Barszcz czerwony wielkanocny coraz częściej można spotkać na polskich stołach - do niedawna najpopularniejszą zupą na Wielkanoc był barszcz biały lub żur.
Najbardziej tradycyjny to ten przygotowywany na żeberkach wieprzowych i boczku, podawany z jajkiem i kiełbasą (np. ze święconki), ale z powodzeniem przygotujesz go również z warzywnego bulionu.
Spis treści:
Przepis na barszcz czerwony wielkanocny na zakwasie
Największą część przygotowań stanowi sporządzenie zakwasu. Należy go zrobić odpowiednio wcześniej, mniej więcej 5 dni przed jego przygotowaniem. Zakwas nada zupie pięknego koloru i niesamowitego aromatu (w wersji na zakwasie nie używa się już ani soku z cytryny, ani octu do zakwaszenia).
Składniki na zakwas:
- 2 kg buraków,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- plaster korzenia chrzanu,
- 1 łyżka soli.
Składniki na barszcz wielkanocny:
- 300 g żeberek wieprzowych,
- 150 g boczku wędzonego,
- 2 kg buraków,
- 3 l wody,
- zakwas buraczany,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- garść suszonych grzybów,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania zakwasu:
- Obrane i pokrojone buraki włóż (na około 5 dni przed gotowaniem barszczu) włóż do dużego szklanego słoja lub glinianego naczynia razem z czosnkiem, chrzanem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Zalej je przegotowaną, letnią wodą z solą tak, aby przykryła buraki (nie więcej).
- Słój przykryj ściereczką lub gazą, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zakwas na barszcz czerwony jest gotowy.
Sposób przygotowania wielkanocnego barszczu czerwonego na zakwasie:
- Do dużego garnka włóż umyte mięso, wszystkie warzywa i przyprawy i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki były nią przykryte.
- Gotuj przez 60 minut. Bulion odcedź przez sito.
- Do ugotowanego wywaru dodaj starte na tarce buraki i gotuj około 45 minut. Odcedź.
- Dodaj zakwas (sam płyn bez buraków) i trzymaj na ogniu do podgrzania, a następnie zdejmuj z palnika (pamiętaj, żeby nie gotować zakwasu, ponieważ barszcz straci swój intensywny kolor i smak).
- Barszcz czerwony wielkanocny na zakwasie możesz podawać ze śmietaną oraz natką pietruszki lub koperkiem.
fot. Adobe Stock
Przepis na barszcz czerwony wielkanocny bez zakwasu
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 jabłka,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- garść suszonych grzybów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sok z 1 cytryny,
- świeży koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź przez sito.
- Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj po warzywnego bulionu razem z grzybami, jabłkami przekrojonymi na pół i czosnkiem. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
- Barszcz czerwony przecedź przez sitko. Dodaj majeranek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Barszcz czerwony wielkanocny podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym koperkiem.
Więcej przepisów na wielkanocne dania:

Dekoracje wielkanocnych ciast

Wielkanoc a dieta - czy to się wyklucza?

Wielkanocny chlebek do święconki

Babka wielkanocna bez tajemnic: czym ją udekorować i jak zrobić tradycyjny, pyszny, a jednocześnie nietypowy wypiek?

Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc

Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc

Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje

Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko

Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!

Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto

Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc

Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc

Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
