dieta ziemniaczana fot. Adobe Stock

Dieta ziemniaczana - jadłospis, przepisy, zasady, efekty i przeciwwskazania

Dieta ziemniaczana zakłada spożywanie 2 razy dziennie posiłków z ziemniaków. Trwa 14 dni, w czasie których można schudnąć 3-4 kg.
Marta Kosakowska / 04.05.2020 15:27
dieta ziemniaczana fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Dieta ziemniaczana - jadłospis + przepisy

  2. Zasady diety ziemniaczanej

  3. Efekty diety ziemniaczanej

  4. Przeciwwskazania do diety ziemniaczanej

Dieta ziemniaczana - jadłospis + przepisy

Przykładowy jadłospis dzienny diety ziemniaczanej.

Śniadanie

Kromka chleba razowego z serem białym, rzodkiewki do chrupania + filiżanka ziołowej herbaty, np. miętowej

Drugie śniadanie

Jogurt naturalny z musli + filiżanka zielonej herbaty.

Obiad - ziemniaki pieczone w ziołach

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • sól,
  • szklanka soku z pomidorów.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, ale nie obieraj ich ze skórki.
  2. Pokój ziemniaki na 4 części i rozłóż na blasze posmarowanej oliwą z oliwek.
  3. Posyp bazylią, oregano, tymiankiem i szczyptą soli (opcjonalnie).
  4. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, aż się zarumienią.
  5. Do obiadu dodaj szklankę soku z pomidorów.

Kolacja - sałatka z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 2 ziemniaki,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • 1/4 pora,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
  2. Ugorowane ziemniaki, ogórki, pora i marchewkę pokój w kosteczkę i wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego.
  3. Możesz delikatnie doprawić solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami.
  4. Do po posiłku podaj filiżankę herbaty ziołowej np. z rumianku.

Zasady diety ziemniaczanej

Dieta ziemniaczana to tzw. dieta szpitalna, która kiedyś była stosowana u pacjentów z chorobami układu pokarmowego. Szczególnie zalecana była pacjentom z chorobami nerek.

Obecnie odchodzi się od jej zastosowania leczniczego, natomiast coraz częściej dieta ziemniaczana polecana jest jako dieta odchudzająca lub metoda oczyszczania organizmu.

Osoby, które chcą schudnąć często zastanawiają się, czy ziemniaki są tuczące. Można przygotowywać ziemniaki tak, żeby nie tuczyły, rezygnując z wysokokalorycznych dodatków np. masła, serów i ciężkich sosów. Wartość kaloryczna diety ziemniaczanej to około 1200 kcal.

Aby była skuteczna, należy przestrzegać następujących zasad:

  • Potrawy z ziemniaków należy spożywać 2 razy dziennie. Ziemniaki mogą być spożywane w postaci gotowanej (najlepiej ziemniaki gotowane w mundurkach lub na parze) albo pieczonej (pieczone ziemniaki można przygotować w folii lub naczyniu żaroodpornym). Zakazaną metodą przygotowywania ziemniaków jest smażenie (frytki nie mogą pojawić się menu).

  • Dieta ziemniaczana powinna trwać 14 dni i nie może być przedłużana. Można ją powtarzać co około 4 tygodnie do uzyskania pożądanej wagi.

  • Dzienny jadłospis powinien składać się z 3 posiłków (w tym 2 z nich z ziemniaków), lecz pomiędzy nimi można wprowadzać przekąski.

  • Dopuszczalne są przekąski w formie niskokalorycznych przetworów mlecznych np. jogurtów, kefirów, maślanki, zsiadłego mleka, niewielkich ilości owoców, warzyw lub orzechów.

  • Należy spożywać około 2 litry wody mineralnej dziennie. Inne dopuszczalne napoje to: zielona herbata, herbatki ziołowe, soki warzywne i owocowe (bez cukru).

  • Zalecana jest codzienna aktywność fizyczna o średniej intensywności np. spacer, marsz, bieganie, trening cardio.

Wartości odżywcze ziemniaków

100 g ugotowanych ziemniaków to 86 kcal, 20 g węglowodanów, 1,7 g białka oraz 0,10 g tłuszczu.

Oto cenne wartości odżywcze ziemniaków:

  • Ziemniaki zawierają spore ilości wartościowego białka roślinnego, które porównuje się do białka sojowego. Najwięcej białka znajduje się pod skórką ziemniaków, stąd zalecenie, by gotować je w mundurkach. Zobacz też: Źródła białka roślinnego.
  • Ziemniaki zawierają sporo błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, ułatwia wydalanie resztek pokarmowych, pozbywanie się złogów w jelitach, a także pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Ziemniaki to cenne źródło witamin: C, E, K, H, PP oraz z grupy B, a także minerałów: wapnia, magnezu, potasu, miedzi, manganu.

Efekty diety ziemniaczanej

Na diecie ziemniaczanej można schudnąć około 3-4 kg w czasie 2 tygodni. Dieta powoduje regulację procesów trawienia (niweluje zaparcia i biegunki), oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów jelitowych. Skutkiem zastosowania diety ziemniaczanej może być również obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Aby efekt odchudzania był długofalowy, aby uniknąć efektu jo-jo, po zakończeniu diety należy utrzymać zasady zdrowego odżywiania oraz regularną aktywność fizyczną.

Przeciwwskazania do diety ziemniaczanej

Zastosowanie każdej diety odchudzającej należy skonsultować z lekarzem. Dieta ziemniaczana nie jest przeznaczona dla osób cierpiących na niektóre choroby przewlekłe.

Bezwzględnie nie powinny jej stosować chorzy na cukrzycę. Ziemniaki to warzywa o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich zjedzeniu wzrasta poziom glukozy we krwi.

Ze względu na niską zawartość białka, diety ziemniaczanej powinny zrezygnować również kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci, młodzież, seniorzy oraz osoby cierpiące na osteoporozę.

Więcej diet odchudzających:
Dieta South Beach - jadłospis, zasady, fazy, efekty i przeciwwskazania
Dieta ketogeniczna - przykładowy jadłospis, zasady, efekty i skutki uboczne
Dieta norweska - jadłospis, zasady, efekty, skutki uboczne i przeciwwskazania