Najlepszy zastrzyk energii w upalne, sierpniowe popołudnie? Odpowiedź jest prosta – mrożona kawa! Bo nie dość, że błyskawicznie stawia na nogi, orzeźwia, to jest po prostu przepyszna.
Aby smakowała jak najlepiej należy ją jednak przygotować tuż na chwilę przed spożyciem. Mrożona kawa bowiem po jakimś czasie robi się nieprzyjemnie gorzka, gdyż bardzo szybko ulega procesowi utleniania.
Mrożoną kawę można podać także z odrobiną likieru waniliowego, w ten sam sposób w jaki podaje się ją w restauracjach czy kawiarniach.
Jeśli wolicie słabszą kawę mrożoną zamiast grubszych kostek lodu użyjcie lodu rozbitego na drobne kawałeczki – szybciej się stopi w kawie, a tym samym sprawi, że ta straci na mocy. Jeśli nie możecie lub nie chcecie pić kawy z zawartością kofeiny, równie dobrze można użyć do jej przygotowania tej zbożowej, czy bezkofeinowej.
Kawa mrożona – przepis bazowy
Składniki:
- filiżanka mocnej kawy przygotowanej w kawiarce,
- cukier (najlepiej brązowy, trzcinowy),
- kostki lodu
Wykonanie:
Wlać kawę do kubka czy szklanki, posłodzić, dodać dwie kostki lodu. Energicznie zamieszać. W szybkim czasie kawa się schłodzi i będzie gotowa do picia.
Mrożoną kawę można także przygotować w “shakerze”. W tym celu należy przelać posłodzoną już kawę do “shakera”, dodać lód, zamknąć “shaker” i energicznie mieszać ruchem góra-dół. Kawa powinna zmienić kolor na jasnobrązowy. Tak przygotowaną kawę wlać do wysokiej szklanki i szybko wypić.
Bazowy przepis na mrożoną kawę można także wzbogacić dodając do niej pyszne dodatki. Parę przykładów:
Mrożona kawa z gałką lodów
Do przygotowanej mrożonej kawy dodać gałkę lodów o smaku waniliowym, śmietankowym, kremowym, kawowym czy czekoladowym. Szybko podawać.
Mrożona kawa z likierem “Amaretto”
Mrożoną kawę wlać do “shakera” wypełnionego do połowy rozdrobnionymi kostkami lodu, dodać kieliszek likieru “Amaretto” i energicznie zamieszać.
Przelać do szklanki, ozdobić bitą śmietaną i rozkruszonymi ciasteczkami “Amaretto”.
Frappé z mrożonej kawy
Gotową kawę mrożoną zmiksować z dwiema szklankami mleka, czterema kostkami rozkruszonego lodu i łyżką cukru, aż otrzymamy puszysty mleczno-kawowy koktajl. Przelać go do szklanki i szybko podawać. Najlepiej pić go przez słomkę.
Mrożona kawa na sposób wiedeński
Na dno filiżanki włożyć kostkę gorzkiej czekolady, zalać gorącą kawą, posłodzić i zamieszać. Gdy czekolada i cukier się rozpuści przelać kawę do schłodzonej w zamrażalce szklanki, a następnie udekorować bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą.