Mięczak zakaźny - czy to groźne?
Mięczak zakaźny - czy to groźne?14 lat temu
Wszelkie zmiany skórne, budzą u nas wiele zmartwień. Zwłaszcza gdy pojawiają się z dnia na dzień, na dobrą sprawę, bez przyczyny i lokują się w widocznych miejscach. Niektóre z nich ujawniają się za sprawą infekcji, najczęściej wirusowej. Właśnie tak jest w przypadku tytułowego mięczaka zakaźnego. Czytaj więcej
Przez żołądek do zdrowia
Przez żołądek do zdrowia14 lat temu
Dieta to wyznacznik zdrowia. Dzięki właściwemu żywieniu możliwe jest zapobieganie wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca i nowotwory. Pewne pokarmy są źródłem cennych substancji, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Niestety, na co dzień ich nie doceniamy i raczej niechętnie je kupujemy. Oto czym warto się zainteresować... Czytaj więcej
Jędrne i nawilżone ciało na wiosnę
Jędrne i nawilżone ciało na wiosnę14 lat temu
Początek wiosny, nie był dla nas zaskoczeniem. Pogoda już na dobre zdjęła z nas puchowe kurtki i ciężkie płaszcze. Wełniane swetry i inne części zimowej garderoby, praktycznie już schowaliśmy do szafy. Po mroźnej części roku, budzimy nasz organizm z lenistwa i ospałości. Piękna aura, sprawia, że czujemy się o niebo lepiej. Chętniej wychodzimy na zewnątrz, jesteśmy uśmiechnięci i gotowi do aktywnego spędzania wolnego czasu... Czytaj więcej
Jod w żywieniu
Jod w żywieniu14 lat temu
Dzięki temu, że wprowadzono obowiązek jodowania soli kuchennej, w skuteczny sposób zredukowano ryzyko niedoboru tego pierwiastka. Także pogoń za zdrowiem i naturą, pozwala na prawidłowe dostarczanie jodu organizmowi, poprzez urozmaicenie codziennej diety w wodorosty, ryby i owoce morza, a także gruboziarnistą sól morską. Czytaj więcej
Otyłość typu jabłko
Otyłość typu jabłko14 lat temu
Każdy z nas ma inną tendencję do przybierania na wadze. Jednak duża część populacji, zwłaszcza męskiej, tyje w dość charakterystyczny sposób: tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicach brzucha, natomiast oszczędza piersi, pośladki i nogi. Takie rozmieszczenie tłuszczyku w organizmie, obrazowo nazwano otyłością (lub nadwagą) typu jabłko, czyli brzuszną. Czytaj więcej
Dlaczego, co i ile trzeba pić
Dlaczego, co i ile trzeba pić14 lat temu
Woda jest nam niezbędna do życia. Bez niej nie jesteśmy w stanie długo poprawnie funkcjonować, w przeciwieństwie do pokarmów stałych. Bez tych drugich, organizm ludzki jest w stanie wytrzymać tygodnie, natomiast w przypadku niedosytu wody, zaledwie wystarczy kilka dni aby doszło do znacznego pogorszenia stanu zdrowia, a nawet utraty życia. Czytaj więcej
Zadbaj o wzrok!
Zadbaj o wzrok!15 lat temu
Wielu z nas nie wyobraża sobie życia, nie patrząc i nie podziwiając piękna otaczającego świata. Zdrowy wzrok jest bezcenny. Możliwość oglądania, czytania, patrzenia komuś w oczy, teraz wydaje się być czymś normalnym. Docenia się je dopiero wtedy, gdy coś z oczami dzieje się nie tak... Czytaj więcej
Masaż Shantala
Masaż Shantala15 lat temu
Jest to masaż, który można wykonywać niemowlętom, dzieciom starszym, a także dorosłym – oczywiście z zastosowaniem pewnych modyfikacji. Jego korzenie sięgają starożytności, jednak za jego renesans odpowiedzialny jest francuski położnik, Frederique Leboyer. Masaż cieszy się popularnością na zachodniej części globu. My także się nim zaraziliśmy... Czytaj więcej
Obliczanie masy ciała
Obliczanie masy ciała15 lat temu
Często zastanawiamy się, czy nasz ciężar ciała jest prawidłowy. Na ogół swoje gabaryty oceniamy za bardzo surowo, co skutkuje podejmowaniem się prób zrzucenia – w naszym mniemaniu – zbędnych kilogramów. Stosujemy róże diety. Jedni podchodzą do problemu odpowiedzialnie, a drudzy testują coraz to nowe diety, których twórcy nie mają za wiele wspólnego z dietetyką czy medycyną. Czytaj więcej
MOM - co to jest?
MOM - co to jest?15 lat temu
Nie od dziś wiadomo, że współczesna żywność zawiera różne substancje wspomagające. Dla polepszania smaku, dla przedłużenia terminu przydatności, czy wreszcie ze względów ekonomicznych. Z potrzeby oszczędności, powstały jeszcze techniki, które „udoskonalają” obróbkę m.in. mięsa. Przykładowym jest mechaniczne oddzielanie mięsa od kości. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA