Owoce.

Jak ułożyć zdrowe menu?

Osoby chore na cukrzycę powinny zwracać szczególną uwagę na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w swojej diecie, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Jak jednak ułożyć zdrowe menu o prawidłowej zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów?
/ 11.10.2010 08:18
Owoce.

Jakie proporcje?

Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego osoba chora na cukrzycę ma takie samo zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, jak ludzie zdrowi, a „suplementacja witaminami i mikroelementami u chorych, u których nie stwierdza się ich niedoborów, jest niewskazana”.

Ze względu na to, że cukrzyca zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, przyjmuje się, że w diecie diabetyków z nasyconych kwasów tłuszczowych powinno pochodzić mniej niż 7% ogółu energii (czyli w diecie o kaloryczności 1500 kcal mniej niż 12 g/dzień). Ponadto powinno być w niej mniej niż 200 mg cholesterolu dziennie.

Ile białka?

Jeśli kaloryczność Twojej diety wynosi 1500 kcal, to powinno być w niej średnio 56-75 g białka dziennie (15-20% kaloryczności diety dla osób chorych na cukrzycę bez białka w moczu – według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego). Inaczej mówiąc, dieta takiej osoby powinna zawierać 0,8-1,0 g białka na kg należnej masy ciała, tzn. jeśli Twoja prawidłowa waga wynosi 70 kg, to Twoja dieta powinna zawierać 56-70 g białka.

Warto wiedzieć: Czy żelazo może uchronić przed anemią?

Ile tłuszczów?

W menu chorych na cukrzycę z tłuszczów powinno pochodzić 30-35% dziennego spożycia kalorii. Jeśli więc Twoja dieta wynosi 1500 kcal, to powinno być w niej 50-58 g tłuszczu.

Aby zmniejszyć ryzyko miażdżycy (choroby występującej w cukrzycy bardzo często), należy zmniejszyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych poniżej 12 g dziennie i izomerów trans kwasów tłuszczowych poniżej 2 g na dzień. Czym je zastąpić? Nienasyconymi kwasami tłuszczowymi – powinno ich się znaleźć w naszej diecie około 33 g każdego dnia – oraz wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (w tym odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych omega-3). Tych ostatnich trzeba spożywać około 10-17 g dziennie.

Dlaczego jest to takie ważne? Otóż nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans zwiększają stężenie „złego” cholesterolu LDL we krwi, natomiast jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają jego stężenie.

Ważne jest również ograniczenie spożycia cholesterolu (poniżej 200-300 mg dziennie). Jest to istotne zalecenie Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w celu profilaktyki miażdżycy.

Polecamy: Encyklopedia zdrowia

Ile węglowodanów?

W zdrowej diecie osoby chorej na cukrzycę aż 45-50% spożywanych w ciągu dnia kalorii powinno pochodzić z węglowodanów. Oznacza to, że w diecie 1500 kcal powinno z nich pochodzić około 675-750 kcal.

Pamiętajmy, że 1 g węglowodanów to 4 kcal – jest to około 165-190 g węglowodanów przyswajanych w ciągu dnia. Ilość węglowodanów (w g na dzień lub ilość wymienników węglowodanowych w diecie osoby chorej na cukrzycę) powinna zostać wyznaczona przez lekarza lub dietetyka.