Makaron? Błyskawicznie!

Gdy na dworze ciepło i ma się ochotę wyjść z domu, zrelaksować się na świeżym powietrzu zamiast godzinami stać przy przysłowiowych „garach” i w pocie czoła przygotowywać klasyczny polski obiad z dwóch dań, może warto od czasu do czasu zaoszczędzić czas i przerzucić się na szybkie, acz smaczne dania kuchni włoskiej na bazie makaronów.
/ 15.08.2009 00:07
Gdy na dworze ciepło i ma się ochotę wyjść z domu, zrelaksować na świeżym powietrzu zamiast godzinami stać przy przysłowiowych „garach” i w pocie czoła przygotowywać klasyczny polski obiad z dwóch dań, może warto od czasu do czasu zaoszczędzić czas i przerzucić się na szybkie, acz smaczne dania kuchni włoskiej na bazie makaronów.

Ich przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne, a rezultat przypadnie do gustu dosłownie całej rodzinie, bowiem także dzieci kochają makarony i łatwo je się im zjada.
Aby przygotować makaronowe danie wystarczy nastawić wodę na makaron, a w międzyczasie przygotować sos do niego. Gdy woda zacznie wrzeć osolić ją solą gruboziarnistą i wrzucić wybrany wcześniej typ makaronu. Każdy sos ma swój ulubiony typ makaronu, z którym najlepiej się komponuje. Poniżej przedstawiam parę propozycji na szybkie dania z makaronem w roli głównej. Do ich przygotowania wystarczy dosłownie 10 minut. Przy każdym przepisie na sos do makaronu w nawiasie zaznaczam z jakim typem makaronu najlepiej go podać. Wypróbujcie koniecznie.
Smacznego!

Makaron? Błyskawicznie!

Sos z tuńczyka i małych pomidorków (penne, rigatoni, motylki)
Składniki:
  • 200 g tuńczyka w oleju,
  • 250 g malutkich pomidorków,
  • cebula,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
Ugotować makaron „al dente”.
Obrać cebulę i pociąć ją w cieniutkie, przezroczyste paseczki. Przysmażyć cebulkę na patelni z podgrzanymi wcześniej trzema łyżkami oliwy z oliwek.
Odcedzić z oleju tuńczyka i dodać go do cebuli, rozgnieść go widelcem na patelni, pozostawić na niej przez parę minut. Następnie dodać umyte pomidorki, zwiększyć ogień pod patelnią i wszystko razem podsmażyć przez parę minut potrząsając patelnią. Dodać sól i pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany makaron, zamieszać wszystko i potrzymać jeszcze chwilę na ogniu. Nakładać na talerze, dekorując świeżymi listkami bazylii.

Sos ze świeżych ziół (spaghetti)
Składniki:
  • 5 listków szałwii,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 gałązki majeranku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
Spaghetti ugotować „al dente”.
Umyć wszystkie zioła, zerwać listki z tymianku i majeranku, a także te z gałązki rozmarynu, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wszystkie listki posiekać razem na bardzo drobno lub zmiksować blenderem.
Zmiksowane zioła zmieszać w miseczce z oliwą z oliwek, odrobiną soli i hojną szczyptą pieprzu. Do ziół dodać spaghetti, zamieszać i natychmiast podawać.

Sos z suszonych pomidorów i oliwek (castellane lub „ślimaki”)
Składniki:
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju,
  • oliwa z oliwek,
  • 70 g czarnych oliwek,
  • pół cebuli,
  • mała, słodka papryka,
  • suszone oregano.
Wykonanie:
Umyć paprykę i pokroić w cienkie krążki. Obrać cebulę, drobno pokroić i przysmażyć na 4 łyżkach oliwy z oliwek, aż się zarumieni.
Odcedzić suszone pomidory z oleju, pokroić na małe kawałeczki.
Pokrojone pomidory i paprykę dodać do cebuli i wszystko razem przysmażyć przez parę minut, cały czas mieszając. Dodać czarne oliwki i przyprawić suszonym oregano. Sos wylać bezpośrednio na talerz z makaronem.

Sos z sera gorgonzola, mascarpone i gruszki (motylki, penne)
Składniki:
  • 120 g serka mascarpone,
  • 80 g sera gorgonzola,
  • 10 obranych orzechów włoskich,
  • gruszka.
Wykonanie:
Z sera gorgonzola wyciąć miękką część, rozgnieść widelcem i zmieszać w garnuszku z serkiem mascarpone. Podgrzać sery na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką dopóki nie otrzyma się gładkiego kremu. Popieprzyć według gustu.
Umyć gruszkę i bez obierania ze skorki pokroić w kosteczkę (bez gniazda nasiennego). Dodać do kremu serowego i pozostawić na parę minut. Dodać orzechy włoskie, zamieszać. Dodać makaron, raz jeszcze zamieszać i podawać.

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA