dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.

 

Szczególny nacisk kładzie na popularyzację diety wśród osób z nadwagą, otyłych, z wysokim cholesterolem we krwi, nadciśnieniem tętniczym krwi, zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Popularyzuje dietę o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w antyoksydanty i kwasy tłuszczowe omega-3, uwzględniającą najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz normy Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Popularyzuje dietę śródziemnomorską, która jest wzorcową dietą przeciwmiażdżycową i najzdrowszym sposobem żywienia w Europie, i przedstawia, jak zaadaptować ją do polskich warunków.
 
Jest autorką i współautorką wielu książek i poradników na temat diety. Najbardziej znana jej książka to „Zdrowa dieta śródziemnomorska” (autorzy: W. B. Szostak, A. Cichocka, B. Cybulska, nakład 100 tys. egzemplarzy), a najnowsza - „Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2” (autor: Aleksandra Cichocka). Jest członkiem zespołu redakcyjnego miesięcznika „Diabetyk”, gdzie regularnie pisze artykuły. Publikuje także artykuły w czasopiśmie „Lekarz praktyk” i w wielu innych czasopismach. Jest autorką około 250 artykułów popularno-naukowych. Jest współautorką wielu materiałów edukacyjnych dla pacjentów, lekarzy i pielęgniarek.

Jest promotorem prac licencjackich studentów kierunku Dietetyka na WUM.

 

Jak ułożyć zdrowe menu?
Jak ułożyć zdrowe menu?14 lat temu
Osoby chore na cukrzycę powinny zwracać szczególną uwagę na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w swojej diecie, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Jak jednak ułożyć zdrowe menu o prawidłowej zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów? Czytaj więcej
Do czego służy indeks glikemiczny?
Do czego służy indeks glikemiczny?14 lat temu
Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym sprzyja normalizacji stężenia glukozy we krwi. Dzięki nim osoba chora na cukrzycę może uniknąć zbyt dużego wzrostu glukozy we krwi po posiłku. Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym chroni przed hipoglikemią i ograniczają wilczy apetyt. Czytaj więcej
Dlaczego warto schudnąć?
Dlaczego warto schudnąć?14 lat temu
Otyłość zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. Aby je leczyć i im zapobiegać, należy przede wszystkim zadbać o swoją masę i dietę. Jak zatem zdrowo i skutecznie schudnąć i kiedy zacząć odchudzanie? Czytaj więcej
Czy wszystkie tłuszcze są szkodliwe?
Czy wszystkie tłuszcze są szkodliwe?14 lat temu
Większość osób uważa, że tłuszcze przyczyniają się do nadwagi, są niezdrowe i że powinno się ich unikać. Nie do końca jest to prawda. Niektóre z nich (np. kwasy omega-3, tłuszcze roślinne i kwas alfa-linolenowy) są niezwykle ważnym elementem zdrowej diety – szczególnie osób chorych na cukrzycę. Czytaj więcej
Dlaczego tłuszcze zwierzęce są niezdrowe?
Dlaczego tłuszcze zwierzęce są niezdrowe?14 lat temu
Tłuszcze zwierzęce to istny wróg zdrowego odżywiania: podwyższając poziom cholesterolu we krwi powodują miażdżycę i chorobę wieńcową (na które są szczególnie narażone osoby chore na cukrzycę). Gdzie czają się tłuszcze nasycone i jak ich unikać? Czytaj więcej
Produkty zbożowe – fundament zdrowej diety
Produkty zbożowe – fundament zdrowej diety14 lat temu
Nie jest prawdą, że produkty zbożowe (jedzone w rozsądnych ilościach) są tuczące. Wręcz przeciwnie: najlepszą wiadomością dla smakoszy chleba czy makaronu jest to, że chronią one przed hipoglikemią i gwałtownym nasileniem apetytu. Czytaj więcej
Produkty zbożowe – dlaczego są zdrowe?
Produkty zbożowe – dlaczego są zdrowe?14 lat temu
Dieta osób chorych na cukrzycę powinna zawierać dużo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy je m.in. w produktach zbożowych, które dodatkowo zawierają również błonnik – nazywany często eliksirem dla jelit. Dlaczego są one tak zdrowe i gdzie ich szukać? Czytaj więcej
Potrawy mleczne w cukrzycy typu 2
Potrawy mleczne w cukrzycy typu 214 lat temu
Mleko jest źródłem wapnia, wysokowartościowego białka oraz witamin B2, B12. Pomimo wielu jego zalet chorzy na cukrzycę powinni wiedzieć, że mleko podwyższa poziom glukozy we krwi – jest to związane z zawartą w nim laktozą, czyli cukrem mlecznym. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA