Ich przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne, a rezultat przypadnie do gustu dosłownie całej rodzinie, bowiem także dzieci kochają makarony i łatwo je się im zjada.
Aby przygotować makaronowe danie wystarczy nastawić wodę na makaron, a w międzyczasie przygotować sos do niego. Gdy woda zacznie wrzeć osolić ją solą gruboziarnistą i wrzucić wybrany wcześniej typ makaronu. Każdy sos ma swój ulubiony typ makaronu, z którym najlepiej się komponuje. Poniżej przedstawiam parę propozycji na szybkie dania z makaronem w roli głównej. Do ich przygotowania wystarczy dosłownie 10 minut. Przy każdym przepisie na sos do makaronu w nawiasie zaznaczam z jakim typem makaronu najlepiej go podać. Wypróbujcie koniecznie.
Smacznego!
Sos z tuńczyka i małych pomidorków (penne, rigatoni, motylki)
Składniki:
- 200 g tuńczyka w oleju,
- 250 g malutkich pomidorków,
- cebula,
- pęczek świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Ugotować makaron „al dente”.
Obrać cebulę i pociąć ją w cieniutkie, przezroczyste paseczki. Przysmażyć cebulkę na patelni z podgrzanymi wcześniej trzema łyżkami oliwy z oliwek.
Odcedzić z oleju tuńczyka i dodać go do cebuli, rozgnieść go widelcem na patelni, pozostawić na niej przez parę minut. Następnie dodać umyte pomidorki, zwiększyć ogień pod patelnią i wszystko razem podsmażyć przez parę minut potrząsając patelnią. Dodać sól i pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany makaron, zamieszać wszystko i potrzymać jeszcze chwilę na ogniu. Nakładać na talerze, dekorując świeżymi listkami bazylii.
Sos ze świeżych ziół (spaghetti)
Składniki:
- 5 listków szałwii,
- gałązka rozmarynu,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 gałązki majeranku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Spaghetti ugotować „al dente”.
Umyć wszystkie zioła, zerwać listki z tymianku i majeranku, a także te z gałązki rozmarynu, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wszystkie listki posiekać razem na bardzo drobno lub zmiksować blenderem.
Zmiksowane zioła zmieszać w miseczce z oliwą z oliwek, odrobiną soli i hojną szczyptą pieprzu. Do ziół dodać spaghetti, zamieszać i natychmiast podawać.
Sos z suszonych pomidorów i oliwek (castellane lub „ślimaki”)
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów w oleju,
- oliwa z oliwek,
- 70 g czarnych oliwek,
- pół cebuli,
- mała, słodka papryka,
- suszone oregano.
Umyć paprykę i pokroić w cienkie krążki. Obrać cebulę, drobno pokroić i przysmażyć na 4 łyżkach oliwy z oliwek, aż się zarumieni.
Odcedzić suszone pomidory z oleju, pokroić na małe kawałeczki.
Pokrojone pomidory i paprykę dodać do cebuli i wszystko razem przysmażyć przez parę minut, cały czas mieszając. Dodać czarne oliwki i przyprawić suszonym oregano. Sos wylać bezpośrednio na talerz z makaronem.
Sos z sera gorgonzola, mascarpone i gruszki (motylki, penne)
Składniki:
- 120 g serka mascarpone,
- 80 g sera gorgonzola,
- 10 obranych orzechów włoskich,
- gruszka.
Z sera gorgonzola wyciąć miękką część, rozgnieść widelcem i zmieszać w garnuszku z serkiem mascarpone. Podgrzać sery na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką dopóki nie otrzyma się gładkiego kremu. Popieprzyć według gustu.
Umyć gruszkę i bez obierania ze skorki pokroić w kosteczkę (bez gniazda nasiennego). Dodać do kremu serowego i pozostawić na parę minut. Dodać orzechy włoskie, zamieszać. Dodać makaron, raz jeszcze zamieszać i podawać.
Anna Łyczko Borghi