pączki przepis łatwy fot. Adobe Stock

Szybkie pączki drożdzowe, które zawsze się udają. Zobacz przepis

Szybkie pączki drożdżowe to marzenie każdej pani domu. Nasz przepis jest nie tylko szybki i prosty, ale przede wszystkim pozwoli ci przygotować naprawdę wyborne pączki.
Urszula Wilczkowska / 17.02.2020 13:25
pączki przepis łatwy fot. Adobe Stock

Pączki to przepyszny deser, bez którego nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku, ale nie oszukujmy się – bywają pracochłonne. Ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiane, a następnie rośnie w cieple przez kilkadziesiąt minut.

Wcale tak jednak być nie musi. Nasze szybkie pączki drożdżowe będą gotowe w mniej niż 3 kwadranse – a jak pysznie smakują. Jeśli nie przeraża cię to, ile kalorii mają pączki, ten deser będzie idealny dla ciebie.

Użyj mąki typu 450, popularnie zwaną tortową, z której ciasta wychodzą najpulchniejsze. Nie zapomnij również dodać kieliszka spirytusu. Nie chodzi tu jedynie o walory smakowe – sprawi on, że podczas smażenia pączki nie będą mocno wchłaniały tłuszczu.

Szybkie pączki drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 żółtek,
  • 100 g drożdży,
  • mały kieliszek spirytusu,
  • konfitura różana,
  • olej do smażenia (ok. 1 litr).

Przygotowanie ciasta:

  1. Odlej 0,5 szklanki mleka, lekko podgrzej i rozmieszaj drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Przykryj i odstaw na 10 minut do podrośnięcia.
  2. W misce utrzyj żółtka z resztą cukru, dodaj mąkę i rozczyn drożdżowy oraz resztę mleka.
  3. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut (ręcznie), aż zacznie odchodzić od ścianek miski
  4. Rozpuść masło, wlej do ciasta, dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj – wyrabiaj przez ok. 1 minutę.
  5. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia. Będzie gotowe, kiedy podwoi objętość.

Nadziewanie i smażenie pączków

  1. Olej rozgrzej w szerokim garnku.
  2. Nabierz z miski kawałek ciasta i rozpłaszczaj w dłoni
  3. Łyżeczką nakładaj konfiturę i zlepiaj w kulkę
  4. Wkładaj do gorącego tłuszczu na około 2 - 3 minuty, przewróć na drugą stronę i tyle samo smaż
  5. Wyjmuj pączki i osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zobacz także więcej przepisów na pączki:

Pączki z serka homogenizowanego - błyskawiczny przepis
Pączki z serka homogenizowanego - błyskawiczny przepis
Pączki z serka homogenizowanego są są pyszne, niezwykle puszyste a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe przygotowywane na bazie półtłustego twarogu i proszku do pieczenia są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Pączki pieczone - prosty przepis
Pączki pieczone - prosty przepis
Pączki pieczone są o wiele mniej kaloryczne niż te tradycyjne, smażone na oleju. Przygotujesz je z mąki, drożdży, jajek i mleka.
Liliputki z kremem - przepis na pączki
Liliputki z kremem - przepis na pączki
Niewielkie pączki - skuszą każdego!
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić ich smak skórką pomarańczy!
Pączki toffi
Pączki toffi
Przepis na pączki idealne - warto odpuścić dietę!
Ptysiowe minipączki - chrusty, faworki, pączki - przepisy
Ptysiowe minipączki - chrusty, faworki, pączki - przepisy
Minipączki będą doskonale smakować z dżemem wiśniowym.
Kolorowe pączki z kremem - przepis
Kolorowe pączki z kremem - przepis
Do ciasta warto dodać kieliszek araku lub kilka kropli aromatu arakowego.
Pączki z nadzieniem toffi - przepis
Pączki z nadzieniem toffi - przepis
W menu na Tłusty Czwartek tradycyjnie rządzą faworki i pączki posypane nieprzyzwoitą ilością cukru pudru lub jak to woli – oblane lukrem.
Chrusty, pączki, faworki - przepisy na Tłusty Czwartek i  karnawał
Chrusty, pączki, faworki - przepisy na Tłusty Czwartek i karnawał
Chrusty to ciastka, którymi szczególnie zajadamy się w karnawale.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/09.02.2016 10:34
Ja zamiast spirytusu dodalam pol kieliszka octu:) przepis super!! Mi wyszlo 30 pączków (wielkości tych sklepowych, bo wycinałam krążki w troche roizwałkowanym cieście kubkiem o srednicy wiekszej niz szklanka ;))
/04.02.2016 10:17
bardzo dobry przepis w niecałe 35 wyszklo 35sztuk.Smacznego
/28.01.2016 21:25
a można zrobić bez spirytusu?
POKAŻ KOMENTARZE (2)