Jak przyrządzić dorsza? Najlepsze przepisy na dorsza pieczonego, na parze i smażonego

Jak przyrządzić dorsza fot. Adobe Stock
Jak przyrządzić dorsza? Jeśli zależy ci, aby było to danie niskokaloryczne, upiecz go w piekarniku albo ugotuj na parze. Jeśli nie liczysz kalorii, możesz usmażyć go na patelni w panierce.
Małgorzata Machnicka / 20.01.2021 05:25
Jak przyrządzić dorsza fot. Adobe Stock

Dorsza można przyrządzić na kilka sposobów. Świetnie smakuje przygotowany zarówno na parze, jak i w piekarniku czy smażony. To dość sucha ryba, więc towarzystwo masła lub oliwy bardzo jej służy. Rybę podawaj z cząstką cytryny i świeżymi ziołami - koperkiem, pietruszką lub tymiankiem..

Dorsz to doskonałe źródło kwasów omega -3 i -6, co sprawia, że warto włączyć go do swojej diety i spożywać raz w tygodniu. 

Spis treści:

  1. Przepis na dorsza pieczonego
  2. Przepis na dorsza w panierce
  3. Przepis na dorsza smażonego
  4. Przepis na dorsza na parze

Przepis na dorsza pieczonego (w piekarniku)

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła, 
  • świeży koperek (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Dorsza oprósz solą i pieprzem.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż rybę.
  4. Dodaj rozciśnięty czosnek, resztę masła i piecz przez 20 minut.
  5. Dorsza z piekarnika podawaj z pieczonymi ziemniakami, ulubioną surówką i świeżym koperkiem.

przepis na dorsza z piekarnika
fot. Adobe Stock

Przepis na dorsza w panierce

Składniki:

  • 6 filetów z dorsza,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotuj dwie miseczki - do jednej wbij jajko i roztrzep je z dwiema łyżkami mleka, a do drugiej nasyp bułkę tartą.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż obtoczone w jajku i bułce kawałki dorsza na złoto (po 2 minuty z każdej strony).
  4. Zdejmij rybę z patelni i osusz na ręczniku papierowym.
  5. Dorsza w panierce podawaj z frytkami i sosem tzaztiki.

przepis na dorsza w panierce
fot. Adobe Stock

Przepis na dorsza smażonego (z patelni)

Składniki:

  • 4 filety z dorsza, 
  • 50 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj wino, kapary, czosnek i skórkę otartą z cytryny. Smaż przez 2 minuty. Następnie nakryj i duś przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Na aromatyzowanym maśle ułóż filety z dorsza i smaż po 2 minuty z każdej strony.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Smażonego dorsza możesz podać z ryżem, ziemniakami albo na warzywnym ratatouille.

przepis na dorsza smażonego
fot. Adobe Stock

Przepis na dorsza na parze

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 cytryna,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży tymianek (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza umyj i zamarynuj w sosie sojowym i pieprzu. Odstaw na 20 minut.
  2. Ułóż rybę na nakładce na garnku z gorącą wodą, obłóż ją plasterkami cytryny i czosnku.  
  3. Gotuj przez 10-12 minut. 
  4. Dorsz na parze jest zdrowy i pyszny. Podawaj go z odrobiną masła, obficie skropionego cytryną i ze świeżym tymiankiem. Możesz dodać do niego również warzywa na parze - brokuły, kalafiora i marchewkę (w parowarze ugotują się w tym samym czasie, co ryba).

przepis na dorsza na parze
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dorsza:

Ryba z piekarnika na kilka pysznych sposobów: przygotujesz ją z dodatkiem warzyw, z aromatycznym sosem lub zapieczesz w folii
Ryba z piekarnika na kilka pysznych sposobów: przygotujesz ją z dodatkiem warzyw, z aromatycznym sosem lub zapieczesz w folii
Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, sakiewkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Możesz też wykorzystać je do zrobienia sosu do pieczonej ryby. Zobacz, jak przygotować pieczoną rybę.
Pomysły na dorsza w zalewie octowej: znasz te przepisy?
Pomysły na dorsza w zalewie octowej: znasz te przepisy?
Dorsz w zalewie octowej to danie łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy filety obtoczyć w panierce, usmażyć - i już można je wkładać do aromatycznej marynaty. Z wielu pomysłów na dorsza w occie polecamy wam klasyczną wersję z klarowną marynatą oraz dorsza w zalewie octowo-pomidorowej.
Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad
Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad
Nasza polędwica z dorsza doskonale smakuje z duszoną kapustą pak choi. Dodaj do niej czosnku oraz odrobiny tajskiej bazylii i podawaj z ryżem.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Zawijasy z dorsza i tuńczyka - przepis wigilijny
Zawijasy z dorsza i tuńczyka - przepis wigilijny
Polecamy przepis na Wigilię - rybne zawijasy ze szczypiorkiem. Zamiast popularnego śledzia czy karpia proponujemy tuńczyka oraz dorsza.
Przepis na polędwicę z dorsza - pyszny pomysł
Przepis na polędwicę z dorsza - pyszny pomysł
Najlepiej podawać ją na kapuście!
Roladki z dorsza i łososia
Roladki z dorsza i łososia
Wspaniałe przekąski!
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Dorsz z sosem ziołowym na plasterkach cukinii gotowany na parze to pyszne, dietetyczne danie!
Dorsz w beszamelu - przepis
Dorsz w beszamelu - przepis
Dorsz w beszamelu z nutą mielonej świeżo gałki muszkatałowej to delikatne danie idealne na obiad.
Jak zrobić dorsza?
Jak zrobić dorsza?
Dorsz jest jedną z najczęściej kupowanych ryb w Polsce, ale wciąż nie wykorzystujemy wszystkich jego możliwości. A szkoda, bo ta ryba potrafi smakować doskonale, jeśli właściwie ją przyrządzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA