Nadmiar białka = zakwaszenie
Nadmierne spożycie białka (ponad zapotrzebowanie) może powodować zakwaszenie organizmu, co niesie za sobą poważne powikłania. Zakwaszenie prowadzi do rozwoju:
- nadciśnienia tętniczego,
- dokuczliwych migren,
- napadowych bólów głowy,
- osteoporozy (zbyt duża ilość zwierzęcego białka hamuje przyswajanie wapnia),
- bólów mięśni, ich szybkiej męczliwości,
- ogólnego poczucia osłabienia.
Za dużo białka w diecie? Wątroba i nerki obciążone!
Zbyt duża ilość białka w diecie wpływa na rozregulowanie metabolizmu, nieprawidłowe funkcjonowanie hormonów żołądkowo-jelitowych. Może to być przyczyną powstawania chorób układu pokarmowego, takich jak:
- nieżyt żołądka,
- grzybica jelit,
- uczucie pełności,
- wzdęcia,
- przewlekłe zaparcia.
Najbardziej jednak cierpią na tym wątroba oraz nerki - obciążane przymusem zwiększonej ilości pracy w przemianie białek. Narządy te "buntują się" wywołując przykre objawy, a nawet poważne choroby.
Udowodniono, że nadmiar białka (zwłaszcza mięsa) przyczynia się także do:
- powstawania chorób serca,
- raka jelita grubego,
- choroby zwyrodnieniowej stawów,
- ułatwia rozwój bakterii gnilnych w jelitach.
Powoduje także nerwowość, bezsenność, problemy dermatologiczne, zaburzenia potencji oraz zwiększa ryzyk rozwoju cukrzycy typu II.
Dowiedz się więcej o białku i diecie białkowej:
10 kilogramów w miesiąc? To zyskasz dzięki diecie Dukana!
Dieta białkowa - gotowy jadłospis na 7 dni! Wypróbuj dietę białkową!
Koktajl białkowy warto włączyć do diety! Dlaczego? 10 najlepszych przepisów na shake białkowy