Ciasto to jest bowiem upieczone na opak. Przez pomyłkę, to, co miało być na górze, czyli jabłka w karmelu jest na dole, stykając się z dnem blaszki, a to, co miało być na dole czyli ciasto „brisée” na górze. W prowadzonym przez siostry hotelu Carolina zajmowała się gośćmi, natomiast do zadań Stephanie należało kierowanie kuchnią. Bardzo sławny był jej jabłecznik, w którego przygotowywaniu była mistrzynią. Pewnego dnia, gdy w hotelu było wyjątkowo dużo gości zapracowana Stephanie w pośpiechu zapomniała dno blaszki na swój słynny jabłecznik wyłożyć ciastem francuskim i upiekła same jabłka w polewie karmelowej! Jednak gdy zorientowała się w swojej pomyłce zachowała zimną krew, pokryła jabłka na wierzchu cienką warstwą ciasta francuskiego i raz jeszcze zapiekła. Gdy ciasto było gotowe po prostu przewróciła je na talerz. Tak upieczone ciasto jest bardzo smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Przekonajcie się sami!
Składniki:
- 6 jabłek typu Renety,
- 350 g cukru,
- 500 g ciasta francuskiego (można kupić gotowe),
- sok z jednej cytryny.
Przygotować karmel z cukru. Sposób jego przygotowania znajdziecie tutaj.
Obrać jabłka, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połowę jabłka pokroić na trzy równe kawałki. Jabłka ułożyć na tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem. Kawałki jabłek układać w kółko, a miejsca, gdzie zostanie wolne miejsce zapełnić kawałkami jabłek wkładanymi w nie w pozycji pionowej. Jabłka oblać gorącym karmelem.
Upiec jabłka w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez godzinę. Co jakiś czas obracać blaszkę, żeby jabłka równomiernie się upiekły.
Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Gdy będą już tylko lekko ciepłe przykryć je rozwałkowanym ciastem francuskim i raz jeszcze włożyć do piekarnika. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Zaraz po wyciagnięciu z piekarnika przewrócić ciasto na talerz. Podawać lekko ciepłe.
Ciasto można podawać z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.
Tarte tatin
|
Tarte tatin |
Anna Łyczko Borghi