Polędwiczki w boczku - najlepszy przepis na pyszne danie obiadowe

Polędwiczki w boczku z sosem na bazie musztardy i białego wina przygotujesz w 30 minut. Podawaj do nich pieczone ziemniaki i zdrową surówkę.
Weronika Kwaśniak / 19.11.2020 05:52
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki w boczku - najlepszy przepis na pyszne danie obiadowe fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Mięso i przyprawy:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżeczki marynowanego pieprzu,
  • 1/2 szklanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Polędwiczki w boczku to doskonały pomysł na niedzielny obiad. W naszej wersji występują w sosie winno-musztardowym razem z marynowanym pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Do polędwiczek w boczku podawaj pieczone lub tłuczone ziemniaki oraz zdrową surówkę - z białej kapusty lub marchewki i jabłka.

  1. Polędwiczki wieprzowe opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Natrzyj pieprzem i musztardą wymieszaną z ziołami prowansalskimi.
  3. Cienkie końcówki polędwiczek podwiń pod spód.
  4. Mięso owiń plasterkami boczku, ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj łyżką oleju.
  5. Piecz polędwiczki w boczku około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
  6. W tym czasie przygotuj sos: na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulkę, podlej ją winem i duś 3 minuty.
  7. Dodaj marynowany pieprz i kremówkę.
  8. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  9. Gotuj 3 minuty na małym ogniu.
  10. Polędwiczki w boczku ułóż na półmisku i polej połową sosu, resztę sosu podaj w sosjerce.
DRUKUJ PRZEPIS