Dynię warto jeść przez cały sezon! Czy wiesz, jakie ma właściwości lecznicze?

Dynia to warzywny hit sezonu jesiennego! Smakuje wybornie, ma wspaniały wpływ na organizm i wysoką wartość odżywczą. Sprawdź, dlaczego warto jeść dynię!
Zbliżenie na twarz kobiety, która w dłoniach trzyma dynię. fot. Adobe Stock

Dynia jest rośliną roczną pochodzącą z Ameryki, którą uprawia się dla owoców. Rodzina dyniowatych obejmuje około 760 gatunków. W Polsce najczęściej kupisz dynię olbrzymią. Popularna jest także dynia zwyczajna. Owoce dyni są duże i kuliste z licznymi płaskimi nasionami. Dojrzałe dynie zbiera się pod koniec lata. Właściwości lecznicze posiada miąższ i nasiona dyni, z których po wysuszeniu tłoczy się olej.

Wartość odżywcza i witaminy w dyni

Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczowym.

Dynia jest bogata w:

  • witaminę A,
  • witaminy z gr. B (B1 i B2),
  • witaminę C i PP,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor.

Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a w dodatku jest niskokaloryczna. Dynia ma zaledwie 33 kalorie w 100 g. W sezonie jesiennym jest bardzo tania i stwarza nieskończone możliwości do komponowania różnorodnych, smacznych, zdrowych dań.

Na jakie dolegliwości pomaga dynia? Właściwości zdrowotne

Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna.

Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Dynię powinny jeść także osoby z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Dynia

Świeże nasiona dyni stosuje się przy zakażeniach pasożytami jelitowymi, zwłaszcza tasiemcem. To wciąż najskuteczniejszy i najlepszy środek na pasożyty u dzieci, bo nie zawiera toksyn i nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.

Fitosterole zawarte w pestkach dyni hamują powstawanie stanu zapalnego gruczołu krokowego.

Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry. Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami. Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż jest doskonałym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom. 

Czy wiesz, że...
Dynią zainteresowali się naukowcy poszukujący lekarstwa na AIDS. Starają się udowodnić, że peponina występująca w dyni hamuje działanie transkryptazy – enzymu ułatwiającego replikację wirusa wywołującego AIDS.

Dynię warto włączyć do diety, gdyż to dokonały sposób na dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów, a w dodatku to naturalne remedium na wiele dolegliwości. 

Przeczytaj więcej o dyni:
Zupa z dyni: 16 smakowitych pomysłów na dyniową
Te niepozorne nasiona, to bogactwo witamin - sprawdź jak wykorzystać pestki dyni
Sezon na dynię! 7 powodów, dla których warto jeść dynię!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 miesięcy temu
Kocham dynię w każdej postaci, najlepiej najprostszą pieczoną!