Co się kryje w cukinii?
Co się kryje w cukinii?14 lat temu
To warzywo karierę robi we Włoszech, ale zadomowiło się na naszych stołach i dziś także my możemy cieszyć się jego smakiem. A możliwości przyrządzania cukinii jest całe mnóstwo. Czytaj więcej
Jak się ochłodzić deserem?
Jak się ochłodzić deserem?14 lat temu
Żaden upał nie powinien nam przeszkodzić w rozkoszowaniu się smakowitymi chłodnymi deserami. Rzecz tylko w tym, by dopasować ów deser do temperatury na dworze. Czytaj więcej
Nie tylko chłodnik
Nie tylko chłodnik14 lat temu
Latem nie chce się jeść gęstych, gorących zup, dlatego dużym zainteresowaniem zaczynają się wtedy cieszyć rozmaite chłodniki i zupy na zimno. Czytaj więcej
Galaretka na lato
Galaretka na lato14 lat temu
Dla wielu z nas stanowi jedno z najmilszych wspomnień naszego dzieciństwa. Dziś wiele osób odesłało ją do lamusa. A szkoda, bo galaretka wciąż jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Czytaj więcej
Wielkanoc w Europie
Wielkanoc w Europie14 lat temu
Każdy kraj ma własne zwyczaje świąteczne, a Wielkanoc nie jest tu wyjątkiem. Warto przyjrzeć się bliżej naszym bliższym i dalszym sąsiadom - dowiedz się, jak wygląda Wielkanoc w Europie. Czytaj więcej
Co się skrywa w święconce?
Co się skrywa w święconce?14 lat temu
Kiedy dziś idziemy z koszykiem do kościoła, by poświęcić jedzenie, nie pamiętamy, jak bardzo zmienił się skład wielkanocnej święconki. A było co wtedy święcić… Co tak naprawdę skrywa się w święconce? Czytaj więcej
Pogrzeb żuru i śledzia
Pogrzeb żuru i śledzia14 lat temu
Wielkanoc to czas bardzo ważny religijnie, ale nie brak też zwyczajów, które swe korzenie mają w tradycji ludowej i są pełne zabawy i radości. Czym był pogrzeb żuru i śledzia? Czytaj więcej
Czym przykryć te jajka?
Czym przykryć te jajka?14 lat temu
Wielkanocne jajka, o ile nie są tradycyjnie podsmażane po faszerowaniu, bardzo lubią rozmaite pierzynki. Czytaj więcej
Jajka na zielono
Jajka na zielono14 lat temu
Nadchodząca Wielkanoc zachęca do jedzenia jajek, a wiosna sprawia, że chcemy, by towarzyszyła nam rozmaita świeżość warzyw i ziół. Teraz możemy połączyć świąteczne jajka z wiosenną zieleniną. Jak ładnie podać jajka na zielono? Czytaj więcej
Zupa w kolorze trawy
Zupa w kolorze trawy14 lat temu
To jeszcze nie czas na prawdziwe nowalijki, ale już można zapraszać do stołu smaki lżejsze. W chłodniejsze dni jeszcze ciepłe zupy, ale już w kolorze wiosny. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA