PAPAJA: papaja owoc, papaja jak jeść, papaja z jogurtem

papaja fot. Fotolia
Papaja to smaczny dodatek do deserów, dań wytrawnych lub kolorowych koktajli – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 03.07.2017 15:06
papaja fot. Fotolia

Papaja to owoc tropikalny, który wywodzi się z Ameryki Południowej. Charakterystyczny pomarańczowy kolor zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu. Bogata w papainę pomaga regulować trawienie, co skutecznie wpływa na odchudzanie. Podawana jako deser z dodatkiem jogurtu lub w postaci sałatki z krewetkami z pewnością zachwyci smakoszy niecodziennych smaków. Sprawdź nasze przepisy na papaję!

Papaja – jak jeść?

Dojrzałą papaję przechowujemy najlepiej w lodówce, aby smak i aromat w pełni się rozwinął.  Cały owoc przepoławiamy i za pomocą łyżeczki wydrążamy czarne nasiona. Wnętrze przemywamy pod bieżącą wodą i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Tak przygotowaną papaję możemy jeść w sałatkami, daniach na ciepło z dodatkiem owoców morza lub jako baza letnich deserów.

Papaja z jogurtem: przepis

Oto składniki na papaję z jogurtem:

  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • papaja

Jak zrobić papaję z jogurtem?

Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Podprażamy przez około 3 minuty na złotobrązowy kolor. W misce łączymy jogurt grecki, wiórki kokosowe, miód oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Papaję przepoławiamy i oczyszczamy za pomocą łyżeczki z czarnych nasion. Spryskujemy sokiem z cytryny i kroimy na mniejsze kawałeczki. Tak przygotowaną sałatkę z papają podajemy schłodzoną z dodatkiem mięty.

Papaja z krewetkami: przepis

Oto składniki na papaję z krewetkami:

  • pęczek pietruszki
  • szczypta kminu
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • średnia cebula
  • 400 g krewetek
  • papaja
  • awokado

Jak zrobić papaję z krewetkami?

Siekamy drobno pęczek pietruszki i dosypujemy kmin, pieprz, sól. Mieszamy z oliwą z oliwek i wyciśniętym sokiem z cytryny. Krewetki obmywamy, usuwamy skorupki oraz wydrążamy jelita. Podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Awokado obieramy ze skórki, przepoławiamy i usuwamy pestkę za pomocą noża. Kroimy na mniejsze kawałki. Papaję obmywamy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Przepoławiamy i wydrążamy czarne nasiona za pomocą łyżeczki. Kroimy w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy do misek. Tak przygotowana sałatkę z papają możemy podawać podczas letniego obiadu.

Sprawdź inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA