadzienie musisz trzymać się kilku zasad, aby uchronić się przed ewentualnym pęknięciem lub rozwarstwieniem:

  1. W przypadku mas ciepłych, takich jak ta z kaszy manny lub świeżo przygotowanego dżemu poczekaj, aż schłodzi się. Nigdy nie nakładaj na ciepło, gdyż szybko spłynie lub wsiąknie w większości w ciasto.
  2. Pozwól gorącemu piernikowi ostygnąć! Zbyt świeże ciasto jest kruche i łamliwe – odczekaj przynajmniej parę godzin lub odstaw na noc do lodówki, owinięty w folię spożywcza na noc.
  3. Używaj długiego noża do nakładania masy maślanej. Unikaj tego ząbkowanego, ponieważ może łatwo postrzępić ciasto tworząc nieregularną strukturę. Wykorzystaj nić w przypadku lekkiego, biszkoptowego piernika, w ten sposób najłatwiej uzyskasz równe warstwy.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić wilgotny piernik z jabłkami! Doskonały, aby wykorzystać jesienny zapas! Jeszcze zdążysz! Przygotuj piernik dojrzewający, którego smak wynagrodzi oczekiwanie!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)