Jakie cytrusy królują latem? Mało kto myśli o pomarańczach i grejpfrutach, gdy na straganach tyle naszych rodzimych owoców. Jednak nic tak jak cytrusy nie orzeźwia i nie wprowadza letniego nastroju w tradycyjne potrawy.
Czytaj więcej
Włosi mają prawdziwą obsesję na temat tego, jaki makaron będzie najlepszy do danego sosu. Potrafią o tym rozprawiać długie godziny i pewne połączenia wydają im się absolutnie niedopuszczalne. Nam wystarczy, że choć trochę zbliżymy się do ich tajemnic.
Czytaj więcej
Choć przy krojeniu każdej cebuli płacze się tak samo, niektóre jej odmiany wydają się lepsze do sałatek, inne do pieczenia. Zwykła cebulowa główka może wiele zmienić.
Czytaj więcej
Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, w którym samo warzywo jest tak samo dobre, jak jego kwiaty. Niestety w Polsce wciąż jeszcze nie doceniamy cukiniowych kwiatów.
Czytaj więcej
To warzywo karierę robi we Włoszech, ale zadomowiło się na naszych stołach i dziś także my możemy cieszyć się jego smakiem. A możliwości przyrządzania cukinii jest całe mnóstwo.
Czytaj więcej
Żaden upał nie powinien nam przeszkodzić w rozkoszowaniu się smakowitymi chłodnymi deserami. Rzecz tylko w tym, by dopasować ów deser do temperatury na dworze.
Czytaj więcej
Latem nie chce się jeść gęstych, gorących zup, dlatego dużym zainteresowaniem zaczynają się wtedy cieszyć rozmaite chłodniki i zupy na zimno.
Czytaj więcej
Każdy kraj ma własne zwyczaje świąteczne, a Wielkanoc nie jest tu wyjątkiem. Warto przyjrzeć się bliżej naszym bliższym i dalszym sąsiadom - dowiedz się, jak wygląda Wielkanoc w Europie.
Czytaj więcej
Kiedy dziś idziemy z koszykiem do kościoła, by poświęcić jedzenie, nie pamiętamy, jak bardzo zmienił się skład wielkanocnej święconki. A było co wtedy święcić… Co tak naprawdę skrywa się w święconce?
Czytaj więcej