Co zrobić z liczi? Liczi można podawać na różne sposoby. Najczęściej rozłupuje się skorupkę i zjada szklisty, perłowobiały miąższ na surowo. Można też miąższ wydobyć i ugotować, zmieniając w kompot lub syrop. Liczi jada się również z lodami lub polane likierem, a także do dań na ciepło - świetnie pasuje np. do owoców morza.
Po rozpołowieniu owocu wyczuwalny jest lekko różany zapach, smak miąższu jest delikatny, słodki, ale z wyraźną kwaśną nutą. Ma orzeźwiający charakter, więc można go dodawać do rozmaitych letnich sałatek. W krajach azjatyckich owoce są też suszone i jedzone jako tak zwane orzeszki liczi, przypominające nieco duże rodzynki.
Liczi bywa zwane też śliwką chińską, co jasno wskazuje miejsce jego pochodzenia - to właśnie Azja jest jego rodzimym terytorium, ze względu na korzystny subtropikalny klimat, który gwarantuje odpowiednią wilgotność i stabilną temperaturę.
W przeciwieństwie do wielu owoców z ciepłych krajów, liczi nie dojrzewa po zerwaniu, dlatego trzeba go zrywać dopiero, gdy dojrzeje. Po kupieniu też nie należy go zbyt długo trzymać, trzeba zjeść w ciągu 2-4 dni. Dojrzały owoc jest równomiernie czerwony, gdy poleży zbyt długo, ciemnieje i staje się prawie czarno brązowy, a jego miąższ zaczyna fermentować. Lepiej więc zjeść go szybko.
Spis treści:
- Smoothie z liczi
- Galaretka z liczi
- Napój z liczi
- Sałatka makaronowa z liczi
- Tajska zupa Tom Yum z liczi
Przepis na smoothie z liczi
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 15 owoców liczi,
- 3 banany,
- 1 łyżka miodu,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Liczi obierz ze skórki, pozbaw pestek i przełóż do blendera.
- Dodaj pokrojone banany i zalej jogurtem.
- Dodaj kostki lodu i zmiksuj.
- Na koniec dodaj miód i ponownie wymieszaj.
- Smoothie z liczi udekoruj listkami świeżej mięty.
Przepis na galaretkę z liczi
Składniki:
- 250 ml gorącej wody,
- 10 owoców liczi,
- kilka malin,
- 20 ml soku malinowego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlej gorącą wodę.
- Dodaj żelatynę i wymieszaj całość do jej całkowitego rozpuszczenia się.
- Dodaj miód oraz sok z połówki cytryny. Zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Weź dwie mniejsze miseczki - na dno nalej sok malinowy i ostrożnie przelej niestężałą jeszcze galaretkę.
- Dodaj obrane i przekrojone na pół owoce liczi oraz maliny.
- Galaretkę z liczi odstaw do lodówki na około 6 godzin - do stężenia.
fot. Adobe Stock
Przepis na napój z liczi
Składniki:
- 1 puszka liczi,
- szklanka kostek lodu,
- 500 ml wody gazowanej.
Sposób przygotowania:
- Do blendera przełóż liczi razem z całym syropem. Całość zmiksuj.
- Dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj.
- Resztę szklanki uzupełnij wodą gazowaną.
- Napój z liczi podawaj ze świeżymi ziołami - rozmarynem albo miętą.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę makaronową z liczi
Składniki:
- 10-12 krewetek,
- 10 owoców liczi,
- 1 marchewka,
- 1/2 cukinii,
- kiełki fasoli mung,
- sezam do podania,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 50 ml sosy sojowego,
- 4 łyżki sosu rybnego,
- olej roślinny do smażenia,
- sok z 1/2 limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż do miski.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż oczyszczone wcześniej krewetki - po 1-2 minuty z każdej strony (powinny być sprężyste). Oprósz je solą, pieprzem i dodaj do makaronu.
- Cukinię pokrój na bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraczki i wrzuć na wrzątek na 30 sekund - ten zabieg sprawi, że będzie bardziej miękka, ale pozostanie chrupka.
- Do sałatki dodaj kiełki fasoli mung, obrane owoce liczi i pokrojoną w bardzo cienkie słupki marchewkę.
- Dopraw całość sosem rybnym, sojowym i sokiem z limonki.
- Sałatkę z liczi podawaj oprószoną sezamem.
fot. Adobe Stock
Przepis na tajską zupę Tom Yum z liczi
Składniki:
- 10-12 owoców liczi,
- kilka pieczarek,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 50 ml mleka kokosowego,
- 200 g sera tofu,
- 1 l wody,
- pomidory z puszki (bez soku),
- 3 łyżki pasty tom yum,
- 3 liście kaffiru,
- kawałek trawy cytrynowej,
- sok z 1/2 limonki,
- świeże chili,
- olej roślinny do smażenia,
- świeża kolendra do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj pastę tom yum, mleko kokosowe, trawę cytrynową, liście kaffiru, pieczarki, liczi obrane ze skórki i pomidory pokrojone w kostkę i gotuj przez 10 minut.
- W tym czasie pokrój tofu na cienkie plastry i smaż na złoto na oleju roślinnym (po 3 minuty z każdej strony).
- Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dopraw całość sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty.
- Tajską zupę z liczi podawaj z usmażonym tofu, posiekanym chili i ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów: