Desery z dyni fot. Adobe Stock

Desery z dyni - przepisy na dynię na słodko

Na desery z dyni doskonała będzie japońska kabocha, jednak nie jest ona zbyt popularna. Możesz więc wybrać dynię piżmową lub hokkaido.
/ 29.09.2020 07:02
Desery z dyni fot. Adobe Stock

Desery z dyni to nie tylko dyniowa tarta czy dżem z dyni. To warzywo nadaje się także do przygotowania deserów w pucharkach, naleśników, serników, ciasteczek.

Spis streści:

  1. Jaka dynia na deser?
  2. Przepisy na desery z dyni

Jaka dynia do deseru?

Jeśli zastanawiasz się jaka dynia na deser będzie najlepsza, wybierz japońską kabochę. Jest słodka, ale niestety nie jest ona zbyt popularna i może być trudno ją kupić.

Na deser z dyni doskonale nadaje się także dynia piżmowa w kształcie dużej gruszki. Do zrobienia deseru z dyni nie poleca się za to dyni makaronowej, ale już dynia hokkaido, najczęściej przeznaczana na zupę z dyni, dobrze smakuje także na słodko.

Przepisy na desery z dyni

Z dyni można przyrządzić mnóstwo dań obiadowych i przekąsek w najrozmaitszych wariantach - na uwagę zasługują choćby zapiekanka z dyni, placki z dyni i chleb dyniowy. Jeśli jednak chcesz zrobić niebanalny deser z dyni, skorzystaj z przepisów zamieszczonych poniżej.

Mus z dyni na słodko

Składniki:

  • 250 g puree z dyni (upieczonej, obranej, zmiksowanej i przetartej przez sitko dyni),
  • kilka łyżek kaszy manny,
  • 0,5 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 2 i 2/3 szklanki mleka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni przełóż do garnka, dodaj kilka łyżek mleka i podgrzej.
  2. Do gorącej masy dodaj galaretkę i aromat waniliowy. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
  3. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru.
  4. W drugim garnuszku zagotuj mleko z kaszą manną.
  5. Mus z dyni przełóż do pucharków, na to wyłóż warstwę kaszy manny. Udekoruj bitą śmietaną.
  6. Mus z dyni można podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

Deser z dyni - mus z dyni na słodko
fot. Adobe Stock

Sernik dyniowy na spodzie z herbatników

Herbatniki w przepisie możesz zastąpić biszkoptami. Jeśli wolisz typowo słodki spód, użyj kruszonych ciastek połączonych z masą kajmakową.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników,
  • 400 g pieczonej dyni,
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 torebka cukru wanilinowego,
  • 1 budyń o smaku waniliowym,
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ostudzoną, upieczoną dynię (bez skórki) przełóż do misy miksera i zmiksuj z twarogiem i mascarpone, dodaj aromat pomarańczowy.
  2. Herbatniki wyłóż na dno formy do pieczenia, szczelnie obok siebie.
  3. Do masy dyniowo-serowej dodawaj stopniowo: jajka, budyń, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i zmiksuj gładko.
  4. Wyłóż masę na herbatniki.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (grzałka góra - dół). Ostudź przed podaniem.

Sernik dyniowy
fot. Adobe Stock

Pierwotna treść artykułu została opublikowana 25.10.2015. Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak.

Oto inne przepisy na desery z dyni:

Jak zrobić dyniowe muffiny - przepis na babeczki z dyni
Jak zrobić dyniowe muffiny - przepis na babeczki z dyni
Najlepsze połączenie smakowe tworzą z orzechami!
Jak zrobić naleśniki dyniowe - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić naleśniki dyniowe - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze będą z czekoladą lub z dżemem!
Naleśniki z dynią - przepisy z dyni
Naleśniki z dynią - przepisy z dyni
Prawdziwie jesienny deser - sprawdź koniecznie!
Muffiny z dyni - babeczki dyniowe
Muffiny z dyni - babeczki dyniowe
Sezon na dynię nadal trwa - tym razem przedstawiamy te owoce w wersji deserowej!
Placki z dyni - przepis składniki i przygotowanie
Placki z dyni - przepis składniki i przygotowanie
Placki z dyni podawaj jeszcze ciepłe. Udekoruj je kleksem jogurtu.
Strucla dyniowo-morelowa
Strucla dyniowo-morelowa
Strucla dyniowo-morelowa to efektowne i pyszne ciasto!