Dieta norweska fot. Adobe Stock, Cookie Studio

Dieta norweska - jadłospis, zasady, efekty, skutki uboczne i przeciwwskazania

Dieta norweska to kontrowersyjna i restrykcyjna dieta. Jadłospis w diecie norweskiej bazuje głównie na grejpfrutach i jajkach. Pozwala na szybki spadek masy ciała - efekty diety norweskiej to nawet utrata do 10 kg w 2 tygodnie. Dieta norweska może powodować jednak skutki uboczne np. poważne niedobory, a także efekt jo-jo. Opinie dietetyków na temat diety norweskiej nie są przychylne.
Agata Bernaciak / 19.07.2021 08:43
Dieta norweska fot. Adobe Stock, Cookie Studio

Dieta norweska to specyficzny sposób odżywiania, który daje szybkie efekty w postaci utraty masy ciała. Zasady diety norweskiej są proste: menu opiera się w większości na jajkach i grejpfrutach. Dieta norweska może powodować jednak skutki uboczne i istnieje wiele przeciwwskazań do jej zastosowania.

Spis treści:

  1. Zasady diety norweskiej
  2. Dieta norweska - jadłospis na 7 dni
  3. Efekty diety norweskiej
  4. Skutki uboczne diety norweskiej
  5. Przeciwwskazania do diety norweskiej

Zasady diety norweskiej

Dieta norweska, to dieta niskokaloryczna i niskowęglowodanowa. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii, zminimalizowania odczuwania głodu i oraz utraty masy ciała.

Dieta norweska może trwać tylko 14 dni. W żadnym wypadku nie wydłużaj diety norweskiej. Przedłużanie może być niebezpieczne dla twojego zdrowia. Długotrwałe stosowanie diety norweskiej może prowadzić do groźnych niedoborów.

Dieta norweska polega na jedzeniu w głównej mierze gotowanych jajek i grejpfrutów. Jajka mogą być ugotowane na miękko lub twardo. Należy również włączać do diety: gotowane mięso i drób, surówki (z selerem naciowym, marchwią, pomidorami, szpinakiem, ogórkiem) oraz chleb razowy.

Dzienne menu w diecie norweskiej składa się tylko z 3  posiłków: dietetycznego śniadania, dietetycznego drugiego śniadania i dietetycznego obiadu. W czasie trwania diety nie spożywa się kolacji.

Dietę można przeprowadzać maksymalnie raz w roku - jadłospis jest bardzo monotonny, dlatego po diecie prawie na pewno wystąpią niedobory witamin i minerałów.

Oprócz stosowania diety, w trakcie kuracji pij niegazowana wodę mineralną, herbatki ziołowe i słabą kawę. Pamiętaj - musisz wypijać przynajmniej 2 litry płynów dziennie.

W czasie stosowania diety norweskiej należy zrezygnować z aktywności fizycznej. Dieta jest obciążająca dla organizmu, a każdy dodatkowy wysiłek może okazać się niebezpieczny.

Produkty zakazane na diecie norweskiej:

  • sól,
  • masło,
  • śmietana,
  • olej.

Dieta norweska - dokładny jadłospis na 7 dni

Jadłospis w diecie norweskiej jest niedoborowy, ale przy krótkim stosowaniu pozwala schudnąć. Dieta norweska należy do diet niskowęglowodanowych, podobnie jak dieta ketogeniczna i dieta Atkinsa. Dieta norweska jest jednak znacznie bardziej restrykcyjna i uboga w kalorie.

Dzień 1.

I śniadanie 3 jajka, herbata lub słaba kawa
II śniadanie 3 jaja, grejpfrut, herbata lub słaba kawa
obiad 3 jaja, surówka warzywna bez sosów i oleju, kawa lub herbata i 1 kromka chleba

Dzień 2.

