Barszcz czerwony wielkanocny coraz częściej można spotkać na polskich stołach - do niedawna najpopularniejszą zupą na Wielkanoc był barszcz biały lub żur.
Najbardziej tradycyjny to ten przygotowywany na żeberkach wieprzowych i boczku, podawany z jajkiem i kiełbasą (np. ze święconki), ale z powodzeniem przygotujesz go również z warzywnego bulionu.
Spis treści:
Przepis na barszcz czerwony wielkanocny na zakwasie
Największą część przygotowań stanowi sporządzenie zakwasu. Należy go zrobić odpowiednio wcześniej, mniej więcej 5 dni przed jego przygotowaniem. Zakwas nada zupie pięknego koloru i niesamowitego aromatu (w wersji na zakwasie nie używa się już ani soku z cytryny, ani octu do zakwaszenia).
Składniki na zakwas:
- 2 kg buraków,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- plaster korzenia chrzanu,
- 1 łyżka soli.
Składniki na barszcz wielkanocny:
- 300 g żeberek wieprzowych,
- 150 g boczku wędzonego,
- 2 kg buraków,
- 3 l wody,
- zakwas buraczany,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- garść suszonych grzybów,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania zakwasu:
- Obrane i pokrojone buraki włóż (na około 5 dni przed gotowaniem barszczu) włóż do dużego szklanego słoja lub glinianego naczynia razem z czosnkiem, chrzanem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Zalej je przegotowaną, letnią wodą z solą tak, aby przykryła buraki (nie więcej).
- Słój przykryj ściereczką lub gazą, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zakwas na barszcz czerwony jest gotowy.
Sposób przygotowania wielkanocnego barszczu czerwonego na zakwasie:
- Do dużego garnka włóż umyte mięso, wszystkie warzywa i przyprawy i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki były nią przykryte.
- Gotuj przez 60 minut. Bulion odcedź przez sito.
- Do ugotowanego wywaru dodaj starte na tarce buraki i gotuj około 45 minut. Odcedź.
- Dodaj zakwas (sam płyn bez buraków) i trzymaj na ogniu do podgrzania, a następnie zdejmuj z palnika (pamiętaj, żeby nie gotować zakwasu, ponieważ barszcz straci swój intensywny kolor i smak).
- Barszcz czerwony wielkanocny na zakwasie możesz podawać ze śmietaną oraz natką pietruszki lub koperkiem.
fot. Adobe Stock
Przepis na barszcz czerwony wielkanocny bez zakwasu
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 jabłka,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- garść suszonych grzybów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sok z 1 cytryny,
- świeży koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź przez sito.
- Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj po warzywnego bulionu razem z grzybami, jabłkami przekrojonymi na pół i czosnkiem. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
- Barszcz czerwony przecedź przez sitko. Dodaj majeranek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Barszcz czerwony wielkanocny podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym koperkiem.
Więcej przepisów na wielkanocne dania: