Sorbet to starszy brat lodów. W pierwotnej postaci składał się z wody i owoców, ale można spotkać się także z sorbetami z dodatkiem mleka czy likierów.
Sorbet wynaleźli Arabowie, a jego nazwa podobna w wielu językach pochodzi właśnie od arabskiego „sherbet”. Pierwotny, arabski „sherbet” był słodkim, owocowym napojem o żelatynowej konsystencji, na bazie wody.
Z krajów Północnej Afryki sorbet przywędrował na włoską Sycylię i to na niej właśnie nauczono się otrzymywać niską temperaturę podczas przygotowywania sorbetu, wykorzystując do tego procesu miksturę z soli morskiej i pyłu z wulkanu Etna. Rzecz jasna zamrażalki i lodówki nie były wówczas jeszcze znane.
W każdym bądź razie sorbet w dalszym ciągu ma swoich fanów bo jak w upalne lato oprzeć się temu pysznemu, orzeźwiającemu owocowemu deserowi?
Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno maszynkę do lodów jak i przygotować go bez jej użycia – wystarczy miksować parę razy mikserem podczas procesu zamrażania.
Smacznego sorbetu!
Sorbet malinowo jeżynowy
Składniki:
- 400 ml wody,
- 125 g malin,
- 125 g jeżyn,
- 2 cytryny,
- 125 g naturalnego jogurtu bez cukru,
- 200 g cukru.
Wykonanie:
Przygotować syrop z wody i cukru. W tym celu zagotować wodę, dodać cukier, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Odstawić i ostudzić.
Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać.
Umyć maliny i jeżyny. Zmiksować na pure osobno maliny i osobno jeżyny.
Połowę jogurtu wymieszać z pure malinowym, a drugą połowę z pure jeżynowym. Do każdej części dodać po połowie syropu z wody, cukru i soku cytrynowego.
Każdą część włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.
Sorbet z melona
Składniki:
- 700 g obranego ze skórki i oczyszczonego z nasion melona,
- 150 ml wody,
- 150 ml cukru (można dać mniej, jeśli melon jest wyjątkowo dojrzały i słodki)
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki wódki.
Wykonanie:
Przygotować syrop z wody i cukru, ostudzić.
Do ostudzonego dodać sok z cytryny, zamieszać. Zmiksować melona, dodać do niego trzy łyżeczki wódki. Dodatek alkoholu sprawi, że sorbet nie stwardnieje „na kamień” podczas zamrażania. Ale można także pominąć jego dodatek, szczególnie jeśli sorbet będą jadły dzieci. Melonowe pure zmieszać z syropem z cukru i cytryny. Włożyć do zamrażalnika. Miksować podczas zamrażania.
Na miejsce melona można wykorzystać także inne owoce o słodkim, miękkim miąższu – dojrzałe brzoskwinie, gruszki, ananasa itp.