Dietetyk

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich.

Już w trakcie studiów zdobywała doświadczenie w pracy z pacjentami praktykując w licznych szpitalach, poradniach i przychodniach. Uczestniczyła również w wielu akcjach jak np. Szpital Pluszowego Misia. Jest członkinią Studenckiego Koła Naukowego: Sekcji Chorób Metabolicznych Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków działającego przy Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Studenckiego Koła Naukowego przy Klinice Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego.

Aktywnie uczestniczy w konferencjach i sympozjach naukowych.

Kontakt: annaszabla@onet.pl
 

Dieta z niskim indeksem glikemicznym (IG) - można ją polecić każdemu, nie tylko cukrzykom
Dieta z niskim indeksem glikemicznym (IG) - można ją polecić każdemu, nie tylko cukrzykomrok temu
Dieta z niskim indeksem glikemicznym to dieta, która polega na spożywaniu pokarmów, które nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny to miara, określająca, jak szybko po spożyciu pokarmu pochodzące z niego węglowodany są trawione i wchłaniane przez organizm, co wpływa na poziom cukru we krwi. Czytaj więcej
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Czy wegetarianizm jest zdrowy?8 lat temu
Wiele razy pewnie zastanawiałaś się jak dieta wegetariańska wpływa na ludzkie zdrowie. Czy taka dieta ma tylko negatywne strony czy są również jakieś korzyści? Czy tak naprawdę wegetarianizm jest zdrowy? Czytaj więcej
Co może powodować niedobór witamin?
Co może powodować niedobór witamin?8 lat temu
Często słyszymy o niedoborach witamin (hipowitaminozie). Czy w rzeczywistości jest to aż tak niebezpieczne dla naszego zdrowia? Jakie są objawy niedoboru witamin? Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy najczęściej podczas odchudzania?
Jakie błędy popełniamy najczęściej podczas odchudzania?8 lat temu
W pogoni za piękną sylwetką zapominamy o podstawowych założeniach diety. Zaaferowani utratą masy ciała popełniamy błędy, które mogą przynieść negatywny efekt dla naszego zdrowia. Czytaj więcej
Tajemnica produktów "light", "zdrowych" i "naturalnych"
Tajemnica produktów "light", "zdrowych" i "naturalnych"13 lat temu
Czy produkty „light” „zdrowe” i „naturalne” w rzeczywistości naprawdę takie są jak opisuje je producent? Podpowiadamy jak uniknąć popełniania błędów konsumenckich przy wyborze żywności. Czytaj więcej
Gdzie występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe?
Gdzie występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe?13 lat temu
Co kryje się pod nazwą SFA, MUFA i PUFA? Gdzie występują poszczególne kwasy tłuszczowe? Jakie funkcje w organizmie człowieka pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe? Czytaj więcej
Dlaczego warto karmić piersią?
Dlaczego warto karmić piersią?14 lat temu
Jako młoda mama z pewnością wiesz, że żadna mieszanka dla dzieci nie zastąpi kamienia piersią. Wyjaśniamy dlaczego tak ważne jest mleko matki w żywieniu dzieci. Czytaj więcej
Co wpływa na CPM - całkowitą przeminę materii?
Co wpływa na CPM - całkowitą przeminę materii?14 lat temu
Co w rzeczywistości kryje się pod skrótem CPM? Zobacz czy możesz mieć wpływ na swoją całkowitą przeminę materii! Czytaj więcej
Niedobór i nadmiar wody w organizmie - skutki
Niedobór i nadmiar wody w organizmie - skutki14 lat temu
Dlaczego woda ma tak duże znaczenie w diecie człowieka? Przedstawiamy jakie poważne konsekwencje może mieć zarówno nadmiar wody w organizmie człowieka jak i niedobór. Czytaj więcej
Czym zastępować słodycze?
Czym zastępować słodycze?14 lat temu
Często czujesz że masz ochotę na „coś” słodkiego, po czym sięgasz po wysokokaloryczną przekąskę? Warto zamienić to na zdrowe słodkości. Podpowiadamy czym najlepiej zastępować słodycze. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA