Flaszowiec peruwiański zwany inaczej cherymoją jest bardzo popularny w Chile i Peru. Można go też spotkać w Europie np. w Portugalii. Owoce rosną na drzewach i w zależności od odmiany mogą ważyć od 0,5 do 2 kilogramów i osiągać długość 10 – 20 cm i szerokość 7 – 10 cm.
Zobacz także: Owoce brazylijskie
Ma on owalny kształt i by go zjeść wystarczy przekroić owoc wzdłuż, usunąć niejadalne pestki i wyjeść miąższ budyniowy miąższ łyżeczką. Skórka również jest niejadalna. Smakuje on jak połączenie mango, truskawki i ananasa. Niektórzy porównują go jednak do gruszkowego jabłka. Cherymoja jest niskokaloryczna i bogata w witaminę C.
Niestety u nas jest praktycznie nieznany ze względu na krótką trwałość, przez co trudno go transportować. Jeśli jednak mamy okazję być w Ameryce Południowej bądź Portugalii, koniecznie skosztujmy tego owocu. Możemy z niego przygotować smaczny krem.
Krem z cherymoi
Składniki:
- 2 owoce cherymoi
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- małe opakowanie śmietany 30%
- cynamon
- imbir
Wykonanie:
Jajka, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę. Śmietanę także ubijamy. Wydrążamy owoce cherymoi, usuwamy pestki, a miąższ dodajemy do masy jajecznej. Następnie powoli dodajemy ubitą śmietanę oraz przyprawy.
Polecamy również: Czy rozpoznajesz te owoce?