Wymienniki węglowodanowe pomagają zaplanować posiłki

Jak wymienniki węglowodanowe pomagają w układaniu diety?

Wymienniki węglowodanowe są pomocne w kontrolowaniu składu posiłków, a tym samym w układaniu zdrowej, racjonalnej diety. Dzięki liczeniu wymienników węglowodanowych, sprzyjamy normalizacji glukozy we krwi.
/ 12.10.2010 11:43
Wymienniki węglowodanowe pomagają zaplanować posiłki

Co to są wymienniki węglowodanowe?

Wymienniki węglowodanowe (WW) to taka ilość wagowa danego produktu spożywczego, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Jeśli więc zawartość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji produktu spożywczego podzielimy przez 10 dowiemy się, ile WW zawiera ta porcja.

Przykład: 1 kromka (40 g) chleba pełnoziarnistego zawiera 20 g węglowodanów przyswajalnych, oznacza to, że kromka ta zawiera 2 WW.

Pojawia się tu jeszcze jedno pytanie: czym w takim razie są węglowodany przyswajalne? Otóż węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem minus błonnik pokarmowy.

Do czego służą?

Dzięki wymiennikom węglowodanowym łatwiej kontrolować skład posiłków pod względem zawartości węglowodanów. Nie można ich bowiem jeść bez ograniczeń, gdyż zwiększają poziom cukru we krwi.

Określenie „wymienniki węglowodanowe” wprowadzono po to, aby ułatwić obliczanie ilości węglowodanów w codziennej diecie. Każdy chory na cukrzycę powinien jeść każdego dnia (wyliczoną przez lekarza lub dietetyka) ilość węglowodanów, którą można przeliczyć na wymienniki węglowodanowe. Zalecana ilość węglowodanów w diecie zmienia się Zmienia się ona przy wysiłku fizycznym.

Przeczytaj również: Zgaga - sprawdź jak jej uniknąć!

Co jeszcze sprzyja normalizacji glukozy?

Pomocne okazuje się nie tylko liczenie zawartości węglowodanów w gramach i w wymiennikach węglowodanowych, ale także wybieranie odpowiedniego rodzaju produktów węglowodanowych. Które więc wybrać? Przede wszystkim te o dużej zawartości błonnika.

Co to jest błonnik?

Błonnik to tak naprawdę wiele związków chemicznych, które różnią się między sobą budową. Stanowią one pozostałości komórek roślinnych, które są odporne na działanie enzymów trawiennych człowieka. Duża zawartość błonnika w jedzeniu zaspokaja głód, a jednocześnie nie jest tucząca, ponieważ zwiększa objętość pożywienia nie zwiększając jednocześnie jego wartości kalorycznej.

Błonnik pokarmowy obniża także glukozę we krwi po posiłku.

Dziennie powinniśmy jeść powyżej 25 g błonnika. Gdzie go znaleźć? Jego źródłem są produkty roślinne, czyli zbożowe, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i orzechy.

Normalizacji stężenia glukozy we krwi sprzyja także wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Polecamy: W jakim tempie należy się odchudzać?