Czym przełożyć piernik fot. Adobe Stock

Czym przełożyć piernik - co najlepiej dodać oprócz powideł i dżemu

Do przełożenia piernika wykorzystaj nie tylko powidła śliwkowe, lecz także masę z kaszy manny czy sos owocowy. Poznaj zasady, jak prawidłowo nadziewać ciasto piernikowe.
Edyta Liebert / 13.11.2020 12:04
Czym przełożyć piernik fot. Adobe Stock

Czym przełożyć piernik, by smakował nieprzeciętnie? Polecamy legendarne powidła śliwkowe, konfitury, budyniową masę lub krem czekoladowy. 

Masa z kaszy manny na przełożenie piernika

Przygotujesz ją na bazie masła lub ugotowanego budyniu - w drugiej wersji jest bardziej delikatna.

Składniki

  • opakowanie budyniu,
  • 100 g kaszy manny,
  • mleko lub woda.

Sposób przygotowania:

  1. Budyń zagotuj na gęsto. W osobnym garnku zagotuj kaszę manną na mleku lub wodzie.
  2. Stopniowo do ostudzonego budyniu dodawaj kaszę manną. Wymieszaj, w razie potrzeby posłódź.

Powidła śliwkowe do piernika

Tradycyjnych powideł na bazie śliwek węgierek lub renklod, przygotowanych podczas letnich zbiorów, warto użyć do przełożenia piernika lub innych ciast kruchych. Jeżeli nie miałaś czasu, wystarczy zrobić ekspresowy dżem ze śliwek.

Składniki:

  • 200 g śliwek,
  • 50 g cukru, 
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki podsmaż w rondelku z dodatkiem cukru i cynamonu, aż będą miały głęboki, bordowy kolor.
  2. Zmiksuj je i przełóż piernik po ostygnięciu. Możesz dodać ulubione przyprawy, które wzmocnią ich smak – kardamon, anyż lub pieprz.

Nutella śliwkowa do przełożenia piernika

Zdrowsza alternatywa dla klasycznej nutelli. Zrobisz ją na bazie powideł śliwkowych poprzez dodanie kakao lub gorzkiej czekolady podczas gotowania. W zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać, możesz wybrać również gotową, gęstą czekoladę do picia. Ważne, aby nutella śliwkowa nie była zbyt wodnista, by pozostała na powierzchni ciasta, a nie wsiąknęła w głąb placka.

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych śliwek (jeśli nie masz dojrzałych, dodaj więcej cukru)
  • 100 g cukru,
  • 1,5 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj i pokrój w ćwiartki. Wyciągnij pestki. Umieść w garnku z grubym dnem i zasyp cukrem.
  2. Śliwki podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając - śliwki puszczą sporo soku i zaczną przypominać powidła śliwkowe
  3. Nutella ze śliwek do przełożenia piernika będzie wyrazista i esencjonalna po dodaniu kakao - po ok. 3,5 godzinach smażenia dodaj kakao i mieszaj i smaż przez kolejne 30 minut
  4. Gotową nutellą ze śliwek przełóż piernik. Powidła śliwkowe z kakao można pasteryzować.

Masa marcepanowa do piernika

Możesz kupić ją w sklepie lub przygotować w prosty sposób własnoręcznie. Konsystencja powinna być gładka i lekko plastyczna, aby uformować zgrabną płachtę do przełożenia ciasta. Pamiętaj, aby resztę zawinąć szczelnie folia aluminiową.

Składniki:

  • 180 g migdałów,
  • 50 g cukru,
  • olejek migdałowy lub woda różana,
  • odrobina wody,
  • syrop z agawy.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zmiel na gładki pył. Dodaj cukier i olejek migdałowy.
  2. Do migdałów dodaj odrobinę wody i posłódź syropem z agawy - pilnuj, by masa marcepanowa nie nabrała wodnistej konsystencji. 

Jak przełożyć piernik, aby nie pękł

Jeżeli chcesz przełożyć piernik, musisz trzymać się kilku zasad, aby uchronić go przed ewentualnym pęknięciem lub rozwarstwieniem:

  1. W przypadku mas ciepłych, takich jak ta z kaszy manny lub świeżo przygotowanego dżemu, poczekaj, aż nadzienie schłodzi się. Nigdy nie nakładaj na ciepło, gdyż szybko spłynie lub wsiąknie w większości w ciasto.
  2. Pozwól gorącemu piernikowi ostygnąć. Zbyt świeże ciasto jest kruche i łamliwe – odczekaj przynajmniej parę godzin lub odstaw na noc do lodówki, owinięty w folię spożywcza na noc.
  3. Używaj długiego noża do nakładania masy. Unikaj tego ząbkowanego, ponieważ może łatwo postrzępić ciasto, tworząc nieregularną strukturę. Wykorzystaj nić w przypadku lekkiego, biszkoptowego piernika, w ten sposób najłatwiej uzyskasz równe warstwy.

Artykuł pierwotnie opublikowany 13.11.2018 na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. 

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić wilgotny piernik z jabłkamiPrzygotuj piernik dojrzewający, którego smak wynagradza oczekiwanie