Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Mięso i przyprawy:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku,
- łyżka oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżeczki marynowanego pieprzu,
- 1/2 szklanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Polędwiczki w boczku to doskonały pomysł na niedzielny obiad. W naszej wersji występują w sosie winno-musztardowym razem z marynowanym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Do polędwiczek w boczku podawaj pieczone lub tłuczone ziemniaki oraz zdrową surówkę - z białej kapusty lub marchewki i jabłka.
- Polędwiczki wieprzowe opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
- Natrzyj pieprzem i musztardą wymieszaną z ziołami prowansalskimi.
- Cienkie końcówki polędwiczek podwiń pod spód.
- Mięso owiń plasterkami boczku, ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj łyżką oleju.
- Piecz polędwiczki w boczku około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
- W tym czasie przygotuj sos: na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulkę, podlej ją winem i duś 3 minuty.
- Dodaj marynowany pieprz i kremówkę.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Gotuj 3 minuty na małym ogniu.
- Polędwiczki w boczku ułóż na półmisku i polej połową sosu, resztę sosu podaj w sosjerce.
Więcej przepisów na polędwiczki:Polędwiczki z bobem
Polędwiczki w cieście francuskim ze szpinakiem
Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Polędwiczki w cieście francuskim ze szpinakiem
Polędwiczki wieprzowe z kurkami