Persymona – właściwości
Owoc kaki to świetne źródło błonnika, zawiera około 70 kcal na 100 g. Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak karoten, likopen oraz luteina, które skutecznie dbają o nasze zdrowie. Ma działanie również przeciwzapalne, co zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Zmniejszają również stres oksydacyjny, który przyczynia się do powstawania wielu schorzeń. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia odporność. Dodatkowo zawarty w persymonie potas, magnez i miedź sprawia, że uaktywnia się proces powstawania czerwonych ciałek krwi.
Owoc kaki – przygotowanie i zastosowanie
Podczas wyboru owocu kaki należy pamiętać, aby nie posiadał śladów obić oraz ciemnych plam. Powinien być żółtopomarańczowy, kolorem podobny do moreli.
Zarówno świeże, jak i suszone persymony możemy dodawać do musli, puddingów oraz do sałatek. Są zdrową i lekką przekąską lub deserem. Doskonale sprawdzą się również w przetworach na bazie octu.
Salsa z persymony
Oto składniki na salsę z persymony:
- 2-3 sztuki persymony
- 3 średnie pomidory
- pół świeżego ananasa
- średnia cebula
- łyżeczka octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
Jak zrobić salsę z persymony?
Persymonę i pomidory obieramy dokładnie ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy ananasa i kroimy w cienkie plasterki. Siekamy cebulę – możemy wykorzystać zarówno białą, jak i czerwoną. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą z oliwek i polewamy wszystkie składniki. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. Tak przygotowaną salsę z persymony możemy podawać razem z guacamole do krakersów.
Sałatka z persymoną
Oto składniki na sałatkę z persymoną:
- 2 średnie persymony
- 2 pomidory
- mix dowolnych sałat
- orzechy laskowe
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z persymoną?
Persymonę dokładnie obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pomidory obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Orzechy podprażamy na suchej patelni przez około minutę. Następnie siekamy za pomocą ostrego noża. Wyciskamy sok z cytryny i łączymy z oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę podajemy od razu po wymieszaniu z dressingiem.
Bruschetta z persymoną
Oto składniki na bruschettę z persymoną:
- duża bagietka
- oliwa z oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- średnia persymona
- mozzarella
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić bruschettę z persymoną?
Bagietkę kroimy na 2-3 cm kawałki. Smarujemy każdy kawałek oliwą z oliwek. Pomidorki i persymonę kroimy drobno i skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Kładziemy na wierzch pokrojoną mozzarellę oraz resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 8 minut. Tak przygotowane bruschetty możemy podawać z dodatkiem świeżej bazylii.
Zobacz inne przepisy na przekąski