Feta z tuńczykiem
-sałata lodowa
-3 pomidory
-duży ogórek
-ser feta półtłusty
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-3 łyżki musztardy
-sól i pieprz do smaku
Sałatę rwiemy na małe kawałki. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Ser feta odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki. Wszystko mieszamy w misce, następnie dodajemy tuńczyka i musztardę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Łosoś z mozzarellą
-mieszanka sałat (najlepiej z rukolą)
-1 mozzarella
-2 pomidory
-opakowanie łososia w plastrach
-1 czerwona papryka
-świeża bazylia
-2 łyżki oliwy truflowej
-1 łyżka soku z cytryny
-sól i pieprz
Sałatę przekładamy do miski. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w paseczki. Mozzarelle i łososia rwiemy na nieregularne kawałki i przekładamy do salaterki. Całość skrapiamy oliwą truflową i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy poszatkowaną bazylią.
Ananas ze słonecznikiem
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-opakowanie łuskanego słonecznika
-2 łyżki majonezu
-sól i pieprz do smaku
Kukurydzę odcedzamy i przesypujemy do miski, następnie dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Pestki słonecznika mocno prażymy na suchej patelni. Ostudzone dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy z majonezem, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (jeśli majonez jest wystarczająco słony, rezygnujemy z soli).
Zobacz także: Jak kroić ananasa?
Śledź na słodko
-śledzie (proporcja jest następująca, na 2 duże śledzie 1 plaster ananasa)
-ananas z puszki
-pół szklanki rodzynek
-mała puszka kukurydzy
-majonez
-sól i pieprz
Śledzie i ananasa kroimy w małą kostkę, dodajemy kukurydzę. Rodzynki zalewamy wrócą wodą i moczymy około 5-10 min, później odcedzamy i dodajemy do sałatki (jeśli rodzynki zbyt mocno napęczniały, możemy je pokroić w mniejsze kawałki). Dodajemy 2-3 łyżki majonezu (w zależności od proporcji). Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzem.
Ananas z czosnkiem
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka ananasa
-25 dag żółtego sera
-6 ząbków czosnku
-1 łyżeczka musztardy
-ok. 4 łyżki majonezu
-sól
-pieprz
Kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy do nich musztardę i majonez. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę schładzamy w lodówce. Składniki wystarczą na około 5 porcji.
Arbuz z pomidorem i ricottą
-sałata karbowana
-1 pomidor
-opakowanie sera ricotta
-1 pomarańcza
-ćwiartka arbuza
-orzechy włoskie
-łyżka oliwy z oliwek
-bazylia, oregano, sól i pieprz
Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki. Pomidora i pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i łączymy z sałatą. Łyżeczką wycinamy z arbuza półksiężyce i w miarę możliwości usuwamy pestki. Orzechy drobno siekamy i razem z arbuzem dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy oliwą, solą i pieprzem, na koniec posypujemy bazylią i oregano.
Sałatki idealnie nadają się na przekąski podczas domowych przyjęć. Rodzina i znajomi z pewnością docenią odwagę szefa kuchni, w nagrodę zostawiając stos pustych półmisków i talerzy.
Polecamy także: Ciekawe rytuały jedzenia na świecie