I śniadanie 1 lub 2 jajka, herbata lub słaba kawa
II śniadanie 1-2 jaja, grejpfrut, herbata lub kawa
obiad mięso wołowe gotowane, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, kawa lub herbata

Dzień 3.

I śniadanie 1 lub 2 jajka, herbata lub słaba kawa
II śniadanie 1-2 jaja, gotowany szpinak z łyżką jogurtu
obiad 2 kotlety z kurczaka lub jagnięciny, seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa

Dzień 4.

I śniadanie 1 lub 2 jajka, herbata lub słaba kawa
II śniadanie surówka z warzyw, grapefruit, kawa lub herbata
obiad 1-2 jaja, ser biały, gotowany szpinak, kromka chleba

Dzień 5.

I śniadanie 1 lub 2 jajka, herbata lub słaba kawa
II śniadanie jaja, szpinak, kawa lub herbata
obiad ryba, surówka, kromka chleba, kawa lub herbata

Dzień 6.

I śniadanie 1 lub 2 jajka, herbata lub słaba kawa
II śniadanie sałatka z owoców, herbata lub kawa
obiad wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata

Dzień 7.

I śniadanie 1 lub 2 jajka, herbata lub słaba kawa
II śniadanie zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut
obiad zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata

dieta norweska jadłospis
fot. Adobe Stock, irynakolesova

Efekty diety norweskiej

Ściśle przestrzegając restrykcyjnych zasad, na diecie norweskiej można schudnąć 10 kg w 14 dni. Kiedy przerwiesz dietę, nie możesz jej ponownie rozpoczynać, ponieważ to zbyt duże obciążenie dla organizmu.

Warto wiedzieć, że dieta norweska jest bardzo niskokaloryczna. Przyjmujesz 600-800 kcal, co powoduje, że chudniesz, ale tracisz głównie wodę i beztłuszczową masę ciała, czyli mięśnie. Znacznie trwalsze efekty zyskasz stosując się do ogólnych zasad zdrowej diety, lub stosując zbilansowaną dietę odchudzającą.

Podejmując się jakiejkolwiek diety, musisz mieć świadomość tego, że zdrowe chudnięcie to utrata 0,5 - 1 kg masy tłuszczowej tygodniowo. Szybsze odchudzanie to niemal gwarancja efektu jojo.

Skutki uboczne diety norweskiej

Dieta norweska jest dietą niedoborową w witaminy i składniki mineralne. Podczas jej stosowania dodatkowo zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło wapnia i żelaza. Porozmawiaj z lekarzem o czasowym wprowadzeniu odpowiednich suplementów diety.

W czasie trwania diety może brakować ci energii, mogą pojawić się problemy z koncentracją, nerwowość i drażliwość, zmęczenie, a nawet - omdlenia. W takim wypadku przerwij dietę.

Dlatego tak, jak w przypadku pozostałych diet, które zapewniają bardzo szybki spadek masy ciała, w przypadku diety norweskiej utracone kilogramy mogę powrócić w postaci efektu jo-jo.

Często pojawiają się również problemy z cerą, włosami i paznokciami.

Ponadto - ponieważ dieta opiera się na jajkach - może spowodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

Dieta norweska nie jest najlepszym i najzdrowszym sposobem na utratę masy ciała, ale wiele osób chwali ją sobie. Opinie dietetyków na temat tej diety są jednak nieprzychylne. Specjaliści jej nie polecają.

Przeciwwskazania do diety norweskiej

Dieta norweska przeznaczona jest wyłącznie dla osób zdrowych. Bezwzględnie powinny unikać jej:

  • osoby cierpiące na choroby nerek,
  • osoby cierpiące na choroby układu krążenia,
  • osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego,
  • osoby cierpiące na insulinooporność oraz cukrzycę typu 2,
  • dzieci i młodzież,
  • osoby starsze,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 15.03.2013.

Czytaj także:
Musisz to wiedzieć zanim zastosujesz dietę norweskąIle kalorii spożywać na diecie redukcyjnej?