To warzywo karierę robi we Włoszech, ale zadomowiło się na naszych stołach i dziś także my możemy cieszyć się jego smakiem. A możliwości przyrządzania cukinii jest całe mnóstwo.
Czytaj więcej
Żaden upał nie powinien nam przeszkodzić w rozkoszowaniu się smakowitymi chłodnymi deserami. Rzecz tylko w tym, by dopasować ów deser do temperatury na dworze.
Czytaj więcej
Latem nie chce się jeść gęstych, gorących zup, dlatego dużym zainteresowaniem zaczynają się wtedy cieszyć rozmaite chłodniki i zupy na zimno.
Czytaj więcej
Dla wielu z nas stanowi jedno z najmilszych wspomnień naszego dzieciństwa. Dziś wiele osób odesłało ją do lamusa. A szkoda, bo galaretka wciąż jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa.
Czytaj więcej
Każdy kraj ma własne zwyczaje świąteczne, a Wielkanoc nie jest tu wyjątkiem. Warto przyjrzeć się bliżej naszym bliższym i dalszym sąsiadom - dowiedz się, jak wygląda Wielkanoc w Europie.
Czytaj więcej
Kiedy dziś idziemy z koszykiem do kościoła, by poświęcić jedzenie, nie pamiętamy, jak bardzo zmienił się skład wielkanocnej święconki. A było co wtedy święcić… Co tak naprawdę skrywa się w święconce?
Czytaj więcej
Wielkanoc to czas bardzo ważny religijnie, ale nie brak też zwyczajów, które swe korzenie mają w tradycji ludowej i są pełne zabawy i radości. Czym był pogrzeb żuru i śledzia?
Czytaj więcej
Nadchodząca Wielkanoc zachęca do jedzenia jajek, a wiosna sprawia, że chcemy, by towarzyszyła nam rozmaita świeżość warzyw i ziół. Teraz możemy połączyć świąteczne jajka z wiosenną zieleniną. Jak ładnie podać jajka na zielono?
Czytaj więcej
To jeszcze nie czas na prawdziwe nowalijki, ale już można zapraszać do stołu smaki lżejsze. W chłodniejsze dni jeszcze ciepłe zupy, ale już w kolorze wiosny.
Czytaj więcej