Nie musimy piec pracochłonnych tortów, aby kolorowa dekoracja wzbudziła zachwyt naszych gości. Tradycyjna babka lub mazurek udekorowany w niebanalny sposób także wywoła podziw wśród biesiadników. Wystarczy, że ciasto umieścisz w gotowej, ozdobnej formie, a już po upieczeniu udekorujesz je kilkoma ozdobami wykonanymi z kolorowego opłatka bądź cukru. Efekt gwarantowany!
Zobacz także: Co wiesz o wielkanocnym mazurku?
Lukier
Najprostszy lukier to tak zwany lukier surowy – szklanka cukru pudru wymieszana z 3 łyżkami soku z cytryny. Polewa ma brzydki kolor, ale w trakcie ucierania nabiera jasnej barwy. Taki lukier służy do ozdabiania ciast owocowych.
Baby i serniki wymagają lukru gotowanego. Szklankę cukru należy wsypać do rondelka o jak najgrubszym dnie, zalać około 1/3 szklanki wody, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż do uzyskania gęstego syropu. Należy dodać do niego aromat i sok z cytryny. Rondelek z syropem wstawia się do naczynia z zimną wodą i uciera lukier.Po wystygnięciu lukier jest błyszczący i kruchy.
Lukier zdobniczy uciera się z białek jajek i cukru pudru. Jedno białko należy lekko ubić, następnie dodać 2 szklanki cukru i ucierać do uzyskania białej plastycznej masy. Lukier przekłada się do szprycy, aby zrobić napisy czy wzorki. Zamiast szprycy można użyć stożków skręconych z pergaminu. Stożki są wygodniejsze przy wykonywaniu kolorowych dekoracji. Lukier najlepiej rozprowadza się pędzelkiem. Polukrowane ciasta można dodatkowo ozdobić, np. kolorowym opłatkiem.
Oryginalny mazurek
Przed upieczeniem mazurka układamy na nim w równą kratkę grube wałeczki przygotowane z części surowego ciasta. Całość smarujemy surowym żółtkiem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Gdy ostygnie, wkładamy do kratek bardzo dokładnie odsączoną konfiturę albo różne polewy. Ozdabiamy bakaliami.
Zobacz także: Najłatwiejsze mazurki
Ozdobne ciasteczka
Ozdobne ciasteczka mogą być wspaniałym dodatkiem do suto zastawionego stołu. Będą ciekawą i smaczną dekoracją. A oto świetny przepis na ciasteczka z cukierkami:
Masło należy podzielić na 5 małych kawałków i razem z cukrem wsypać do miski. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Wszystkie składniki dokładniej wymieszaj. Wyciśnij sok z cytryny, 1 łyżeczkę dodaj do masła, a później wsyp do masy mąkę i 1 żółtko. Następnie zmiksuj. Ciasto wyłóż na duży arkusz papieru do pieczenia i dobrze zagnieć.Rozwałkuj na grubość około 3 mm i wycinaj ciastka specjalnymi foremkami. Metalową szpilką nakłuj niewielkie otwory w każdym ciastku. Dziurki muszą być w odległości około 3 mm od brzegu ciastka. Wytnij nożem otworek nożem na środku każdego ciastka i włóż tam przygotowane cukierki. W czasie pieczenia słodycze roztopią się i wypełnią całe otworki w ciastkach.Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Ciastka piecz około 12-15 minut, do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.
Zobacz także: Baby wielkanocne