Dynia hokkaido - przepisy fot. Adobe Stock

Dynia hokkaido - przepisy na pyszne przystawki, dania i desery z dyni

Z dyni hokkaido warto zrobić sycącą zupę, dania z pieczoną dynią czy pyszne risotto. Dynia hokkaido - przepisy z jej wykorzystaniem są proste, bo nie trzeba jej nawet obierać.
Sylwia Kazimierczuk / 11.09.2020 08:52
Dynia hokkaido - przepisy fot. Adobe Stock

Dynia hokkaido jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, beta-karotenu oraz witamin A, B i C. Wspomaga pracę żołądka, nerek oraz chroni przed chorobami serca. Pieczona jest rekomendowana dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. To bogactwo błonnika, które wspomaga detoksykację organizmu - koniecznie sprawdź nasze przepisy z jej udziałem.

Dynia hokkaido pieczona

Tej odmiany dyni nie musisz obierać ze skórki. Wystarczy dokładnie umyć wierzch i sparzyć go wrzątkiem. Podczas duszenia czy pieczenia, skórka mięknie nadając słodki i orzechowy posmak. Ważne jest, aby nie przegotować miąższu, by nie zamienił się w pozbawioną smaku papkę.

Do gulaszu, risotto lub zapiekanki pokrój ją w drobną kostkę, która ułatwia podział i nałożenie równej porcji. Skracasz tym samym proces gotowania.

Jako dodatek, baza zup, kremu lub dżemów może być pokrojona dowolnie – dynia hokkaido pieczona lub gotowana, jest później miksowana.

  1. Dynię hokkaido umyj. Następnie przekrój ją na pół i wydrąż pestki.
  2. Odstaw je na bok do wysuszenia i zasadzenia na kolejny rok.
  3. W zależności od rodzaju dania, krój w półksiężyce lub drobną kostkę, która sprawdzi się przy risotto.
  4. Dynię hokkaido przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozłóż równomiernie i polej oliwą z oliwek. Posyp solą, pieprzem i chili do smaku.
  5. Dodaj tymianek lub rozmaryn, jeżeli chcesz, aby danie było intensywniejsze.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160° Celsjusza przez 40 minut. Przypiecz ją 5 minut dłużej, aby uzyskać karmelowy, lekko orzechowy aromat.

Risotto z dynią na białym winie

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 300 g ryżu arborio,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię hokkaido sparz w gorącej wodzie i przekrój na pół. Wydrąż z pestek i pokrój w drobna kostkę.
  2. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Polej oliwą z oliwek i piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
  3. Ryż na risotto z dynią wsyp na rozgrzaną patelnię z masłem i duś przez 3 minuty cały czas mieszając.
  4. Pamiętaj o kolejności – najpierw wlej białe wino, a następnie bulion. Duś na wolnym ogniu przez około 20 minut, cały czas sprawdzając, czy nie zabrakło płynu.
  5. Dodaj dynię hokkaido i tymianek. Duś na patelni 10 minut i podawaj na ciepło.

Risotto z dyniąfot. Adobe Stock

Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć mąkę z masłem. Dodaj stopniowo jajka, śmietanę i proszek do pieczenia.
  2. Uformuj kulę i podziel na dwie części. Przełóż do zamrażarki na 30 minut.
  3. Dynię na ciasto dyniowe umyj, pokrój na większe kawałki i przełóż do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
  4. Upieczone warzywo ostudź i zmiksuj. Połącz z jajkami, cynamonem i cukrem.
  5. Głęboką formę na tartę wyłóż rozwałkowanym płatem ciasta, obciąż grochem i piecz na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Następnie rozłóż równomiernie masę z dyni hokkaido i przykryj kolejnym płatem ciasta. Dociśnij brzegi i zrób nacięcia na środku.

Ciasto dyniowefot. Adobe Stock

Zupa krem z dyni hokkaido

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka, 
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 cebula,
  • sok z cytryny,
  •  łyżeczka syropu z agawy,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię hokkaido umyj, oczyść z pestek, włókien i pokrój w kostkę razem ze skórką. Pozostałe warzywa obierz i również pokrój w kostkę. 
  2. W garnku z grubym dnem rozpuść 3 łyżki masła, przełóż warzywa do garnka i duś ok 3 minuty. Następnie zalej gorącym bulionem,
  3. Zmniejsz moc planika i gotuj zupę z dyni pod przykryciem ok 25 minut. 
  4. Gdy warzywa na zupę krem będą miękkie, zmiksuj blenderem, następnie dopraw.
  5. Opcjonalnie możesz śmietanę i wymieszać lub potraktować ją jako dekorację na talerzu. Zupa krem z dyni hokkaido gotowa!

Zupa dyniowafot. Adobe Stock

Już dziś skorzystaj z oferty Carrefour promocje i kup pyszną dynię Hokkaido – tanio, smacznie i zdrowo!

Artykuł pierwotnie opublikowany 18.09.2018.

Co zrobić z dyni: Dynia w occie - przepis na pyszną dynię marynowanąDżem z dyni i pomarańczyZdrowy i aromatyczny ketchup z dyni