POLECAMY

10 przepisów na delikatnego i aromatycznego dorsza

Dorsz to delikatna i smaczna ryba, którą możemy przygotować na wiele sposobów – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
10 przepisów na delikatnego i aromatycznego dorsza fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Dorsz to doskonałe źródło kwasów omega -3 i -6, co sprawia, że warto włączyć ją do swojej diety przynajmniej raz w tygodniu. Przyrządzana na parze, w piekarniku lub smażona z dodatkiem warzyw smakuje wyśmienicie za każdym razem. Okraszona sokiem z cytryny, limonki lub sosem sojowym ma bogatszy, wyrazistszy smak. Sprawdź nasze przepisy na wybornego dorsza!

Dorsz na parze: przepis

Oto składniki na dorsza na parze:

  • filet z dorsza
  • szczypta soli
  • 3 łyżki białego wina
  • 5 cm posiekanego imbiru
  • chili
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić dorsza na parze?

Filet z dorsza marynujemy w soli i winie przez około 20 minut. Układamy posiekany imbir i paprykę na rybie. Do parowaru wlewamy wodę i włączamy urządzenie. Układamy filet w parowarze i podlewamy sosem sojowym. Gotujemy przez 8 minut. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowanego dorsza podajemy z duszonymi warzywami i ryżem.

Dorsz pieczony w piekarniku: przepis

Oto składniki na dorsza pieczonego w piekarniku:

  • szklanka bułki tartej
  • garść posiekanej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 filety z dorsza
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić dorsza pieczonego w piekarniku?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Siekamy pietruszkę, czosnek, skórkę z cytryny oraz sól do uzyskania gładkiej pasty. Mieszamy przygotowaną mieszankę z bułką tartą. Każdy filet z dorsza smarujemy oliwą z oliwek i obtaczamy w panierce z bułki tartej i ziół. Każdą z ryb układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut. Tak przygotowanego dorsza podajemy z ćwiartkami cytryny i z dowolna sałatką warzywną.

Dorsz w sosie: przepis

Oto składniki na dorsza w sosie:

  • 2 szalotki
  • szklanka białego wina
  • 2 cytryny
  • pół kostki masła
  • garść kaparów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szklanka mieszanki ziół
  • 3-4 filety z dorsza

Jak zrobić dorsza w sosie?

Siekamy szalotkę i łączymy z winem i sokiem z cytryny. Całość podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dusimy przez około 10 minut do zredukowania części płynu. Dodajemy masło, kapary, sól, pieprz oraz zioła. Odstawiamy całość na bok i pozwalamy przegryźć się smakom. Na rozgrzanej patelni podsmażamy filety z dorsza i doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy przez 3 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowej skórki. Posypujemy resztą ziół i sprawdzamy, czy ryba jest ugotowana w środku. Tak przygotowanego dorsza serwujemy z sosem i duszonymi warzywami.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Polędwica z dorsza w szynce
Polędwica z dorsza w szynce
Najlepiej podawać ją na kapuście!
Dorsz z pieca na puree z selera i topinamburu - przepis
Dorsz z pieca na puree z selera i topinamburu - przepis
Polecamy przepis na pieczonego dorsza z warzywami na puree z selera i topinamburu - przepis Grzegorza Łapanowskiego.
Roladki z dorsza i łososia
Roladki z dorsza i łososia
Wspaniałe przekąski!
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Dorsz z sosem ziołowym na plasterkach cukinii gotowany na parze to pyszne, dietetyczne danie!
Dorsz z soczewicą ze szpinakiem w liściach i czosnkiem
Dorsz z soczewicą ze szpinakiem w liściach i czosnkiem
Dorsz z soczewicą ze szpinakiem w liściach i czosnkiem jest pełnym cennych składników hitem kulinarnym!
Dorsz w beszamelu
Dorsz w beszamelu
Dorsz w beszamelu z nutą mielonej świeżo gałki muszkatałowej to delikatne danie idealne na obiad.
Jak zrobić dorsza?
Jak zrobić dorsza?
Dorsz jest jedną z najczęściej kupowanych ryb w Polsce, ale wciąż nie wykorzystujemy wszystkich jego możliwości. A szkoda, bo ta ryba potrafi smakować doskonale, jeśli właściwie ją przyrządzimy.
Czy wiesz jak zrobić dorsza w ziołach?
Czy wiesz jak zrobić dorsza w ziołach?
Przepis na ziołowego dorsza z dodatkiem ostrych papryczek.
Czy wiesz jak zrobić dorsza w curry?
Czy wiesz jak zrobić dorsza w curry?
Pomysł na dorsza nieco inaczej, przyrządzonego w indyjskim curry.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)