Kuchnia francuska: Tarte Tatin

Ciasto to powstało przez pomyłkę. A w jego przygotowaniu pomyliła się jedna z dwóch sióstr, właścicielek hotelu w Loret-Cher we Francji - Karolina i Stephenie Tatin. Historia ta zdarzyła się na początku XX wieku i od tamtej pory „pomyłkowe ciasto” rozsławiło się na cały świat. Czasem pomyłki mogą okazać się twórcze.
/ 07.09.2009 07:34
Ciasto to powstało przez pomyłkę. A w jego przygotowaniu pomyliła się jedna z dwóch sióstr, właścicielek hotelu w Loret-Cher we Francji - Karolina i Stephenie Tatin. Historia ta zdarzyła się na początku XX wieku i od tamtej pory „pomyłkowe ciasto” rozsławiło się na cały świat. Czasem pomyłki mogą okazać się twórcze.

Ciasto to jest bowiem upieczone na opak. Przez pomyłkę, to, co miało być na górze, czyli jabłka w karmelu jest na dole, stykając się z dnem blaszki, a to, co miało być na dole czyli ciasto „brisée” na górze. W prowadzonym przez siostry hotelu Carolina zajmowała się gośćmi, natomiast do zadań Stephanie należało kierowanie kuchnią. Bardzo sławny był jej jabłecznik, w którego przygotowywaniu była mistrzynią. Pewnego dnia, gdy w hotelu było wyjątkowo dużo gości zapracowana Stephanie w pośpiechu zapomniała dno blaszki na swój słynny jabłecznik wyłożyć ciastem francuskim i upiekła same jabłka w polewie karmelowej! Jednak gdy zorientowała się w swojej pomyłce zachowała zimną krew, pokryła jabłka na wierzchu cienką warstwą ciasta francuskiego i raz jeszcze zapiekła. Gdy ciasto było gotowe po prostu przewróciła je na talerz. Tak upieczone ciasto jest bardzo smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Przekonajcie się sami!

Kuchnia francuska: Tarte Tatin

Składniki:
  • 6 jabłek typu Renety,
  • 350 g cukru,
  • 500 g ciasta francuskiego (można kupić gotowe),
  • sok z jednej cytryny.
Wykonanie:
Przygotować karmel z cukru. Sposób jego przygotowania znajdziecie tutaj.
Obrać jabłka, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połowę jabłka pokroić na trzy równe kawałki. Jabłka ułożyć na tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem. Kawałki jabłek układać w kółko, a miejsca, gdzie zostanie wolne miejsce zapełnić kawałkami jabłek wkładanymi w nie w pozycji pionowej. Jabłka oblać gorącym karmelem.
Upiec jabłka w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez godzinę. Co jakiś czas obracać blaszkę, żeby jabłka równomiernie się upiekły.
Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Gdy będą już tylko lekko ciepłe przykryć je rozwałkowanym ciastem francuskim i raz jeszcze włożyć do piekarnika. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Zaraz po wyciagnięciu z piekarnika przewrócić ciasto na talerz. Podawać lekko ciepłe.
Ciasto można podawać z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.

 Tarte tatin 
 Tarte tatin 

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA