Salak jest przysmakiem mieszkańców Jawy i Sumatry.

Co to jest salak?

Salak jest owocem tropikalnym z Indonezji podobnym w smaku do naszego jabłka. My pokażemy skąd pochodzi i jak przygotować pączki z salaka.
/ 05.08.2011 14:27
Salak jest przysmakiem mieszkańców Jawy i Sumatry.

Czym jest salak?

Salak jest owocem wywodzącym się z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiany jest w Indonezji, Malezji oraz na Jawie i Sumatrze. Rośnie na krótkich palmach dochodzących do 6 m wysokości.

Owoc salaka jest wydłużony pokryty twardą, brązową, niejadalną skórką pokrytą łuskami, stąd jego angielska nazwa „snakefruit”- wężowy owoc. Kształtem i rozmiarem przypomina figę. Ma około 10 cm długości i 8 cm średnicy.

Miąższ jest biały i galaretowany, wypełniony dużą, brązową pestką.

Salak jest pożywieniem przede wszystkim dla pielgrzymów udających się do Mekki oraz miejscowej ludności.

Polska nazwa salaka to oszpilna jadalna. Można się także spotkać z ospilnem jadalnym i zalakką jadalną. 

Zobacz także: Co to jest rambutan?

Jak przygotowywać?

W smaku salak jest lekko kwaskowaty, orzechowy i orzeźwiający. Niektórzy twierdzą, że zostawia w ustach sfermentowany posmak. Konsystencją i struktura przypomina jabłko i podobnie jak ono może być suche i mączyste lub kwaśne i chrupiące.
Aby dotrzeć do jadalnego wnętrza sztywną i kruchą skórkę salaka, bo taka świadczy o tym, że jest dojrzały, należy rozłamać zaczynając od szpiczastego czubka owocu.

Dojrzałe owoce można przechowywać w wodnym roztworze soli i cukru, niedojrzałe umieszcza się w occie.

Pączki z salaka

Dla spragnionych odmiany i chętnych nowych smaków polecamy przygotowanie pączków….z salaka.

W tym celu należy zagotować 125 ml wody z 50 g masła. Następnie ostrożnie mieszając dodajemy 100 g mąki. W momencie gdy dno garnka pokryje biała wartwa należy zdjąć go z gazu, dodać 2 jajka, łyżkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku. W tak przygotowanym cieście maczamy cząstki salaka i smażymy na głębokim tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. 

Zobacz także: Galeria owoców egzotycznych