Papaja to owoc tropikalny, który wywodzi się z Ameryki Południowej. Charakterystyczny pomarańczowy kolor zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu. Bogata w papainę pomaga regulować trawienie, co skutecznie wpływa na odchudzanie. Podawana jako deser z dodatkiem jogurtu lub w postaci sałatki z krewetkami z pewnością zachwyci smakoszy niecodziennych smaków. Sprawdź nasze przepisy na papaję!
Papaja – jak jeść?
Dojrzałą papaję przechowujemy najlepiej w lodówce, aby smak i aromat w pełni się rozwinął. Cały owoc przepoławiamy i za pomocą łyżeczki wydrążamy czarne nasiona. Wnętrze przemywamy pod bieżącą wodą i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Tak przygotowaną papaję możemy jeść w sałatkami, daniach na ciepło z dodatkiem owoców morza lub jako baza letnich deserów.
Papaja z jogurtem: przepis
Oto składniki na papaję z jogurtem:
- pół szklanki wiórków kokosowych
- opakowanie jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- łyżka soku z cytryny
- papaja
Jak zrobić papaję z jogurtem?
Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Podprażamy przez około 3 minuty na złotobrązowy kolor. W misce łączymy jogurt grecki, wiórki kokosowe, miód oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Papaję przepoławiamy i oczyszczamy za pomocą łyżeczki z czarnych nasion. Spryskujemy sokiem z cytryny i kroimy na mniejsze kawałeczki. Tak przygotowaną sałatkę z papają podajemy schłodzoną z dodatkiem mięty.
Papaja z krewetkami: przepis
Oto składniki na papaję z krewetkami:
- pęczek pietruszki
- szczypta kminu
- 5 łyżek soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- średnia cebula
- 400 g krewetek
- papaja
- awokado
Jak zrobić papaję z krewetkami?
Siekamy drobno pęczek pietruszki i dosypujemy kmin, pieprz, sól. Mieszamy z oliwą z oliwek i wyciśniętym sokiem z cytryny. Krewetki obmywamy, usuwamy skorupki oraz wydrążamy jelita. Podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Awokado obieramy ze skórki, przepoławiamy i usuwamy pestkę za pomocą noża. Kroimy na mniejsze kawałki. Papaję obmywamy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Przepoławiamy i wydrążamy czarne nasiona za pomocą łyżeczki. Kroimy w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy do misek. Tak przygotowana sałatkę z papają możemy podawać podczas letniego obiadu.