Barszcz czerwony wielkanocny - 2 przepisy na barszcz na zakwasie i bez zakwasu

Barszcz czerwony wielkanocny fot. Adobe Stock
Barszcz czerwony wielkanocny może być przygotowywany na bulionie warzywnym lub mięsnym. Najczęściej podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo i natką pietruszki.
Małgorzata Machnicka / 01.04.2021 10:52
Barszcz czerwony wielkanocny fot. Adobe Stock

Barszcz czerwony wielkanocny coraz częściej można spotkać na polskich stołach - do niedawna najpopularniejszą zupą na Wielkanoc był barszcz biały lub żur.

Najbardziej tradycyjny to ten przygotowywany na żeberkach wieprzowych i boczku, podawany z jajkiem i kiełbasą (np. ze święconki), ale z powodzeniem przygotujesz go również z warzywnego bulionu. 

Spis treści:

  1. Barszcz czerwony wielkanocny na zakwasie
  2. Barszcz czerwony wielkanocny bez zakwasu

Przepis na barszcz czerwony wielkanocny na zakwasie

Największą część przygotowań stanowi sporządzenie zakwasu. Należy go zrobić odpowiednio wcześniej, mniej więcej 5 dni przed jego przygotowaniem. Zakwas nada zupie pięknego koloru i niesamowitego aromatu (w wersji na zakwasie nie używa się już ani soku z cytryny, ani octu do zakwaszenia).

Składniki na zakwas:

  • 2 kg buraków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • plaster korzenia chrzanu,
  • 1 łyżka soli.

Składniki na barszcz wielkanocny:

  • 300 g żeberek wieprzowych,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 2 kg buraków,
  • 3 l wody,
  • zakwas buraczany,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania zakwasu:

  1. Obrane i pokrojone buraki włóż (na około 5 dni przed gotowaniem barszczu) włóż do dużego szklanego słoja lub glinianego naczynia razem z czosnkiem, chrzanem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  2. Zalej je przegotowaną, letnią wodą z solą tak, aby przykryła buraki (nie więcej).
  3. Słój przykryj ściereczką lub gazą, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zakwas na barszcz czerwony jest gotowy.

Sposób przygotowania wielkanocnego barszczu czerwonego na zakwasie:

  1. Do dużego garnka włóż umyte mięso, wszystkie warzywa i przyprawy i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki były nią przykryte.
  2. Gotuj przez 60 minut. Bulion odcedź przez sito.
  3. Do ugotowanego wywaru dodaj starte na tarce buraki i gotuj około 45 minut. Odcedź.
  4. Dodaj zakwas (sam płyn bez buraków) i trzymaj na ogniu do podgrzania, a następnie zdejmuj z palnika (pamiętaj, żeby nie gotować zakwasu, ponieważ barszcz straci swój intensywny kolor i smak).
  5. Barszcz czerwony wielkanocny na zakwasie możesz podawać ze śmietaną oraz natką pietruszki lub koperkiem. 

barszcz czerwony na wielkanoc
fot. Adobe Stock

Przepis na barszcz czerwony wielkanocny bez zakwasu

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 jabłka,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sok z 1 cytryny,
  • świeży koperek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź przez sito.
  2. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj po warzywnego bulionu razem z grzybami, jabłkami przekrojonymi na pół i czosnkiem. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
  3. Barszcz czerwony przecedź przez sitko. Dodaj majeranek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut.
  4. Barszcz czerwony wielkanocny podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym koperkiem.

Więcej przepisów na wielkanocne dania:

Dekoracje wielkanocnych ciast
Dekoracje wielkanocnych ciast
Świąteczne ciasta to przede wszystkim baby i mazurki. Na wielkanocnym stole nie zabraknie też ciast i ciasteczek. Gdzie szukać inspiracji przy dekoracji wypieków?
Wielkanoc a dieta - czy to się wyklucza?
Wielkanoc a dieta - czy to się wyklucza?
Wielkanoc to czas, kiedy z rodzinami zasiadamy przy suto zastawionym stole, gdzie dominują bardzo smaczne, ale i kaloryczne potrawy. A my ciągle zaskoczeni jesteśmy dodatkowymi kilogramami po świętach. Oto kilka sposobów na odchudzenie potraw bez zmniejszania ich walorów smakowych.
Wielkanocny chlebek do święconki
Wielkanocny chlebek do święconki
W każdej wielkanocnej święconce powinien znaleźć się chleb. Stare, sprawdzone przepisy doskonale nadają się na tę okazję. Podpowiadamy, jak upiec chlebek do święconki.
Babka wielkanocna bez tajemnic: czym ją udekorować i jak zrobić tradycyjny, pyszny, a jednocześnie nietypowy wypiek?
Babka wielkanocna bez tajemnic: czym ją udekorować i jak zrobić tradycyjny, pyszny, a jednocześnie nietypowy wypiek?
Babka wielkanocna musi znaleźć się na wielkanocnym stole, ale polecamy wprowadzić ją do swojego jadłospisu także w innych porach roku. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy podczas spotkania z bliskimi. Możesz przygotować ją na wiele sposobów, a także udekorować dowolnymi dodatkami, np. lukrem.
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jajka przepiórcze możesz ugotować w koszulce, podać sadzone albo na twardo. Wśród naszych przepisów znajdziesz sałatki, przystawki i dania na ciepło.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA