fot. Fotolia
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki
ciasto
- 1 i 2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki sody do pieczenia
- 3 i 1/2 szklanki daktyli, grubo pokrojonych
- 1 szklanka kawałków ananasa w sosie własnym, odsączone
- 1 banan
- 1 szklanka niesłodzonego przecieru jabłkowego
- 1 szklanka startych surowych buraków
- 3/4 szklanki startej surowej marchwi
- 1/2 szklanki startej cukinii
- 3 łyżki naturalnego, niealkalizowanego kakao w proszku
- 1/2 szklanki porzeczek
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
przepis na krem czekoladowo-orzechowy
- 1 szklanka surowych orzechów makadamia i/lub orzechów nerkowca
- 1 szklanka waniliowego mleka sojowego, konopnego lub migdałowego
- 2/3 szklanki daktyli grubo pokrojonych
- 1/3 szklanki orzechów brazylijskich lub laskowych
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę w małej miseczce. Odstaw. W blenderze lub robocie kuchennym zblenduj na puree 3 szklanki daktyli, ananasa, banana i przecieru jabłkowego. Pozostałe ½ szklanki daktyli pokrój na kawałki o grubości pół centymetra. W dużej misce wymieszaj pokrojone daktyle, marchew, buraki, cukinię, kakao, porzeczki, orzechy, wodę, wanilię i mąkę. Zmiksuj to dokładnie z owocową zblendowaną masą. Wyłóż na blaszkę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm.
Zapiekaj przez godzinę lub do momentu, aż włożony w ciasto patyczek kontrolny będzie po wyciągnięciu czysty. By przygotować krem, zblenduj w blenderze o wysokiej mocy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Rozsmaruj na ostudzonym cieście.
Przepis pochodzi z książki "Superodporność. Jak czerpać zdrowie z każdego posiłku" (Studio Astropsychologii). Publikacja za zgodą wydawcy.