Dynia hokkaido jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, beta-karotenu oraz witamin A, B i C. Wspomaga pracę żołądka, nerek oraz chroni przed chorobami serca. Pieczona jest rekomendowana dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. To bogactwo błonnika, które wspomaga detoksykację organizmu - koniecznie sprawdź nasze przepisy z jej udziałem.
Dynia hokkaido pieczona
Tej odmiany dyni nie musisz obierać ze skórki. Wystarczy dokładnie umyć wierzch i sparzyć go wrzątkiem. Podczas duszenia czy pieczenia, skórka mięknie nadając słodki i orzechowy posmak. Ważne jest, aby nie przegotować miąższu, by nie zamienił się w pozbawioną smaku papkę.
Do gulaszu, risotto lub zapiekanki pokrój ją w drobną kostkę, która ułatwia podział i nałożenie równej porcji. Skracasz tym samym proces gotowania.
Jako dodatek, baza zup, kremu lub dżemów może być pokrojona dowolnie – dynia hokkaido pieczona lub gotowana, jest później miksowana.
- Dynię hokkaido umyj. Następnie przekrój ją na pół i wydrąż pestki.
- Odstaw je na bok do wysuszenia i zasadzenia na kolejny rok.
- W zależności od rodzaju dania, krój w półksiężyce lub drobną kostkę, która sprawdzi się przy risotto.
- Dynię hokkaido przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozłóż równomiernie i polej oliwą z oliwek. Posyp solą, pieprzem i chili do smaku.
- Dodaj tymianek lub rozmaryn, jeżeli chcesz, aby danie było intensywniejsze.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160° Celsjusza przez 40 minut. Przypiecz ją 5 minut dłużej, aby uzyskać karmelowy, lekko orzechowy aromat.
Risotto z dynią na białym winie
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido,
- 300 g ryżu arborio,
- 2 szklanki bulionu,
- 1 szklanka białego wina,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- tymianek.
Sposób przygotowania:
- Dynię hokkaido sparz w gorącej wodzie i przekrój na pół. Wydrąż z pestek i pokrój w drobna kostkę.
- Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Polej oliwą z oliwek i piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
- Ryż na risotto z dynią wsyp na rozgrzaną patelnię z masłem i duś przez 3 minuty cały czas mieszając.
- Pamiętaj o kolejności – najpierw wlej białe wino, a następnie bulion. Duś na wolnym ogniu przez około 20 minut, cały czas sprawdzając, czy nie zabrakło płynu.
- Dodaj dynię hokkaido i tymianek. Duś na patelni 10 minut i podawaj na ciepło.
fot. Adobe Stock
Ciasto dyniowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 mała dynia hokkaido,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ¼ szklanki cukru,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Zagnieć mąkę z masłem. Dodaj stopniowo jajka, śmietanę i proszek do pieczenia.
- Uformuj kulę i podziel na dwie części. Przełóż do zamrażarki na 30 minut.
- Dynię na ciasto dyniowe umyj, pokrój na większe kawałki i przełóż do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
- Upieczone warzywo ostudź i zmiksuj. Połącz z jajkami, cynamonem i cukrem.
- Głęboką formę na tartę wyłóż rozwałkowanym płatem ciasta, obciąż grochem i piecz na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Następnie rozłóż równomiernie masę z dyni hokkaido i przykryj kolejnym płatem ciasta. Dociśnij brzegi i zrób nacięcia na środku.
fot. Adobe Stock
Zupa krem z dyni hokkaido
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1 cebula,
- sok z cytryny,
- łyżeczka syropu z agawy,
- pół łyżeczki imbiru,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dynię hokkaido umyj, oczyść z pestek, włókien i pokrój w kostkę razem ze skórką. Pozostałe warzywa obierz i również pokrój w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozpuść 3 łyżki masła, przełóż warzywa do garnka i duś ok 3 minuty. Następnie zalej gorącym bulionem,
- Zmniejsz moc planika i gotuj zupę z dyni pod przykryciem ok 25 minut.
- Gdy warzywa na zupę krem będą miękkie, zmiksuj blenderem, następnie dopraw.
- Opcjonalnie możesz śmietanę i wymieszać lub potraktować ją jako dekorację na talerzu. Zupa krem z dyni hokkaido gotowa!
fot. Adobe Stock
Już dziś skorzystaj z oferty Carrefour promocje i kup pyszną dynię Hokkaido – tanio, smacznie i zdrowo!
Artykuł pierwotnie opublikowany 18.09.2018.
Co zrobić z dyni: Dynia w occie - przepis na pyszną dynię marynowanąDżem z dyni i pomarańczyZdrowy i aromatyczny ketchup z dyni