Zakwaszenie organizmu to zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej. Nawet niewielkie odchylenia od normy wywołują zaburzenia w procesach przemiany materii.
Zakwaszony organizm nie funkcjonuje prawidłowo, dlatego nie należy ignorować objawów tego stanu (objawy zakwaszenia). Zakwaszenie sprzyja rozwojowi wielu niebezpiecznych chorób, m.in. miażdżycy, osteoporozy, nadciśnienia, nadwagi, a nawet nowotworów.
1. Dieta odkwaszająca
Niewłaściwe odżywianie prowadzi do zakwaszenia organizmu. Jednym z podstawowych sposobów na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest optymalna dieta. Powinna składać się w 80% z produktów zasadowych oraz obojętnych, w 20% z produktów kwasotwórczych. Aby zapobiec zakwaszeniu, należy wyeliminować z diety produkty zakwaszające, czyli takie, które zawierają dużo siarki, fosforu i chloru.
Lista najbardziej zakwaszających artykułów spożywczych (pH 5,9-5,0):
- kawa,
- czarna herbata,
- mięso wieprzowe,
- ryż biały,
- sery żółte,
- kakao,
- czekolada,
- sól,
- białe pieczywo.
Produkty średnio zakwaszające (pH 6,9-6,0):
- chleb żytni,
- makaron pełnoziarnisty,
- orzeszki ziemne,
- jaja,
- płatki zbożowe,
- piwo.
Wybieraj produkty alkalizujące (pH 9,0-8,1), czyli bogate w sód, magnez, potas i wapń. Należą do nich:
- warzywa (sałaty liściaste, szpinak, ogórki, dynie, bakłażany, ziemniaki, pomidory),
- owoce (arbuz, kiwi, ananas, truskawki),
- grzyby (prawdziwki, kurki),
- naturalne soki owocowe i warzywne),
- woda źródlana,
- herbatki owocowe i ziołowe,
- kasza jaglana,
- dziki ryż,
- jarmuż.
Ważne jest też, aby jeść częściej (4-5 razy dziennie co 2-3 godziny), ale mniejsze porcje. Kluczowe w odkwaszaniu organizmu jest też nawodnienie - 2-3 litry płynów to obowiązek. Wybieraj najczęściej wodę niegazowaną, ale możesz też sięgnąć po zioła - pokrzywa, czystek i mięta dobrze wpływają na układ trawienny i procesy metaboliczne.
2. Redukcja stresu
Stres towarzyszy nam na każdym kroku, jednak warto zadbać o to, żeby go zredukować, bowiem wywołuje duże spustoszenie w naszym organizmie. W sytuacji stresowej nasz organizm wytwarza kortyzol - hormon, którego zadaniem jest przygotowanie nas do ucieczki.
Organizm zaabsorbowany spełnieniem którejś z tych 2 funkcji zaniedbuje pracę innych narządów, np. układu rozrodczego, endokrynologicznego czy trawiennego. Poza tym badania wykazują, że stres to największy wróg szczupłej sylwetki.
3. Umiarkowana aktywność fizyczna
Ćwicz z głową, bowiem nadmierny wysiłek fizyczny prowadzi do zakwaszenia organizmu. Wskazana jest regularna, umiarkowana aktywność fizyczna, bo taki pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
Dbaj o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, która ma zbawienny wpływ na przebieg wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej sprzyja sprawnemu funkcjonowaniu organizmu.
Jak dieta wpływa na nasze zdrowie:Dieta cukrzycowa - poznaj zasadyJadłospis dla osób cierpiących na refluksNajważniejsze zasady diety przy niedoczynności tarczycy