Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
Szczególny nacisk kładzie na popularyzację diety wśród osób z nadwagą, otyłych, z wysokim cholesterolem we krwi, nadciśnieniem tętniczym krwi, zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Popularyzuje dietę o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w antyoksydanty i kwasy tłuszczowe omega-3, uwzględniającą najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Jest promotorem prac licencjackich studentów kierunku Dietetyka na WUM.