Skład mleka kobiecego ma podstawowe znaczenie w żywieniu niemowląt. Pokarm ten pokrywa zapotrzebowanie dziecka na wszystkie niezbędne składniki mineralne. Poniżej w tabeli znajduje się porównanie mleka kobiecego i mleka krowiego.
Zobacz też: Jak urozmaicać dietę dziecka karmionego piersią?
Składniki odżywcze |
Mleko kobiece |
Mleko krowie |
Wartość energetyczna (kcal) |
68 |
68 |
Białko (g) |
1 |
3,3 |
Białko serwatkowe/Kazeina(%) |
72/28 |
8/92 |
Tłuszcze (g) |
3,9 |
3,8 |
Węglowodany (g) |
7,2 |
4,7 |
Zobacz też: Jak żywić niemowlęta karmione sztucznie?
Wartość energetyczna mleka kobiecego i mleka krowiego jest taka sama, jednak znacząco różnią się one składem:
- Białkiem dominującym w mleku kobiecym jest białko serwatkowe α- laktoalbumina (działanie odżywcze), natomiast w mleku krowim β- laktoglobulina (właściwości antygenowe).
- Głównym węglowodanem w mleku kobiecym jest laktoza która jest zarówno źródłem energii jak i ułatwia wchłanianie wapnia i magnezu.
- Pomimo zbliżonej zawartości tłuszczu w pokarmie kobiecym i mleku krowim różnią się one składem kwasów tłuszczowych- głównie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- W mleku matki w porównaniu do mleka krowiego występuje niskie stężenie składników mineralnych np. sodu (ochrona przed nadmiernym obciążeniem nerek).
Zaleca się, aby niemowlęta przez pierwsze 6 miesięcy życia były karmione wyłącznie mlekiem matki.
Jakie są zalety karmienia piersią?
Zobacz też: Jak zadbać o dietę podczas karmienia piersią?
- wpływ na układ immunologiczny (zwiększenie odporności)
- występowanie w pokarmie enzymów ułatwiających trawienie tłuszczów i węglowodanów
- wpływ na rozwój umysłowy dziecka
- rzadsze występowanie u dziecka zakażeń układu pokarmowego, oddechowego i moczowego
- niski koszt żywienia
- łatwa dostępność pokarmu
- budowanie silnych więzi psychicznych pomiędzy matką a dzieckiem
- szybszy powrót do zwyczajowej masy ciała przed ciążą u matki
Zobacz też: Czy można karmić piersią w miejscu publicznym?