Właściwości odżywcze dyni są imponujące. Dynia jest rośliną, o której najczęściej przypominamy sobie jesienią, jednak ma tyle zalet, że swobodnie możesz ją jeść cały rok. Rodzina dyniowatych to blisko 760 gatunków. W Polsce najczęściej kupisz dynię olbrzymią lub zwyczajną. Każda skrywa wyjątkowe właściwości zdrowotne i lecznicze. Owoce dyni są duże i kuliste z licznymi płaskimi nasionami. Dojrzałe dynie zbiera się pod koniec lata. Właściwości lecznicze posiada nie tylko miąższ, ale również pestki dyni, z których po wysuszeniu tłoczy się olej.
Spis treści:
- Wartości odżywcze dyni
- Właściwości lecznicze dyni
- Pestki dyni - wartości odżywcze
- Olej z pestek dyni - właściwości
- Przepisy z dynią
- Kto nie powinien jeść dyni? Przeciwwskazania
Wartości odżywcze dyni
Dynia to jedno z bardziej wartościowych warzyw. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia o intensywnym kolorze pomarańczowym.100 g miąższu dyni dostarcza:
- energia: 26 kcal,
- węglowodany: 6,5 g,
- w tym cukry: 2,76 g,
- błonnik: 0,5 g,
- tłuszcz: 0,1 g,
- białko: 1 g.
Dynia to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a w dodatku jest niskokaloryczna. W sezonie jesiennym jest bardzo tania i stwarza nieskończone możliwości do komponowania różnorodnych, smacznych, zdrowych dań.
Jakie witaminy ma dynia?
Dynia jest dobrym źródłem różnorodnych witamin. Zasługuje na uwagę szczególnie przez zawartość witaminy A, witaminy C i witamin B2.
- witamina A: 426 μg,
- witamina B1: 0,05 mg,
- witamina B2: 0,11 mg,
- witamina B3: 0,6 mg,
- kwas pantotenowy: 0,298 mg,
- witamina B6: 0,061 mg,
- foliany: 16 μg,
- witamina C: 9 mg,
- witamina E: 0,44 mg,
- witamina K: 1,1 μg.
Jakie minerały ma dynia?
Dynia zawiera wiele minerałów, uchodzi za całkiem dobre źródło żelaza, manganu i potasu. W 100 g miąższu dyni znajdziesz:
- wapń: 21 mg,
- żelazo: 0,8 mg,
- magnez: 12 mg,
- mangan: 0,125 mg,
- fosfor: 44 mg,
- potas: 340 mg,
- sód: 1 mg,
- cynk: 0,32 mg.
Właściwości lecznicze dyni
Lista zalet dyni jest bardzo długa - trudno uwierzyć, że ten owoc (choć częściej mówi się, że to warzywo), jest popularny tylko w sezonie jesiennym. Właściwości lecznice dyni są znane i stosowane od setek lat.
Dynia pomaga zachować młody wygląd skóry
Dynia to jeden z najlepszych pokarmów dla skóry. Dzięki zawartym w niej witaminom A, witaminie C i E, jest niekwestionowaną bronią w walce ze zmarszczkami i procesem starzenia. Jeden kubek gotowanej dyni, zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry. Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami.
Pomaga w przeziębieniach i wzmacnia odporność
Beta-karoten, znajdujący się w dyni, działa przeciwzapalnie i wspomaga leczenie przeziębienia.
Dynia nawadnia organizm od środka
Dynia skrywa w sobie nawet 90% wody. Włączona do diety sprawi, że będziesz czuć się po prostu lepiej. Jedząc dynię przyczyniasz się do zwiększenia spożycia ważnej dla zdrowia codziennej dawki płynów. Spróbuj kiedyś wycisnąć z dyni sok!
Dynia pomaga schudnąć
Dynia (a raczej pestki dyni) zwalcza pasożyty i wirusy
Dynia działa (może działać) przeciwzapalnie i antynowotworowo
Dynia reguluje pracę jelit i nie jest wzdymająca
Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna.
Dynia nie należy też do wzdymających produktów. Większość osób toleruje ją bardzo dobrze.
Dynia działa moczopędnie
Osoby, które mają problemy z nerkami i pęcherzem moczowym, powinny sięgać po nią i komponować posiłki z dynią i np. z żurawiną, innym znanym naturalnym środkiem na pracę nerek.
Dynia obniża poziom cholesterolu
Temu warzywu wdzięczne będą osoby z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Dynia to doskonały element diety na cholesterol.
Dynia pomoże na ciążowe mdłości
Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż jest doskonałym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom. Możesz robić dyniowe purée i rozcieńczać je sokiem z marchewki. Taki napój koi żołądek.
Dynia może pomagać w leczeniu AIDS
Dynią zainteresowali się naukowcy, poszukujący lekarstwa na AIDS. Starają się udowodnić, że peponina występująca w dyni, hamuje działanie transkryptazy - enzymu ułatwiającego replikację wirusa wywołującego AIDS. Nie jest to potwierdzona właściwość, ale kolejny dowód na szerokie zdrowotne właściwości dyni.
Jak widzisz, dynię warto włączyć do diety, gdyż to dokonały sposób na dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów, a w dodatku to naturalne remedium na wiele dolegliwości.
fot. Adobe Stock, marysckin
Pestki dyni - wartości odżywcze
Pestki dyni to cenna część dyni, którą można spożywać na surowo, lecz pyszne są również podprażone. Można chrupać je jako przekąskę, dodawać do sałatek, zup, granoli czy kanapek.
Ziarna dyni to źródło witaminy E, C, B6, A i K, a także tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, cynku, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Zwierają również jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
100 g pestek dyni to 560 kcal, czyli sporo, więc osoby, które chcą stracić na wadze, powinny spożywać je w ograniczonej ilości.
Pestki dyni są zalecane jako naturalny środek przeciw pasożytom układu pokarmowego (tasiemcom, glistom, tęgoryjcom i owsikom). Zawarta w nich kukurbitacyna, poraża układ nerwowy robaków, a następnie są one wydalane wraz z kałem.
Olej z pestek dyni - właściwości
Olej z pestek dyni, który pozyskiwany jest przez tłoczenie ziaren dyni, ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Zawiera te same składniki odżywcze co pestki dyni oraz ma podobne zastosowanie.
Poleca się go na pasożyty układu pokarmowego, na choroby układu moczowego oraz dla mężczyzn na schorzenia prostaty.
Zalecany jest również prozdrowotnie dla wzmocnienia odporności organizmu, w profilaktyce miażdżycy oraz przy stanach depresyjnych.
Olej z pestek dyni na prostatę
Szczególnie poleca się olej z pestek dyni na prostatę we wczesnych stadiach przerostu gruczołu krokowego oraz zaburzeniach potencji. Zawarte w oleju z pestek dyni fitosterole, działają podobnie do hormonów płciowych, poprawiają funkcjonowanie prostaty oraz łagodzą problemy związane z oddawaniem moczu.
Dawkowanie oleju z pestek dyni
W leczeniu pasożytów zaleca się spożywanie oleju z pestek dyni na czczo (30 minut przed śniadaniem) oraz 30 minut przed kolacją przez minimum 2 tygodnie. Wskazana dawka to 1 łyżeczka, czyli łącznie należy przyjmować 2 łyżeczki dziennie przez 14 dni.
Prozdrowotna, prewencyjna kuracja olejem z pestek dyni to 1 łyżeczka na czczo.
Przepisy z dynią - proste i smaczne
Z miąższu dyni przygotujesz wiele smacznych potraw: zupę, ciasto, frytki, muffiny, placki lub kotlety. Pestki to znany dodatek do sałatki lub ciasta, a olej posłuży jako dressing. Jest naprawdę wiele smacznych potraw z dyni. Dynia jest naturalnie lekko słodkawa, więc doskonale sprawdzi się w deserach. Poznaj pomysły na dania na słodko z dynią.
Zupa z dyni lub krem z dyni
Sernik z dyni
Kto nie powinien jeść dyni? Przeciwwskazania
Dynia jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym warzywem. Mogą jeść ją nawet małe dzieci, mało jest też przeciwwskazań do spożycia dyni.
Dynia zwyczajna ma wysoki indeks glikemiczny (75), jeśli masz problemy z wysokim poziomem cukru, cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę, unikaj jedzenia dużych porcji rozgotowanej dyni.
Stosuj zasady diety insulinowej, ale nie musisz rezygnować całkiem z jedzenia dyni.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 12.09.2013 przez Barbarę Dąbrowską.
Czytaj także:
Dynia hokkaido - przepisy na pyszne przystawki, dania i desery z dyni
Przetwory z dyni - przepis na dżem, dynię marynowaną, konfiturę i dynię w occie
Wartości odżywcze grzybów - co zawierają i ile mają kalorii?