Tamarillo fot. Adobe Stock, peterzsuzsa

Tamarillo - jak jeść ten nietypowy owoc?

Tamarillo wyglądem przypomina pomidora. Ma również podobny do niego smak, jest jednak nieco bardziej słodki. Możesz go dodawać do sałatek, deserów i jogurtów.
Małgorzata Machnicka / 13.05.2021 10:55
Tamarillo fot. Adobe Stock, peterzsuzsa

Tamarillo jest znane także jako Cyfomandra grubolistna, zgrabka burakowata i pomidor drzewiasty. Pochodzi z Ameryki Południowej. Podejrzewa się, że pierwotnie tamarillo rosły na terenach od Argentyny do Wenezueli. Obecnie jest uprawiany m.in. w Brazylii, Kenii oraz w Nowej Zelandii, gdzie cieszy się największą popularnością.

Spis treści:

  1. Jak wygląda tamarillo?
  2. Uprawa tamarillo
  3. Wartości odżywcze tamarillo
  4. Jak jeść tamarillo?
  5. Jak wykorzystać tamarillo?
  6. Tamarillo - cena

Jak wygląda i jak smakuje tamarillo?

Owoce tamarillo wielkością przypominają śliwkę występuje w 8 odmianach barwnych z czego najbardziej rozpowszechniona jest czerwona, żółta czy pomarańczowa. Mają galaretowaty miąższ, w którym znajdują się liczne nasiona (pestki są jadalne, mogą być jednak nieco gorzkawe w smaku). 

W smaku tamarillo przypomina nieco pomidora, lecz jest on nieco delikatniejszy i bardziej słodki. Ma również w sobie coś z owoców tropikalnych, głównie mango.

Uprawa tamarillo

Tamarillo jest bardzo łatwy w uprawie i bardzo szybko rośnie, dlatego bez trudu można go hodować w domu.

W tym celu należy pestki namoczyć maksymalnie 4 godziny w wodzie i umieścić w ziemi na głębokości 0,5 cm. Jest to drzewko wieloletnie, zaczyna owocować ok. 2-3 lata od wysiania.

Uwaga! Tamarillo nie jest odporne na mrozy i przesuszenia (jego uprawa w polskich warunkach jest możliwa wyłącznie w szklarni). Wytrzymuje tylko krótkotrwałe wahania temperatury poza tym potrzebuje stałej temperatury rzędu 20-30 stopni przez cały rok, nie toleruje przeciągów. Można go rozmnażać zarówno przez nasiona, jak i ukorzenienie gałązek. Wymaga regularnego nawożenia, zwłaszcza nawozem bogatym w azot.

Wartości odżywcze tamarillo

Podobnie jak inne owoce tropikalne, tamarillo jest bogate w witaminy i mikroelementy. W 100 gramach owocu znajdują się 33 kcal. Najbogatsze są w potas, witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i C. Zawierają 85% wody i 5% cukru.

Jak jeść tamarillo?

Aby móc przygotować tamarillo, należy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Usunięcie skórki jest bardzo ważne, ponieważ jest ona dość gorzka w smaku, podobnie jak blisko przylegający do niej miąższ.

Możesz je również jeść bezpośrednio łyżeczką, po przekrojeniu na pół (jak kiwi).

jak wygląda tamarillo
fot. Tamarillo/Adobe Stock, Daniel Vincek

Jak wykorzystać owoce tamarillo?

Do czego można wykorzystać tamarillo? W kuchni stosowane jest zarówno jako warzywo, jak i owoc. Można je dodawać do sałatek owocowych i warzywnych oraz do zup. Zmiksowany tamarillo jest dodawany do drinków.

Z owoców można także wykonać sosy, dżemy i soki, a nawet dodać do lodów. Można nim także zastąpić pomidora na kanapkach. Tamarillo zmieszane z wodą i miodem tworzy orzeźwiający napój.

jak jeść owoce tamarillo
fot. Tamarillo w deserach/Adobe Stock, Yulia

Cena i gdzie można kupić tamarillo?

Tamarillo można dostać w polskich, dobrze zaopatrzonych sklepach na przełomie zimy i wiosny. Jego cena się waha między 6 a 7 złotych za sztukę.

Dojrzałe owoce są lekko pomarszczone, przejrzałe owoce są zbyt miękkie, natomiast niedojrzałe są twarde i gorzkie w smaku. Ze względu na delikatna skórkę, tamarillo możesz przechowywać od 2 dni do tygodnia, można je także zamrozić.

Więcej o egzotycznych owocach:

Jak jeść pomelo?
Jak jeść pomelo?
Ten największy owoc wśród cytrusów zasmakuje wszystkim tym, którzy lubią grejpfruty, ale sięgnąć po niego powinni również pozostali, gdyż pomelo jest nieco łagodniejsze od swego grejpfrutowego kuzyna.
Jak jeść kaki i czy trzeba obierać kaki ze skórki?
Jak jeść kaki i czy trzeba obierać kaki ze skórki?
Kaki przed zjedzeniem należy dokładnie umyć, pozbawić liści i obrać. Jeśli nie chcesz obierać kaki, pokrój je na ćwiartki. Kaki je się bez skórki.
Smoczy owoc czyli pitaja - jak wygląda i gdzie ją kupić
Smoczy owoc czyli pitaja - jak wygląda i gdzie ją kupić
Smoczy owoc jest nie tylko smaczny, ale także niskokaloryczny i bogaty w antyoksydanty. Warto go spożywać!
Jak zasadzić awokado? Wyhoduj awokado z pestki
Jak zasadzić awokado? Wyhoduj awokado z pestki
Zobacz jak zasadzić awokado z pestki: pestkę oczyść z miąższu i pozwól, by lekko przeschła. Nakłuj ją wykałaczkami i umieść w szklance tak, by pestka awokado częściowo była zanurzona w wodzie.
Brązowe nitki w awokado - czy można jeść awokado z plamami?
Brązowe nitki w awokado - czy można jeść awokado z plamami?
Widoczne w awokado brązowe nitki lub większe plamy mogą świadczyć o tym, że owoc zaczyna się psuć. Zobacz, czy można jeść awokado z plamami - nie zawsze oznaczają one gnicie.
Glony wakame  - wartość odżywcza, właściwości, jak jeść
Glony wakame - wartość odżywcza, właściwości, jak jeść
Glony wakame są dobrym źródłem żelaza i jodu. Zapobiegają niedokrwistości w diecie wegetariańskiej i wspierają pracę tarczycy. Możesz zastępować nimi sałatę lub pokrojone dodawać do innych dań.
Awokado- właściwości, kalorie, jak jeść, cena
Awokado- właściwości, kalorie, jak jeść, cena
Awokado dostarcza cennych, nienasyconych tłuszczów, fitosteroli oraz witamin i składników mineralnych. Owoc chroni przed stanem zapalnym, stresem i chorobami serca. Awokado ma 240 kalorii (kcal) w sztuce.
Liczi - kalorie, wartość odżywcza, właściwości, cena. Jak jeść?
Liczi - kalorie, wartość odżywcza, właściwości, cena. Jak jeść?
Liczi to bogaty w witaminę C owoc egzotyczny. Wybieraj owoce z miękką skórką, dzięki temu bez problemu je obierzesz. Liczi nie należy jeść na pusty żołądek.
PAPAJA: papaja owoc, papaja jak jeść, papaja z jogurtem
PAPAJA: papaja owoc, papaja jak jeść, papaja z jogurtem
Papaja to smaczny dodatek do deserów, dań wytrawnych lub kolorowych koktajli – sprawdź nasze przepisy!