dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.

 

Szczególny nacisk kładzie na popularyzację diety wśród osób z nadwagą, otyłych, z wysokim cholesterolem we krwi, nadciśnieniem tętniczym krwi, zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Popularyzuje dietę o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w antyoksydanty i kwasy tłuszczowe omega-3, uwzględniającą najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz normy Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Popularyzuje dietę śródziemnomorską, która jest wzorcową dietą przeciwmiażdżycową i najzdrowszym sposobem żywienia w Europie, i przedstawia, jak zaadaptować ją do polskich warunków.
 
Jest autorką i współautorką wielu książek i poradników na temat diety. Najbardziej znana jej książka to „Zdrowa dieta śródziemnomorska” (autorzy: W. B. Szostak, A. Cichocka, B. Cybulska, nakład 100 tys. egzemplarzy), a najnowsza - „Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2” (autor: Aleksandra Cichocka). Jest członkiem zespołu redakcyjnego miesięcznika „Diabetyk”, gdzie regularnie pisze artykuły. Publikuje także artykuły w czasopiśmie „Lekarz praktyk” i w wielu innych czasopismach. Jest autorką około 250 artykułów popularno-naukowych. Jest współautorką wielu materiałów edukacyjnych dla pacjentów, lekarzy i pielęgniarek.

Jest promotorem prac licencjackich studentów kierunku Dietetyka na WUM.

 

W jakim tempie należy się odchudzać?
W jakim tempie należy się odchudzać?8 lat temu
Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób, dlatego tak ważne jest stosowanie racjonalnych diet odchudzających i dbanie o to, by zachować prawidłową masę ciała. Wskaźnik BMI pomoże nam ocenić, czy nasza waga jest odpowiednia. Czytaj więcej
Dania wigilijne dla diabetyków
Dania wigilijne dla diabetyków15 lat temu
Dietetycy podkreślają, że w menu osób chorych na cukrzycę powinny znaleźć się przede wszystkim produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik i zawierające jak najmniej cukrów prostych oraz soli. Jak jednak stosować się do tych zaleceń w Wigilię i jakie potrawy postawić na wigilijnym stole? Czytaj więcej
Składniki mineralne przeciwdziałające nadciśnieniu
Składniki mineralne przeciwdziałające nadciśnieniu15 lat temu
Potas, magnez i wapń to najważniejsze składniki mineralne dla osób, które cierpią na cukrzycę lub pragną schudnąć. Zadbajmy o prawidłową ilość tych składników w diecie, a unikniemy problemów z nadciśnieniem – chorobą, która często towarzyszy cukrzycy i otyłości. Czytaj więcej
Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?
Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?15 lat temu
Produkty o niskim indeksie glikemicznym charakteryzują się pozytywnym wpływem na zdrowie, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę. Powodują one mniejsze wydzielanie insuliny, nie prowadzą do niedocukrzenia i gwałtownych napadów głodu. Czy wiesz, które to produkty? Czytaj więcej
Ogranicz sól - walcz z nadciśnieniem tętniczym!
Ogranicz sól - walcz z nadciśnieniem tętniczym!15 lat temu
Ograniczenie soli pociąga za sobą zasadnicze korzyści dla zdrowia: umożliwia zmniejszenie zagrożenia nadciśnieniem tętniczym oraz pomaga je unormować. Zmniejszymy ryzyko nadciśnienia również wtedy, gdy zastąpimy sól ziołami, a w naszej diecie zagoszczą m.in. tłuste ryby morskie. Czytaj więcej
Jak wymienniki węglowodanowe pomagają w układaniu diety?
Jak wymienniki węglowodanowe pomagają w układaniu diety?15 lat temu
Wymienniki węglowodanowe są pomocne w kontrolowaniu składu posiłków, a tym samym w układaniu zdrowej, racjonalnej diety. Dzięki liczeniu wymienników węglowodanowych, sprzyjamy normalizacji glukozy we krwi. Czytaj więcej
Jak jeść, gdy mamy cukrzycę lub nadwagę?
Jak jeść, gdy mamy cukrzycę lub nadwagę?15 lat temu
Osoby z nadwagą i cierpiące na cukrzycę powinny zwrócić szczególną uwagę na sposób przygotowywania potraw, częstotliwość spożywania posiłków i aktywność fizyczną. Chorzy na cukrzycę powinni dodatkowo kontrolować poziom glukozy we krwi za pomocą glukometru. Czytaj więcej
Jabłko i gruszka, czyli typy otyłości
Jabłko i gruszka, czyli typy otyłości15 lat temu
Rozpoznanie typu otyłości pozwala na podjęcie odpowiednich metod odchudzania i pomaga ustalić, na jakie choroby możemy być w przyszłości narażeni. Skąd jednak wiedzieć, czy mamy otyłość brzuszną, czy pośladkowo-udową? I czy któraś z nich zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2? Czytaj więcej
Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna?
Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna?15 lat temu
Odpowiednia dieta ma przede wszystkim pomóc zachować zdrowie i uniknąć niebezpiecznych chorób i ich powikłań. Dzięki niej możemy także schudnąć. Osoby chore na cukrzycę powinny szczególnie zwrócić uwagę na to, co i w jakich ilościach jedzą. Czytaj więcej
Jak ułożyć zdrowe menu?
Jak ułożyć zdrowe menu?15 lat temu
Osoby chore na cukrzycę powinny zwracać szczególną uwagę na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w swojej diecie, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Jak jednak ułożyć zdrowe menu o prawidłowej zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA