Mięso na Wielkanoc - pyszne przepisy na wielkanocne potrawy

mięso na wielkanoc fot. Adobe Stock, marysckin
Mięso na Wielkanoc to najczęściej schab pod różnymi postaciami. Niektórzy sięgają także po boczek oraz mięso drobiowe. Pyszne potrawy urozmaicają wielkanocny stół i sprawiają, że goście mogą wybrać to, co lubią najbardziej. Jakie mięsa na Wielkanoc sprawdzą się najlepiej i jak je przyrządzić?
Weronika Kwaśniak / 10.03.2022 05:07
mięso na wielkanoc fot. Adobe Stock, marysckin

Mięsa wielkanocne powinny być doprawione tradycyjnymi, charakterystycznymi dla polskiej kuchni przyprawami — liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i tymiankiem. Są nie tylko idealne na świąteczne śniadanie, ale również niezastąpione na wielkanocny obiad.

Spis treści:

  1. Z czym podawać mięsa na Wielkanoc
  2. Prosty przepis na nadziewaną szynkę
  3. Wielkanocna pieczeń z indyka
  4. Schab z jabłkami

Z czym podawać mięsa na Wielkanoc?

Podczas Wielkanocy na polskich stołach gości kilka rodzajów mięs. Najpopularniejsze mięsa na Wielkanoc to pieczony schab, faszerowana pieczeń z indyka i pieczona kaczka nadziewana kaszą. Mięsa na Wielkanoc dobrze komponują się ze wszystkimi domowymi sałatkami. Hitem na polskich stołach jest sałatka jarzynowa i wiosenna sałatka z łososiem, jajkiem i rzodkiewką. 

Poza oczywistymi dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane czy ryż, warto wzbogacić menu tymi bardziej wyszukanymi. Świetnie sprawdzą się np. kopytka - mogą być z dodatkiem batatów lub szpinaku. Z kolei kluski śląskie idealnie nadają się do mięs z sosami - jeśli nie jest podawane z sosem własnym, do mięs można podać sos grzybowy albo ten na bazie żurawiny. Mięsne dania bardzo lubią się ze słodkimi dodatkami - pieczonymi owocami np. jabłkiem czy śliwką. To zawsze świetnie balansuje smak. 

Warto pamiętać, że większość mięs wielkanocnych wymaga dłuższego czasu marynowania i obróbki termicznej, dlatego dobrze jest przygotować je na kilka dni przed Wielkanocą. Są jednak takie, które marynują i pieką się krótko, więc możesz zrobić je dosłownie dzień wcześniej.

Prosty przepis na nadziewaną szynkę

Przygotowanie nadziewanej szynki zajmie ci mniej więcej 120 minut. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników.

Składniki: 

  • 1,5 kg szynki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i obkrój w ten sposób, aby powstał okrągły kawałek mięsa o wadze około 1,2 kg.
  2. Ostrym nożem wytnij w mięsie dużą kieszeń.
  3. Wykrojone mięso pokrój na kawałki i zmiel razem z obraną cebulą.
  4. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i natkę. 
  5. Napełnij kieszeń nadzieniem i zaszyj bawełnianą nicią otwór.
  6. Mięso natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  7. Włóż do rękawa, podlej odrobiną wody i zapnij.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 60 minut.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.  

Mięso na wielkanoc schab
fot. Szynka nadziewana/Adobe Stock, exclusive-design

Wielkanocna pieczeń z indyka

Pieczeń to bardzo popularne mięso na święta wielkanocne. Indyk jest bardzo chudy, a dzięki temu dobrze balansuje potrawy z boczkiem, kiełbasą i majonezem.

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z indyka,
  • 300 g pieczarek,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • spory kawałek pora,
  • mielona papryka,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i natnij wzdłuż z jednej strony. Natrzyj olejem, solą, pieprzem i papryka, a następnie odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. W międzyczasie umyj pora, przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę lub plasterki. Podsmaż składniki na odrobinie masła i pozostaw na małym ogniu, aż odparuje cała wilgoć. Następnie dodaj przyprawy i podduś całość pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  3. Gotowy farsz wymieszaj z bułką tartą i umieść w nacięciu wewnątrz piersi z indyka. Następnie rozcięcie zabezpiecz wykałaczkami albo specjalnymi szpikulcami do mięs. 
  4. Mięso lekko zrumień na patelni, a następnie przełóż do brytfanki i piecz ok. pół godziny w 190 stopniach. Po tym czasie otwórz piekarnik, posyp mięso niewielką ilością pieczarek pokrojonych w plasterki, a następnie piecz jeszcze przez 20 minut.

Mięsa na wielkanoc pieczeń
fot. Wielkanocna pieczeń z indyka/Adobe Stock, anna shepulova

Pieczony schab z jabłkami

Jabłka w wielu polskich domach są dodatkiem do sałatki jarzynowej, ale możesz je wykorzystać także podczas obiadu. Dania mięsne na Wielkanoc często zawierają w sobie owocowe dodatki, aby ich smak był orzeźwiający i kojarzył się z wiosną.

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • połówka cytryny,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 100 ml białego wina (lub kolejne 100 ml soku),
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 190 stopni. Mięso umyj, osusz i bardzo głęboko natnij, ale tak, aby nie przerwać mięsa z drugiej strony. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i natrzyj nim dokładnie schab.
  2. Jabłka dokładnie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w średniej grubości plastry i włóż je w nacięcie.
  3. Wyciśnij sok z połówki cytryny, a potem wymieszaj go z cukrem i łyżką wody. Posmaruj przygotowaną mieszanką jabłka oraz wnętrze schabu.
  4. Oprósz całość solą i pieprzem, ułóż mięso w brytfance i posyp tymiankiem. Mięso obwiąż nicią lub zabezpiecz wykałaczkami.
  5. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach, a po tym czasie (kiedy już lekko się zarumieni), podlej schab winem oraz sokiem jabłkowym i piecz jeszcze 45 minut, co jakiś czas podlewając mięso na Wielkanoc sosem.

Mięsa wielkanocne schab
fot. Pieczony schab z jabłkami/Adobe Stock, JacZia

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.04.2020

Zobacz pozostałe przepisy na wielkanocne mięsa:

Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Na pasztet wieprzowy wybierz mięso lekko poprzerastane tłuszczem - dobra będzie karkówka, łopatka, szynka, brzuch wieprzowy. Pasztet wieprzowy na święta doskonale smakuje z dodatkiem słoniny i wątróbki.
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Polędwiczki w boczku - najlepszy przepis na pyszne danie obiadowe
Polędwiczki w boczku - najlepszy przepis na pyszne danie obiadowe
Polędwiczki w boczku z sosem na bazie musztardy i białego wina przygotujesz w 30 minut. Podawaj do nich pieczone ziemniaki i zdrową surówkę.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną
Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną
Terrina jajeczna to apetyczne połączenie jajek i twarogu. Farsz warto wzbogacić również szczypiorkiem, koperkiem lub pokrojoną drobno szynką.
Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę
Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę
Szynka z szynkowara to prosty sposób na wędlinę bez zbędnych barwników i konserwantów. Gwarantujemy, że zniknie błyskawicznie!
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie to zimna przekąska, którą Polacy uwielbiają. To niskokaloryczna i pyszna alternatyw dla sklepowych wędlin. Schab najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Prosty schab gotowany sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Wymaga tylko kilku składników.
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony, który można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i zimna przekąska.
Tradycyjna pieczona szynka. Zobacz przepis
Tradycyjna pieczona szynka. Zobacz przepis
Pieczona szynka będzie idealna na świąteczne śniadanie lub nawet na kanapkę w ciągu reszty roku. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna.
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką - przepis
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką - przepis
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką to fantastyczny pomysł na danie na ciepło lub na przekąskę na imprezę!

Redakcja poleca

REKLAMA