Wskaźnik masy ciała
Obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI, Body Mass Index) to prosta i obiektywna metoda oceny prawidłowości wagi człowieka. Aby go wyliczyć, potrzebujemy jedynie wiedzy na temat naszej wagi (najlepiej zważyć się rano, przed jedzeniem) i wzrostu. Wspomniane dane wstawiamy do następującego wzoru:
BMI = masa ciała (w kg)/(wzrost × wzrost) (w metrach)
Np.: dla osoby o masie ciała 76 kg i wzroście 1,68 m, BMI wyliczamy w następujący sposób:
BMI = 76 kg/(1,68 m × 1,68 m) = 26,9 kg/m2, czyli BMI = ~27 kg/m2, co oznacza niewielką nadwagę.
Interpretacja wyniku wskaźnika masy ciała według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, World Health Organization):
- BMI mniejszy niż 18,5 kg/m2 oznacza niedowagę,
- BMI większy lub równy 18,5 kg/m2, ale mniejszy od 25 kg/m2 oznacza prawidłową masę ciała,
- BMI większy lub równy 25 kg/m2, ale mniejszy od 30 kg/m2 oznacza nadwagę,
- BMI większy lub równy 30 kg/m2 oznacza otyłość.
Na podstawie BMI można wyliczyć prawidłową masę swojego ciała, która powinna mieścić się w granicach BMI = 18,5-25 kg/m². dla kobiet w wieku rozrodczym jest on nieco inny i powinien wynosić 19,8-25 kg/m².
Pamiętajmy, że im wyższy wskaźnik BMI, tym większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jest ono szczególnie duże w przypadku osób otyłych, czyli takich, których wskaźnik masy ciała jest wyższy niż 30 kg/m².
Kiedy rozpocząć odchudzanie?
Jeśli osoba o nienagannej dotąd figurze zauważy, że jej wskaźnik masy ciała wzrósł powyżej 25 kg/m², to powinien być to dla niej wyraźny sygnał ostrzegawczy, by zwrócić większą uwagę na swoją dietę oraz zwiększyć aktywność fizyczną. Pamiętajmy, że im szybciej rozpoczniemy odchudzanie, tym łatwiej unikniemy otyłości.
Polecamy: Encyklopedię zdrowia
W jakim tempie się odchudzać?
Zauważmy, że dodatkowe kilogramy gromadziliśmy w długim okresie czasu, a więc podczas odchudzania należy wykazać się przede wszystkim wytrwałością i cierpliwością tak, by zrzucanie zbędnych kilogramów rozłożyć w czasie. Jest to ważne w zdrowej i jednocześnie skutecznej diecie.
Podstawowe zalecenia to:
- zaplanuj chudnięcie w takim tempie, aby móc utrzymać jego efekt przez dłuższy czas;
- pamiętaj, że chudnięcie, po którym następuje ponowne, szybkie tycie, zaostrza zaburzenia metaboliczne;
- najlepiej staraj się chudnąć 0,5-1 kg tygodniowo (2-4 kg miesięcznie);
- jeśli masz niewielką nadwagę, to lepiej, abyś chudł wolniej (2 kg na miesiąc), jeśli większą – szybciej (4 kg na miesiąc).