Co można przygotować z rambutanu?

Rambutan po malezyjsku oznacza "włochaty"
Rambutan pochodzi z Indonezji. Nie jest popularny w Polsce ale w sklepach można znaleźć jego przetwory. My pokażemy jak go przyrządzić i jak zacząć domową uprawę rambutanu.
/ 04.08.2011 13:31
Rambutan po malezyjsku oznacza "włochaty"

Rambutan - co to jest?

Rambutan pochodzi z Indonezji. Uprawiany jest w Malezji, Tajlandii, Afryce, Kostaryce oraz w Australii. Potocznie jest zwany śliwką chińską ze względu na duże podobieństwo do liczi, budowa obu owoców jest bardzo do siebie zbliżona. Rambutan po malezyjsku oznacza „włochaty”.

Rambutan jest bogaty w witaminy B12 i C. Zawiera także 16% cukru – głównie sacharozy. Nie jest produktem specjalnie niskokalorycznym. W 100 g miąższu znajduje się 96 kcal.

Zobacz także: Co zrobić z liczi?

Co można przyrządzić z rambutanu?

Owoc rambutanu jest wielkości śliwki. Ma czerwonawą, pomarańczową lub żółtą, łamliwą, kolczystą skórkę i przypominający galaretkę szklisty miąższ o delikatnym smaku. Pokryte są miękkimi, długimi włoskami co jest główną różnicą miedzy rambutanem a liczi który zawiera tylko niewielkie wypustki. Mleczno - biały miąższ rambutanu jest słodki i aromatyczny natomiast skórka jest niejadalna. Niektórzy jedzą pestki po uprażeniu. Kwaśne owoce najlepiej przegotować.

By kupić dobry jakościowo rambutan należy unikać tych z zielonymi plamkami na skórce.

Dojrzałe owoce mają kolorowe włoski: purpurowe, żółte lub pomarańczowe z zielonożółtymi końcówkami. Owoce przejrzałe mają zwiędnięte lub czarne włoski.

Aby zjeść rambutan najlepiej rozłamać lub przeciąć skórkę i wybrać zawartość łyżeczką.

Z rambutanów robi się marmolady, kompoty, a także wina musujące. Ponadto jest używany jest do sałatek owocowych i deserów.

Rambutan może być także dodatkiem do potraw z drobiu i wieprzowiny.

Zjedzenie kilku owoców na dłuższy czas zaspokaja uczucie głodu

Domowa uprawa rambutanu

Można podjąć się domowej hodowli rambutanu. Nasiona należy umyć i zaraz po wyjęciu z owocu posadzić w pozycji poziomej spłaszczoną stroną do dołu. Roślina powinna zacząć kiełkować po upływie 9-25 dni. Pierwszych owoców można się spodziewać po 5-6 latach. Rambutan jest rośliną dwupienną. Owoce zawiązują się na osobnikach żeńskich

Owoce rambutanu nie należą do trwałych, można je przechowywać w chłodnym pomieszczeniu najwyżej 2 dni. 

Nie są dostępne i popularne w Polsce. Rambutany można znaleźć w chińskich supermarketach na terenie Europy. W Polsce można zakupić rambutan syropie, w puszce.

Zobacz także: Galeria owoców egzotycznych

Redakcja poleca

REKLAMA