Biało i żółto
Do przygotowania tej galaretki potrzebować będziemy nie tylko bulion i żelatynę, ale też zmielony ser biały. To one razem stworzą podstawę tej galarety. Co znajdzie się w niej na zasadzie smakowego dodatku, każdy zdecyduje sam. Można zrobić klasyczny smak z gotowanymi warzywami pokrojonymi w niedużą kostkę. Można dać kawałeczki szynki, świeże zioła lub bardziej śródziemnomorsko oliwki i suszone pomidory. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo i warto spróbować, bo galaretę przygotowuje się bardzo prosto. Żelatynę rozpuścić w bulionie, dodać do tego ser biały i wszystkie wymyślone przez nas dodatki. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do odpowiedniej formy - może być jedna kek sówka, można od razu podzielić na porcje, wybierając małe miseczki. Odstawić do zastygnięcia. I gotowe. Jeśli chcemy, by galaretka nie była tak nudnie biała, można do niej dodać sporo kurkumy, która na skutecznie zabarwi ją na intensywnie żółtą. Oczywiście przy okazji zmieni też jej smak, przez co może stać się nieco bardziej egzotyczna.
Zobacz także: Jak powstaje galareta?
Zielono i czerwono
Nie każda wiosenna galaretka musi zawierać ser biały. Można przygotować ją na bazie wywaru warzywnego, wody lub soku. Jeśli chcemy, by na naszym stole zagościł wiosenna zieleń, możemy dodać żelatynę do wywaru z jarzyn, do których wrzucimy bez żadnego oszczędzania posiekane świeże zioła. Taką zieloną galaretkę można podawać z kwaśnymi sosami typu winegret. Z kolei na bazie soku pomidorowego można przygotować galaretkę czerwoną. Wystarczy dodać do niej trochę pikantnych przypraw, odrobinę sosu tabasco, drobno pokrojony seler naciowy, a jeśli dodamy też trochę alkoholu, to zrobimy galaretkę Krwawa Mary. Raczej nie na śniadanie wielkanocne, ale czemu by nie spróbować po świętach?
Zobacz także: Jak zrobić chłodzone ozdoby na talerzu?