Na kobiercu z kiełków
Najbardziej popularne są jajka faszerowane, ale przecież nikt nie każe nam co roku faszerować tak samo. W tym przepisie jajka ugotowane na twardo rozcinamy, wydłubujemy żółtko i rozcieramy je z odrobiną białego sera i przypraw, na przykład z kurkumą, która wzmocni żółty kolor masy. Następnie nadziewamy jajka. I gdyby wszystko kończyło się na tylko na tym, mielibyśmy smaczną, acz niezbyt świąteczną potrawę. Ale my przygotowujemy na dużym półmisku dywan z kiełków, najlepiej różnych rodzajów, by wzbogacić smak. Na tym układamy jajka i możemy je jeszcze posypać kilkoma mniejszymi kiełkami. Potrawa staje się radośnie wiosenna, a wyrazisty smak kiełków, które należy podjadać na równi z faszerowanymi jajkami sprawia, że całość nabiera charakteru.
Polecamy: Kiełki w wiosennym menu - obowiązkowo
Ziołowa kołderka
Wybieramy zestaw ulubionych ziół i drobno je siekamy. Następnie gotujemy jajka na twardo, przekrawamy na pół. Można zostawić je w takiej formie lub wydrążyć żółtka, rozetrzeć je na gładką masę z odrobiną majonezu i przypraw, a następnie z powrotem nałożyć do dołków w białkach. Tak przygotowane smarujemy pędzelkiem umoczonym w roztopionym maśle i delikatnie oklejamy zieloną panierką ziołową. Można je też od góry posypać odrobiną ziół, ale to nie jest konieczne, gdyż “ubranko” ziołowe wokół jajka będzie wystarczająca ozdobą.
Jajko na szpinaku
To jajko nie należy do klasyki wielkanocnej, ale niesie dużo ze sobą dużo smaku i efektu, więc warto o nim pamiętać. Zresztą można je przygotować w dowolny dzień wiosenny. Najpierw przygotowujemy szpinak w wersji liściastej, niezbyt rozdrobnionej. Można go podgotować lub podsmażyć, dodając tylko przyprawy i odrobinę masła, można też zrobić zasmażkę, która szpinakowej masie nada bardziej zwartego charakteru. Następnie gotujemy jajka w koszulkach, wrzucając je do gotującego się wrzątku. Mniej więcej po trzech minut, czyli po czasie, który pozwala ściąć się białku, a żółtko pozostawia płynne, wykładamy jajka łyżką cedzakową i układamy je na warstwie szpinaku.
Zobacz także: Jak postępować ze szpinakiem?