Czekoladki na osłodę

Kończy się lato, zaczyna jesień. Wrzesień to pierwszy zwiastun nadchodzącej jesieni. Poranki i wieczory robią się coraz chłodniejsze, coraz częściej się chmurzy. „Żegnaj lato na rok…” – chciałoby się zaśpiewać.
/ 06.09.2009 09:33
Kończy się lato, zaczyna jesień. Wrzesień to pierwszy zwiastun nadchodzącej jesieni. Poranki i wieczory robią się coraz chłodniejsze, coraz częściej się chmurzy. „Żegnaj lato na rok…” – chciałoby się zaśpiewać.

Niewątpliwie odrobina smutku i nostalgii za kończącym się latem dotyka każdego. Na osłodę końca lata i na dobry początek jesieni przygotujmy więc sobie czekoladki domowej roboty.
Osłodzą powrót z wakacji do pracy, szkoły czy pierwsze dni w przedszkolu naszych najmłodszych, a jednocześnie zapomnimy o smutkach w trakcie ich przygotowywania, bo to naprawdę wciągające i wdzięczne zajęcie taka mała, domowa fabryka czekoladek we wrześniowe popołudnie…

Czekoladki na osłodę

Czekoladki pistacjowe
Składniki na 25 czekoladek:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g białej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 50 g orzeszków pistacjowych,
  • łyżeczka słodkiego likieru,
  • foremki na czekoladki.
Wykonanie:
Roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej – włożyć czekoladę do mniejszego rondelka, ten do większego wypełnionego wrzącą wodą, poczekać, aż czekolada dokładnie się stopi, cały czas mieszając.
Roztopioną gorzką czekoladę wlać do foremek na czekoladki wypełniając je do połowy. Zostawić do stężenia.
Roztopić także w wodnej kąpieli masło z białą czekoladą. Do otrzymanej masy dodać łyżeczkę dowolnego słodkiego likieru i obrane z łupinki, drobniutko posiekane orzeszki pistacjowe. Masą wypełnić wolną połowę foremek, zostawić do ostygnięcia i stężenia. Można włożyć do lodówki.

Czekoladki kawowe
Składniki na 30 czekoladek:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 żółtka,
  • 80 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 30 ziarenek kawy,
  • 30 cukierniczych papilotek.
Wykonanie:
Rozpuścić czekoladę w wodnej kąpieli. Za pomocą silikonowego pędzelka smarować cienką warstwą czekolady papilotki i po każdej aplikacji wkładać do zamrażalnika, aby warstwa szybko zastygła. Czynność powtórzyć około 5 razy.
Pozostałą czekoladą oblać lub posmarować pędzelkiem ziarenka kawy i pozostawić do wystygnięcia.
Zagotować mleko z kawą rozpuszczalną. Zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, dodać do mleka z kawą i gotować, mieszając przez około 10 minut. Ostudzić.
Odczepić zastygłe czekoladowe wnętrza z papilotek i wypełnić je ostudzonym już (to bardzo ważne, aby krem był zimny, inaczej czekolada pod nim rozpuści się!) kawowym kremem. Udekorować ziarenkami kawy w czekoladowej polewie (w sklepach dostępne są także gotowe już czekoladowe ziarenka kawowe).

Czekoladki migdałowe
Składniki na 20 czekoladek:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g migdałów bez skórki,
  • 65 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki rumu.
Wykonanie:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować migdały z cukrem pudrem i rumem. Z otrzymanej masy uformować kuleczki i zanurzyć je w czekoladzie, a następnie pozostawić do zastygnięcia. Czekoladowe kulki włożyć do papierowych papilotek i tak podawać.
Smacznego!

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA