Składniki mineralne dla odchudzających się
Dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy i walczących z cukrzycą najistotniejsze są wapń, potas i magnez. Odpowiednia ich ilość w diecie pomaga zmniejszyć ciśnienie tętnicze krwi. Jest to niezwykle istotne dla osób z nadciśnieniem – chorobą, która często występuje u diabetyków i u osób odchudzających się. Warto w tym miejscu dodać, że nadciśnienie jest silnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
W jakich dawkach?
Według norm Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, nasza codzienna dieta (dla osób dorosłych) powinna zawierać:
- 4700 mg potasu;
- 1000-1300 mg wapnia;
- 310-420 mg magnezu.
Uwaga: zapotrzebowanie kobiet w ciąży i w okresie laktacji na składniki mineralne jest znacznie większe.
Gdzie znajduje się magnez?
Magnez znajdziemy w kaszy gryczanej i jaglanej, płatkach owsianych, chlebie pełnoziarnistym, warzywach (suche strączkowe, szpinak, brokuły, bób, brukselka, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, ziemniaki), natce pietruszki, szczypiorze, owocach (awokado, maliny, melony, mango, mandarynki, porzeczki czarne), orzechach, migdałach, pestkach słonecznika, maku oraz sezamie.
Magnez jest potrzebny między innymi do prawidłowej pracy nerwów i mięśni i serca.
Warto wiedzieć: Jaka dieta jest zdrowa dla Twojego serca?
Jakie są źródła potasu?
Do najbogatszych źródeł potasu zalicza się: nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica), warzywa (szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, buraki, pomidory, a także koncentrat pomidorowy), owoce (morele, wiśnie, brzoskwinie, truskawki, pomarańcze, śliwki), orzechy, migdały, pestki słonecznika. Potas znajdziemy też w pieczywie, zwłaszcza ciemnym, kaszy gryczanej i jęczmiennej, płatkach owsianych, mięsie, a także w jogurcie i mleku.
Pamiętajmy o tym, że potas jest konieczny do prawidłowej pracy serca, układu nerwowego oraz pracy mięśni.
Dowiedz się więcej: Najlepsza dieta dla rowerzysty
Gdzie szukać wapnia?
Najwięcej wapnia jest w produktach mlecznych, np. w mleku, jogurtach, kefirach oraz maślankach, a także w serach, twarogach.